Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is DevOps?

DevOps is een samentrekking tussen de woorden development en operations. Hiermee bedoelen we het combineren en stroomlijnen van softwareontwikkeling en het bijkomende beheer. Dit biedt veel voordelen, zowel voor de ontwikkelaar als de klant.

Agile werken

Een onderdeel van DevOps is Agile werken. Hierbij realiseert en definieert men werk in sprints. Een sprint is de aanduiding voor een kleine periode tijd waarin de ontwikkelaars een klein deel van het werk doen. Het doel van deze sprints is het eindproduct in kleine delen opleveren, zodat de klant het meteen kan testen. Dit verschilt nogal van de traditionele manier van werken, waarbij een product pas gebruiksklaar is bij de oplevering.

Die traditionele werkwijze gaat vaak gepaard met frustraties, vertragingen en gebrek aan inzicht. Hierdoor is er onbegrip en ontstaan er misverstanden. Bij een agile project zijn er dus meerdere oplevermomenten, waardoor de software vaker wordt gevalideerd. Het resultaat? Minder verrassingen bij de oplevering. Ook kunnen de ontwikkelaars sneller anticiperen op eventuele verstoringen en kunnen ze een planning makkelijker bijsturen. Bovendien is er direct inzicht in de voortgang van de realisatie van het project voor alle betrokken partijen.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.