Vorige week in het nieuws: 12 miljard inloggegevens te koop. Het zoveelste nieuws over cybercriminaliteit. Maar hoe komt het toch dat criminelen zo gemakkelijk hun slag kunnen slaan in cyber country? In veel gevallen blijkt de mens de zwakste schakel. Technisch is bijna alles dicht te spijkeren, maar daarmee ben je er niet. Bewustwording en veilig gedrag van medewerkers is net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Om de bewustwording over cybersecurity te vergroten werken wij nauw samen met BeveiligMij.nl. Pieter Remers - commercieel directeur van BeveiligMij.nl - maakt zich al jaren sterk voor meer 'security awareness'. Om 2020 bewust te beginnen vroegen we Pieter naar zijn drijfveren en waarom die bewustwording zo belangrijk is, speciaal voor MKB-bedrijven.
Pieter: “IT is een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle onderneming. Het is dus onnodig om aan te geven dat het cruciaal is om IT-systemen en data maximaal te beveiligen. Een IT-dienstverlener kan helpen om antivirussoftware te installeren, een firewall op te tuigen en te adviseren over het technisch beveiligen van uw data en systemen. Vanzelfsprekend adviseren zij u ook hoe u en uw medewerkers zich moeten gedragen om cybercriminelen niet de kans te geven uw gegevens te hacken en te versleutelen om zodoende ‘losgeld’ te vragen.”
“Een IT-leverancier is echter geen opleider. Wij werken sinds 1997 op de security markt en hebben alle ontwikkelingen die met cybercriminaliteit te maken hebben op de voet gevolgd. Zeker met de komst van social media zijn de gevaren sterk toegenomen. Sinds 2011 zijn wij een opleidingsbureau met als kernactiviteit medewerkers van bedrijven op te leiden om veilig om te gaan met informatie. Wij zijn een Nederlandse opleider en maken onze opleidingsproducten vanaf scratch. Bij ons dus geen vertaald buitenlands lesmateriaal, maar lesmateriaal dat volledig is gericht op de Nederlandse markt.”
“Onze insteek is dat wij mensen bewust maken van de gevaren van cybercriminaliteit en hun gedrag hier op aan te passen. Niet alleen de top maar alle lagen van een organisatie. Wij gaan samen met hen ‘op campagne’ om hen bewust te maken dat zij de sterkste schakel kunnen zijn in de eerste lijn van beveiliging (positieve benadering). Wij willen bereiken dat het veilig handelen een tweede natuur wordt. Niet alleen op kantoor maar ook thuis. Een van onze tools is een e-learning waarmee cursisten een traject ingaan van persoonlijke gedragsverandering en een zakelijke cultuurverandering. 70% van de lesstof geldt voor de privésituatie zodat de betrokkenheid van de cursist wordt verhoogt en zij thuis al hun gedrag aanpassen en dit automatisch meenemen richting de zakelijke omgeving.”
Ook wij bij WSB merken dat veel ondernemers sceptisch zijn als het gaat over de aanvallen die hackers plegen. Onterecht. Lees de nieuwsartikelen op BeveiligMij.nl maar eens.
Verder Googlede ik in slechts enkele minuten de onderstaande nieuwsberichten:
• Criminelen leggen Twentse firma’s digitaal plat, bedrijven betalen losgeld
• Ransomware aanval Picanol grootste in België
• Ineens lag de fabriek plat: ‘Sorry! Uw bestanden zijn versleuteld’
• Aantal aangiftes van cybercrime stijgt met twee derde naar 4.690
• Ziekenhuis Leeuwarden legt dataverkeer stil na cyberaanval
• Universiteit Maastricht krabbelt voorzichtig op na cyberaanval