Vandaag is het Safer Internet Day, de dag dat wereldwijd (Safer Internet Day wordt in 130 landen “gevierd”) extra aandacht wordt gevraagd voor een veiliger internet. Het thema voor 2018 is “Create, connect and share respect: A better internet starts with you”. De organisatie verwoordt het als een oproep aan iedereen om een steentje bij te dragen bij het creëren van een beter internet voor iedereen, met name voor de jongste gebruikers.
Een nobel streven en uiteraard staan wij vierkant achter dit initiatief. Het is goed dat er door middel van het uitroepen van een speciale dag als Safer Internet Day extra aandacht is voor het veilig gebruik van internet. Zo’n dag zal bijdragen aan de bewustwording onder internetgebruikers. En zijn we niet allemaal gebruiker?
In het kader van deze speciale dag geven we u 5 tips (+2 bonustips) om veiliger te internetten:
Deze tip heeft u waarschijnlijk al zo vaak gehoord dat deze niet meer bij u doordringt. Hij wordt al jarenlang verkondigd als een van de belangrijkste tips voor veilig internetten. Toch gaat het maar al te vaak fout en daarom beginnen wij dit lijstje toch met deze tip.
Maar hoe kun je een link controleren? Een link verwijst niet altijd de website waarnaar deze lijkt te linken. Zo hoeft de link www.tikkie.nl in een e-mail of op een website niet per se naar de website van Tikkie te linken. Dit kun je controleren door met de muis op de link te gaan staan en niet te klikken. Wanneer je even wacht zal de echte link zichtbaar worden. En let dan goed op, want cybercriminelen zijn doortrapt. Het webadres www.tIkkie.nl lijkt te kloppen, maar kijkt u nog maar eens goed. Ziet u het?
Cybercriminelen zijn creatief en proberen ons steeds weer op nieuwe manieren om de tuin te leiden. Zo maken ze veel gebruik van zogenaamde phishingwebsites. Hierbij maken ze een kopie van een bestaande website, vaak van een gerenommeerde partij, en hopen dat mensen een typefout maken waardoor ze op die website komen. Een webadres van zo’n phishingwebsite zou bijvoorbeeld zalendo.nl kunnen zijn, of wekhamp.nl.
Ook e-mails van cybercriminelen worden steeds professioneler en slinkser. Hun misleidende e-mails zijn nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Waar vroeger hun e-mails vol stonden met taalfouten, zijn deze tegenwoordig foutloos en ook de lay-out lijkt precies op die van de partij waaruit ze de e-mail zogenaamd versturen. De partijen die ze misbruiken voor hun e-mails worden ook steeds alledaagser. Waar ze voorheen vaak nog de naam gebruikten van bijvoorbeeld een bank, misbruiken ze nu die van bekende bedrijven als Spotify, Microsoft, Coolblue, Eneco of bijvoorbeeld KPN. De oproep tot actie in de mails wordt bovendien steeds dwingender met zinnen als: “Betaal nu om afsluiting te voorkomen” of “Wij vragen u om een eenmalige verificatie te doen om blokkade te voorkomen”.
Voorbeeld van een phishingmail waarbij de naam van Vodafone wordt misbruikt. Let ook op het e-mailadres van de afzender: niet van Vodafone, maar van vodafonemailing.nl.
Voorbeeld van een phishingmail uit naam van PostNL. Bijna niet van echt te onderscheiden.
Vertrouw nooit de computer van een ander. Zeker de computers in openbare gelegenheden zoals hotels zijn een groot potentieel gevaar. Je weet nooit hoe goed deze beveiligd zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de computers van familieleden en vrienden. Moet je de computer van een vreemde gebruiken, gebruik dan om te surfen op het internet altijd de privémodus van de internetbrowser zoals Incognito bij Google Chrome of Privémodus bij Safari. Wanneer je op deze manier surft worden bepaalde extra beveiligingen actief en worden je sporen achteraf gewist. Dus ook eventueel ingevoerde gebruikersnamen en wachtwoorden.
Komt er een pop-up in je scherm? Klik dan niet op het kruisje, want ook achter dat kruisje kan een link zitten waarmee je je computer infecteert. Sluit popup’s daarom af met de toetscombinatie Alt+F4 binnen Windows of Cmd+Q op de Mac.
Het is nog beter om een Pop-Up-Blocker te installeren.
Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo. Dat geldt ook (lees: vooral) online. Veel ellende begint met een klik van de muis. Laat je dus niet verleiden om op malafide links te klikken. Cybercriminelen trekken alles uit te kast om je te laten klikken. Vaak doen ze dat met de prachtigste voorstellen en beloftes. Of het nu in een e-mail is, op een website, een forum of via een online advertentie, als de verleiding maar groot genoeg is dan klikt er altijd wel iemand op.
Gaat u internetbankieren? Wees dan extra alert. Bij internetbankieren is het geld voor cybercriminelen wel heel dichtbij en moet u extra waakzaam zijn.
Krijgt u via bijvoorbeeld een e-mail of op een website een link naar de website van uw bank, klik daar dan nooit op! Als u wilt internetbankieren is het verstandigste om zelf het webadres in de browser te typen. Let er hierbij ook op dat u altijd begint met https:// in plaats van http://. Dus ga bijvoorbeeld naar https://www.rabobank.nl en niet naar http://www.rabobank.nl.
Google nooit op bijvoorbeeld “inloggen SNS”. Cybercriminelen maken tegenwoordig ook gebruik van de advertenties die vaak boven de zoekresultaten staan. Cybercriminelen maken een website aan die dezelfde opmaak heeft als de website van SNS, maken advertenties op Google en als mensen daarop klikken, komen ze op de website van de criminelen en niet op die van SNS. Als gebruiker zie je het verschil niet en dus gebruik je de website zoals je ook zou doen als je op de echte website van SNS zou zitten. Over de gevolgen hoeven we verder niet te hebben, die laten zich raden.
Wordt u gebeld of gemaild door een “medewerker” van uw bank? Geef nooit uw inloggegevens of pincode. Banken vragen nóóit om uw inloggegevens of pincode. Nooit, never, nunca, nimmer! Al klinkt hun verhaal nog zo geloofwaardig, trap er niet in!
Als u zich aan bovenstaande tips houdt, voorkomt u al een hoop ellende. Tegelijkertijd willen we u erop wijzen dat deze lijst met tips voor veilig internetten en veilig internetbankieren onvolledig is. Het is bedoeld een goede eerste goede aanzet voor een betere ICT-beveiliging. Wilt u zich zo goed mogelijk wapenen tegen cybercriminelen? Kijk dan ook eens op de website van onze partner Beveiligmij:
LET OP: Controleert u wel eerst de link voordat u erop klikt?…