Werken in de cloud is anno januari 2018 niet vreemd meer. Volgens het IDC Cloudview Survey van 2016 werkt 60% van de bedrijven in de cloud en verwachtte 20% binnen een jaar in de cloud te werken. Als die bedrijven dat het afgelopen jaar ook daadwerkelijk hebben gedaan, betekent dit dat 80% van de bedrijven nu in de cloud werkt. We kunnen dan ook wel stellen dat cloud meer is dan een trend of hype, het is de nieuwe norm. Maar toch krijgen we nog steeds veel vragen over de cloud. En ook op internet wordt er veel naar gezocht. Daarom hebben we de 5 meest gestelde vragen over de cloud verzameld.
De cloud is een netwerk dat, met al de computers die erop aangesloten zijn, een soort ‘wolk van computers’ vormt. Volgens Wikipedia is cloud computing “het via een netwerk – vaak het internet – op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens”.
Bekende clouddiensten voor de opslag van gegevens (data) zijn Dropbox, OneDrive en Google Drive. Maar ook uw e-mails van uw Gmail-account bijvoorbeeld staan in de cloud. Deze staan niet op uw pc of laptop, maar op aanvraag (als u inlogt) heeft u er de beschikking over. Maar wist u ook dat uw Facebook-account een cloud dienst is? Als u foto’s op Facebook zet, worden deze ergens opgeslagen in een datacenter van Facebook. Waar u en uw Facebook-vrienden ook inloggen, iedereen kan deze foto’s zien. Eigenlijk heeft u de foto’s dan in de cloud gezet.
Facebook: ook een cloud dienst
Omdat de plek waar uw bestanden, foto’s en e-mails staan niet zichtbaar en vaak onbekend is, wordt de term cloud gebruikt.
Ook wordt er vaak gevraagd waar de cloud nou precies is, waar die data dan staat opgeslagen. Dat hangt af van de cloud dienst die u afneemt. Dat kan in Peking zijn, of New York, of dichterbij huis bijvoorbeeld in Utrecht. Uw data staat ergens in een datacenter opgeslagen en als u de beschikking heeft over een internetverbinding én de inloggegevens kunt u de data inzien. Dat is het principe van cloud computing.
Cloud computing kan eigenlijk het best worden vergeleken met de levering van gas, water en licht. Niemand heeft een eigen ‘bron’ naast zijn huis staan en ook hebben we geen directe verbinding lopen naar onze eigen persoonlijke bron bij een leverancier. We hebben simpelweg een verbinding met een ‘cloud’ van bronnen. Waar ons gas, water en licht precies vandaan komt is niet te zeggen en maakt in de basis ook niet uit. Het is er altijd. En als u meer nodig heeft? Dan gebruikt u het en betaalt u daar gewoon voor.
Dit geldt ook voor werken in de cloud. Het is er altijd en u kunt er overal bij zolang u maar een actieve internetverbinding hebt, en natuurlijk de juiste inloggegevens. Uw bestanden, software, e-mail etcetera staat ergens op een server die in een datacenter staat. Met uw logingegevens logt u in op de server en zo hebt u toegang.
Waarom zou u met uw bedrijf naar de cloud gaan? Of andersom: waarom zou u niet naar de cloud gaan? De vraag achter deze vragen is wat de voordelen en nadelen van de cloud zijn.
Er zijn vijf algemene redenen waarom bedrijven naar de cloud gaan:
U hoeft niet of nauwelijks servers en bijbehorende software aan te schaffen. U betaalt simpelweg een bedrag per maand voor het gebruik van de hardware en software in de cloud. U hoeft dus geen hoge investeringskosten te doen. Dat zorgt er ook voor dat uw kosten voor IT veel inzichtelijker zijn en vooraf zijn te begroten. Tevens bespaart u op elektriciteitskosten voor stroom en koeling van uw serverruimte. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die geheel of gedeeltelijk overstappen naar de cloud gemiddeld 20% kosten besparen.
