Terug naar het overzicht
Cyber Security

Cyberbeveiliging vaak weggegooid geld

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 15 maart 2021

Cybercriminaliteit vormt in toenemende mate een risico voor elk bedrijf. Zeker voor mkb-bedrijven, want bijna de helft van alle aanvallen zijn op het MKB gericht. In de media is er veel aandacht voor dit probleem en veel bedrijven nemen cybercriminaliteit serieus, alleen blijkt de beveiliging vaak toch niet voldoende op orde. Het ontbreken van een goede basisbeveiliging en een duidelijk beleid zijn de belangrijkste oorzaken.

Veel Mkb-bedrijven geven de bescherming van hun systemen en data dan ook een hoge prioriteit en verhogen de budgetten om serieuze maatregelen te nemen. Hoe komt het dan dat zij toch onvoldoende beschermd zijn?

ICT Beveiliging

Geen goede basisbeveiliging en beleid

Uit onderzoek, zoals de Cybersecuritymonitor 2019 van het CBS, blijkt dat bedrijven diverse maatregelen nemen om cyberrisico’s te beperken. Ze verliezen echter de balans bij het nemen van de juiste maatregelen. Uiteraard is het goed om antivirussoftware in te stellen. Aandacht voor het gebruik van wachtwoorden en authenticatie (tweezijdig) is evident. Ook een encrypted verbinding van kantoor naar huis is een vaak genomen maatregel. Soms wordt de e-mail beveiligd ter voorkoming van misbruik (spoofing) en zelfs Message Encryption ingezet voor het verzenden van vertrouwelijke e-mail.

Maar waarom stijgt het aantal slachtoffers in het MKB terwijl tegelijkertijd ook de maatregelen toenemen die ze treffen om geen slachtoffer te worden? De reden is dat men vaak niet weet wat de absolute baseline voor beveiliging van een MKB-bedrijf is (wat is nu echt nodig?) en dat een samenhangend beleid vaak ontbreekt. In zo’n geval is de investering in cyberbeveiliging weggegooid geld!

Basisbeveiliging hoeft niet duur te zijn

Bedrijven willen hun ICT veilig gebruiken. Werken in de cloud kan daarbij helpen. Met Microsoft 365 hoeft effectieve-beveiliging niet duur te zijn. Alle functionaliteiten die een MKB-bedrijf nodig heeft (de absolute basisbeveiliging dus) zoals bijvoorbeeld Multi Factor Authenticatie (voor veilig inloggen) en Azure ATP zijn standaard onderdeel van Microsoft 365. Ze moeten alleen nog ingesteld te worden. Daar kunnen wij bij helpen! Azure ATP is misschien wel het mooiste en meest uitgebreide pakket voor automatische bescherming tegen bedreigingen via mail, links en samenwerkingstools. Het genereert realtime reports en beschikt over samenhangende beleidsinstellingen om situaties te testen, te onderscheppen en het beschermingsniveau te verbeteren. Laat u eens vrijblijvend informeren over alle opties die Microsoft 365 in combinatie met Office 365 biedt.

Wilt u dat wij eens goed naar uw ICT-beveiliging kijken?

Neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.