Terug naar het overzicht
Technologie

Wat moet het MKB met 5G?

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 8 september 2020

De introductie van smartphones en de 4e generatie van mobiele netwerken heeft een enorme impact gehad op de manier waarop men communiceert en consumeert. Met 5G breekt er weer een nieuw tijdperk aan. Een heleboel innovaties voor het MKB worden mogelijk gemaakt door de introductie van 5G. De capaciteit, reactietijd en snelheid van 4G valt in het niet in vergelijking met 5G. Bovendien maakt het bekabeling onnodig: het functioneert volledig in de cloud. Enkele toepassingen die mogelijk worden zijn kunstmatig intelligente apparaten en real-time Internet of Things applicaties.

5e generatie mobiele netwerken

Mobiele generaties

Internet of Things (IoT)

Het nieuwe internet gaat niet alleen om het verbinden van mensen, maar ook om het verbinden van dingen. Een machine krijgt een soort besef en de mogelijkheid om te communiceren en samen te werken met andere machines. Sensoren in deze producten genereren data over de machine zelf en over de omgeving. Voorbeelden uit het dagelijks leven zijn stappentellers en slaapcontrollers. Dit was al beperkt mogelijk met het 4G netwerk, maar met 5G gaat er een wereld aan mogelijkheden open voor het MKB.

Met de geproduceerde data kunnen nieuwe productfuncties, diensten en verdienmodellen ontstaan. Neem bijvoorbeeld slimme verkeerssystemen waardoor er nooit meer files zijn, chips in de grond voor optimale groei van gewassen en energiebesparing of slimmere productielijnen in fabrieken en gezondheidszorg op maat. Zomaar een aantal voorbeelden van slimme oplossingen die tot stand komen met behulp van het Internet of Things en 5G. Er kan bijna ongelimiteerd geëxperimenteerd worden met applicaties en sensoren en brede toepasbaarheid.

Zelfrijdende auto’s

Ook de zelfrijdende auto is afhankelijk van verschillende sensoren zoals laserscanners, radars en camera’s. De uitdaging ligt in het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de data en de combinatie van de verschillende sensoren. De auto maakt dus gebruik van IoT. Bij elkaar opgeteld is er een enorme hoeveelheid aan data die moet worden verwerkt, wil de auto veilig kunnen rijden. Deze verwerking moet razendsnel plaatsvinden en hier komt 5G om de hoek kijken. Met het nieuwe mobiele netwerk is de verwerking van de data veel sneller en betrouwbaarder. Bovendien vangt het de schommelingen in het dataverkeer beter op dan 4G, waardoor auto’s veel sneller reageren en op tijd remmen. Kortom, het wordt allemaal veel veiliger.

Enkele kansen die 5G en IoT bieden:

  • Onderhoud voorspellen 
  • Leveringsketens efficiënter maken 
  • Milieuvriendelijker worden 
  • Klantgerichter en persoonlijker werken 
  • Processen optimaliseren 
  • Diensten en producten innoveren 

Betere productieketen

Dankzij software en sensoren in fysieke objecten kan data via het internet verstuurd en ontvangen worden. Bedrijven worden zo in staat gesteld hun processen en objecten in de gaten te houden en snel en tijdig bij te sturen, waardoor de gehele productieketen sneller en efficiënter kan worden ingericht. Deze snelgroeiende markt zal met 5G gegarandeerd winstgevend blijven in de nabije toekomst.

Klaar voor de toekomst met 5G

Al deze eigenschappen zijn aantrekkelijke aspecten om te experimenteren met IoT. 5G gaat hier enorm bij helpen. Toenemende factoren als globalisering, hyper-concurrentie, vraag naar personalisatie en maatwerkoplossingen dragen eraan bij dat dit een belangrijk veld is voor ondernemers om zich in te wagen. Door de toepassingen van 5G te omarmen en dit te implementeren is het MKB klaar voor de toekomst.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.