Terug naar het overzicht
Cyber Security

Wifi op vakantie? Doe het veilig

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 14 juli 2017

De vakantietijd is aangebroken. Uit onderzoek van de NBPO blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders ook op vakantie regelmatig hun e-mail checken op hun (werk)telefoon, tablet of laptop. Als het even kan via de wifi van de camping of het hotel. Maar is dat wel veilig?

Gratis en sneller (?)

Een van de belangrijkste redenen om een verbinding te maken met een openbaar wifi-netwerk is dat dit gratis is. Daarnaast denken de meeste mensen dat wifi sneller is. Dat is lang niet altijd het geval. Maar belangrijker is dat deze netwerken een veel grotere keerzijde hebben: ze zijn openbaar en daardoor per definitie gevaarlijk!

openbare wifi gevaarlijk
Openbare wifi-netwerken zijn per definitie onveilig. Maak er dus nooit gebruik van.

Kosten voor roaming

Maak dus nooit gebruik van openbare wifi-netwerken. Deze zijn zo lek als een mandje. Daarnaast is het in veel gevallen ook niet meer nodig in het geval u er kosten mee wilt besparen. Sinds 1 juni van dit jaar zijn er nieuwe regels voor wat betreft roamingkosten. Binnen de Europese Unie kunt u zonder extra kosten via uw bundel op internet surfen. Voor handelingen die niet veel data kosten, zoals uw e-mail lezen, Facebook checken of op Google Maps een locatie opzoeken, kunt u gewoon uw mobiele 3G- of 4G-verbinding gebruiken.

Netflix

Als u YouTube video’s wilt bekijken of wilt Netflixen, dan wordt het een ander verhaal. Dan gaat uw bundel harder en kosten voor data buiten uw bundel kunnen, net als in Nederland overigens, snel oplopen.

TIP
Mobiele netwerken zijn veiliger dan onbekende en openbare wifi-netwerken. Het is veel lastiger om een nep netwerk op te zetten en mee te kijken. Gebruik dus buitenshuis uw mobiele 3G- of 4G-netwerk. Niet alleen op vakantie, maar ook in “het gewone leven” buiten de vakantie om.

Pop-up

Wilt u toch gebruik maken van wifi op vakantie, maak dan in ieder geval altijd gebruik van netwerken waarop je moet inloggen. Niet als gast, maar met een echte loginnaam en wachtwoord. Als er een pop-up verschijnt waar een wachtwoord ingevuld moet worden, is het netwerk meestal veilig. 100% beveiliging bestaat niet, dus blijf wel altijd voorzichtig. Zeker met online betalen, internetbankieren en het versturen van persoonlijke informatie.

Tenslotte nog een paar extra tips om uzelf te beschermen:

1. Controleer altijd de naam van het netwerk
Controleer altijd de naam van het netwerk met de locatie en let daarbij ook op de spelling. MacDonalds zal geen wifi-netwerk zijn van het bekende, bijna gelijknamige, restaurant. Een verkeerde spelling kan een aanwijzing zijn, maar biedt overigens geen garantie voor de veiligheid van een netwerk. Cybercriminelen kunnen eenvoudig een netwerk opzetten met elke naam die zij willen. Vervolgens kunnen zij al het verkeer monitoren, gegevens onderscheppen en u omleiden naar malafide websites.

2. Schakel automatisch verbinding maken uit
Wanneer u eenmaal een verbinding hebt gehad met bijvoorbeeld een KPN hotspot, dan wil dat niet zeggen dat alle KPN hotspots die u daarna tegenkomt ook van KPN zijn. Zoals in de voorgaande tip aangegeven kunnen cybercriminelen makkelijk een wifi-netwerk opzetten met dezelfde naam. Uw computer, tablet of telefoon zal vervolgens automatisch een verbinding maken met dit malafide netwerk, vaak zelfs zonder dat u zich er bewust van bent.

Big Brother is watching you
Tegenwoordig wordt wifi ook toegepast om te traceren hoe mensen door een winkelstraat of zelfs een winkel lopen. Je wordt overal gevolgd en het is niet al te moeilijk om uw identiteit te koppelen aan uw telefoon die wifi-signalen uitzend. Als u dat niet wilt, schakel dan wifi alleen in als het nodig is.

3. Vermijd websites waar je moet inloggen
Het verkeer op wifi-netwerken is eenvoudig te onderscheppen door anderen die met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Wanneer je met een gebruikersnaam en wachtwoord moet aanmelden op een website, dan kunnen deze gegevens ook onderschept worden. Ga ervan uit dat er altijd iemand mee kan kijken en log bij voorkeur nergens in en doe zeker geen online aankopen en ga nooit internetbankieren via vreemde en/of openbare netwerken.

4. Gebruik altijd versleutelde websites
Wees kritisch op de sites die je gebruikt. Versleutelde websites zijn een stuk veiliger dan niet versleutelde websites. Je herkent deze websites aan het groen sleuteltje dat in de adresbalk voor het webadres staat.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.