Cloud diensten zijn altijd en overal beschikbaar. Hierdoor maakt het niet uit waar u bent, u kunt altijd en overal werken. Op kantoor, maar ook thuis of onderweg heeft u exact dezelfde diensten tot uw beschikking. Zolang u maar een actieve internetverbinding heeft. Tevens werken de meeste cloud services ook goed op tablet en smartphones.
Cloud diensten zijn altijd en overal beschikbaar, zolang u maar een internetverbinding heeft.
Cloud diensten zijn bijna oneindig schaalbaar. Heeft u bijvoorbeeld meer of minder opslagruimte nodig? Dan is extra opslagruimte vaak met een paar muisklikken geregeld. Dit in tegenstelling tot de situatie waarbij u een eigen server in uw pand heeft. Als u dan extra opslagruimte nodig hebt, moet u extra schijfruimte kopen. Als u die extra schijfruimte daarna niet meer nodig hebt, heeft u hier wel kosten voor gemaakt. Bij cloud services betaalt u alleen voor wat u gebruikt. U bent dus veel flexibeler en kunt u gemakkelijk op- en afschalen. Dat geldt niet alleen voor opslagruimte, maar bijvoorbeeld ook voor het op- en afschalen van gebruikers. Heeft u (tijdelijk) meer of minder personeel, bijvoorbeeld vanwege seizoenspieken? Ook het toevoegen of verwijderen van gebruikers is met een paar muisklikken zo geregeld.
Hardware en software op eigen locatie vereisen veel aandacht. Hardware moet bijvoorbeeld worden ingesteld, software moet worden geüpdatet en van data moeten back-ups worden gemaakt. Dit zijn taken die uw IT-beheerder veel tijd kosten. Wanneer u gebruik maakt van cloud services worden veel van deze taken overbodig. Uw cloud provider is dan verantwoordelijk voor deze zaken. U heeft dus geen zorgen meer om back-ups en updates.
Wanneer u kiest voor cloud services is uw data vaak beter beveiligd dan wanneer deze op een lokale server staan. Meer over veiligheid leest u bij vraag 5 onderaan deze blog.
Daar kunnen we heel kort over zijn: dat hangt van heel veel factoren af, zoals het aantal gebruikers, de gewenste software, opslagruimte etcetera. Wilt u meer weten, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Naar aanleiding van uw eisen en wensen rekenen we het graag voor u uit.
Misschien wel de meest gestelde vraag over de cloud, is hoe veilig de cloud nu eigenlijk is. Hoe veilig is uw data in de cloud? Is opslaan in de cloud veilig? Is het überhaupt wel veilig om in de cloud te werken?
Het antwoord: ja, de cloud is veilig. We durven zelfs te stellen dat uw data veiliger in de cloud is dan wanneer u deze opslaat op een server in uw pand. Dat geldt voor zowel de digitale als de fysieke veiligheid.
Goede(!) cloud providers maken gebruik van de laatste technologieën op het gebied van digitale beveiliging. Ze zijn altijd uitgerust met de laatste en beste firewalls, antivirussoftware, etcetera. Digitale beveiliging die u alleen kan evenaren als u diep in de buidel tast, heel diep in de buidel tast.
Ook de datacenters, de panden zelf, zijn vaak nog zwaarder beveiligd dan Fort Knox. De kans dat daar wordt ingebroken en onbevoegden bij uw data kunnen is nihil. De kans dat er in wordt gebroken in uw pand is vele malen groter.
Eens binnenkijken in een datacenter van Microsoft? Bekijk onderstaande video. Ook de beveiliging van het pand komt aan orde.
Beveiliging van uw data is dus geen argument om niet naar de cloud te gaan. Sterker nog, het is eerder een argument om wél naar de cloud te gaan.
We besluiten deze blog met een tip:
Vraag uw Cloud partner in welk land hun datacenters fysiek staan. Zorg dat uw data in een datacenter in de Europese Unie wordt opgeslagen, dan valt u altijd onder de Europese wet- en regelgeving.