Terug naar het overzicht
Cloud

Hoe na brand uw ICT-omgeving binnen 1 dag weer operationeel is

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 23 september 2019

U moet er niet aan denken: brand in uw bedrijfspand. Maar misschien is het handig om er tóch eens over na te denken. Want hoe zit het met uw ICT-omgeving (IT-systemen én data) als uw pand uit zou branden? Kan uw bedrijf doordraaien of staat het stil?

Back-up niet voldoende

De meeste bedrijven hebben wel een back-up, maar met alleen een goede back-up bent u er nog niet. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is een back-up geen oplossing om snel weer aan de slag te kunnen na brand of een andere calamiteit. Met een back-up heeft u alleen uw data terug, maar niet uw al uw ICT-systemen en applicaties om die data te kunnen bereiken. Daarnaast kan het terugzetten van een back-up dagen duren. Dagen dat uw medewerkers niet kunnen werken.

Hoge kosten en dataverlies

Niet iedere calamiteit heeft even veel impact, maar na bijvoorbeeld een brand ligt een bedrijf vaak een week stil. Dat zijn dure dagen. En als er weer gewerkt kan worden, wordt er ook vaak geconstateerd dat niet iedereen al zijn data heeft, omdat een back-up van de dag vóór de calamiteit is teruggezet.

Kantoor na water lekkage

Bedrijven die naast een back-up ook een uitwijkomgeving (een continue kopie van uw IT-omgeving, vaak op een externe locatie in bijvoorbeeld een datacenter) hebben ingericht, hebben geen last van dat dataverlies, maar wel van de hoge kosten. Het inrichten van zo’n uitwijkomgeving is erg duur.

Oplossing

Zou het niet ideaal zijn als u na een brand, overstroming, blikseminslag of andere calamiteit uw complete ICT-omgeving binnen een paar uur weer beschikbaar is? Gelukkig kan dat met een oplossing waarbij uw bedrijf niet dagenlang stilligt, maar u binnen een dag (meestal al een paar uur) weer operationeel bent. Zonder die hoge kosten voor een uitwijkomgeving en ook met minimaal dataverlies. De oplossing: onze Azure Disaster Recovery dienst.

Kantoor na brand

Wat is onze Azure Disaster Recovery dienst?

In ieder geval meer dan een stukje techniek van een standaard Disaster Recovery.

✔ We stellen een calamiteitenplan en een draaiboek voor u op (deze kan uiteraard ook door ons worden onderhouden) waar precies in staat welke stappen er genomen moeten worden.

✔ Uw on-premise omgeving wordt continu gesynchroniseerd naar Azure. Hiervoor betaalt u een maandbedrag per server en enkel de opslagruimte per server die beschermd moet worden.

✔ Doet er zich een calamiteit voor, dan wordt er overgeschakeld naar een volledige(!) kopie van uw server-omgeving in Microsoft Azure. Pas als er moet worden uitgeweken worden de compute resources doorbelast.

✔ Wilt u extra zekerheid, dan kunnen we twee keer per jaar een volledige uitwijktest doen om te kijken of alles goed werkt.

Een calamiteit zoals brand of een overstroming zal u niet zo snel overkomen, maar wat nou als het toch een keer gebeurt? U zult niet de eerst zijn. Je zal ze de kost moeten geven; ondernemers die (bijna) failliet zijn gegaan na een brand. Natuurlijk moet u zich goed verzekeren, maar dan bent u er echt nog niet. Uw continuïteit is niet minder belangrijk.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.