Cloud Infrastructuur

Hoe na brand je ICT-omgeving
binnen 1 dag
weer operationeel is

Disaster Recovery

Je moet er niet aan denken: brand in je bedrijfspand. Maar misschien is het handig om er tóch eens over na te denken. Want hoe zit het met jouw ICT-omgeving (IT-systemen én data) als je pand uit zou branden? Kan jouw bedrijf doordraaien of staat het stil?

Disaster Recovery ICT plan brand

Maar we hebben toch een backup?

De meeste bedrijven hebben wel een back-up, maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is een back-up geen oplossing om snel weer aan de slag te kunnen na brand of een andere calamiteit. Met een back-up heb je alleen jouw data terug, maar niet al je ICT-systemen en applicaties om die data te kunnen bereiken.

De praktijk wijst dan ook uit dat bedrijven bij een calamiteit er vaak een flink lange tijd “uitliggen”. Om weer helemaal operationeel te zijn moet er veel gebeuren:

1. er moet nieuwe hardware besteld worden
2. de nieuwe hardware moet ingericht worden en geplaatst
3. er moet een serverruimte beschikbaar zijn waar de hardware geplaatst kan worden
4. en de gehele ICT-omgeving moet hersteld worden vanuit de back-up (als er al een volledige back-up extern beschikbaar is en deze ook daadwerkelijk werkt)

In geval van bijvoorbeeld brand, is het geen uitzondering dat een bedrijf een week stil ligt. Welke gevolgen zou dat hebben voor jouw bedrijf?

video disaster recovery
back up is niet voldoende

Hoge kosten en dataverlies

De totale hersteltijd bij brand, waterschade of een andere calamiteit kan dus gemakkelijk oplopen tot een week, voordat de ICT-systemen weer beschikbaar zijn. Dat zijn dure dagen. Daarnaast dient flink geïnvesteerd te worden in de aanschaf van nieuwe hardware. Als kers op de taart is de kans groot dat er dataverlies is, omdat een back-up van de vorige dag teruggezet wordt.

Bedrijven die naast een back-up ook een uitwijkomgeving (een continue kopie van uw IT-omgeving, vaak op een externe locatie in bijvoorbeeld een datacenter) hebben ingericht, hebben geen last van dat dataverlies, maar wel van de hoge kosten. Het inrichten van zo’n uitwijkomgeving is erg duur.

Gelukkig is er een oplossing!

Zekerheid

Zekerheid van bedrijfscontinuïteit bij calamiteit

Dataverlies

Minimaal dataverlies (max. 10 minuten)

Hersteltijd

Zeer korte hersteltijd (meestal een paar uur)

Contract

Geen dure contracten, pas betalen bij calamiteit
Azure Disaster Recovery

Azure Disaster Recovery

Zou het niet ideaal zijn als je na een brand, overstroming, blikseminslag of andere calamiteit jouw complete ICT-omgeving binnen een paar uur weer beschikbaar is? Gelukkig kan dat met een oplossing waarbij je bedrijf niet dagenlang stil ligt, maar je binnen een dag (meestal al een paar uur) weer operationeel bent. En dat zonder die hoge kosten voor een uitwijkomgeving en ook met minimaal dataverlies. De oplossing: onze Azure Disaster Recovery dienst.

Met onze Disaster Recovery dienst ben je verzekerd van een uitwijkomgeving tegen lage kosten en met minimaal dataverlies in vergelijking met traditionele oplossingen.

✔ We stellen een calamiteitenplan en een draaiboek voor je op (deze kan uiteraard ook door ons worden onderhouden) waar precies in staat welke stappen er genomen moeten worden.

✔ Jullie on-premise omgeving wordt continu gesynchroniseerd naar Azure. Hiervoor betaal je een maandbedrag per server en enkel de opslagruimte per server die beschermd moet worden.

✔ Doet er zich een calamiteit voor, dan wordt er overgeschakeld naar een volledige(!) kopie van jullie server-omgeving in Microsoft Azure. Pas als er moet worden uitgeweken worden de compute resources doorbelast.

✔ Wil je extra zekerheid, dan kunnen we twee keer per jaar een volledige uitwijktest doen om te kijken of alles goed werkt.

In 4 stappen naar meer zekerheid

1

Doorkijk

Tijdens een technische inventarisatie plus een persoonlijk gesprek wordt jullie huidige serverinrichting in kaart gebracht en bepaald welke behoefte er is.

2

Advies

Naar aanleiding van de doorkijk krijg je een advies op maat. Dit advies beschrijft de gewenste uitwijkomgeving en uiteraard nemen we hierin ook een prijsopgave mee.

3

Implementatie

In deze stap richten we de Azure omgeving in waarnaar jullie IT-omgeving wordt gekopieerd. Ook wordt er een calamiteitenplan / draaiboek opgesteld waarin het uitwijkscenario technisch in uitgewerkt is en wordt beschreven welke stappen er genomen moeten worden om volledige uit te wijken naar Azure.

4

Monitoring

Na implementatie wordt jullie IT-omgeving dag en nacht gemonitord door onze afdeling Beheer & Support.

Met alleen een brandverzekering ben je er nog niet

Een calamiteit zoals brand of een overstroming zal jou niet zo snel overkomen, maar wat nou als het toch een keer gebeurt? Je zult niet de eerst zijn. Je zou ze de kost moeten geven; ondernemers die (bijna) failliet zijn gegaan na een brand. Natuurlijk moet je zich goed verzekeren, maar dan ben je er echt nog niet. Je continuïteit is even belangrijk.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.