Bij implementaties van Business Central bij Productiebedrijven is een van de meest besproken onderwerpen of er gebruik gemaakt moet gaan worden van Afdelingen (Work Centers) of Bewerkingsplaatsen (Machine Centers), of een combinatie van beiden. Het is van belang om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen Afdelingen en Bewerkingsplaatsen om de meest effectieve keuze voor de inrichting te kunnen maken. Deze blog gaat in op de verschillen tussen deze onderdelen. Dit doe ik aan de hand van enkele scenario’s, zodat het na het lezen duidelijker is en je een overwogen beslissing kan nemen.
In Business Central bestaat de hiërarchie van een productieorganisatie uit 3 niveaus. Het bovenste niveau, de Afdelingsgroep is een code die niet veel bepaalt, maar wel noodzakelijk is om in te vullen. In de meeste gevallen zal 1 Afdelingsgroep volstaan. Het tweede niveau is de Afdeling en het derde niveau de Bewerkingsplaats.
In bovenstaande afbeelding staat de hiërarchie schematisch weergegeven. In dit schema zijn ook een viertal inrichtingskeuzen voor de afdelingen en/of bewerkingsplaatsen weergegeven, die ik hieronder zal beschrijven.
De assemblage afdeling in ons voorbeeld is een afdeling bestaande uit 8 personen.
In het veld Capaciteit leg je het aantal personen waaruit de afdeling bestaat vast. De capaciteit is van belang om te bepalen aan hoeveel productieorders tegelijk gewerkt kan worden. Als default gaat Business Central er namelijk van uit dat er maar 1 persoon tegelijk aan 1 productieorder werkt, tenzij in de bewerkingsplannen anders is ingesteld in de Gelijktijdige capaciteit.
Ook kun je de Efficiëntie vastleggen. In de praktijk werk je meestal met een efficiëntie van 100%, maar je kunt een lagere efficiëntie instellen als iedere dag bijvoorbeeld 10% van de tijd aan opruimen wordt besteed. Daar wordt dan in de planning rekening mee gehouden en leidt dan tot langere doorlooptijden.
De afdeling is ingesteld op werken volgens een Prod.-agenda (kalender) STD. Je kunt agenda’s maken met 1 of meerdere shifts, in dit geval is het simpel gehouden met 1 shift (PLOEG 1):
Wanneer je een agenda aanmaakt of de capaciteit, efficiëntie of prod.-agenda ervan aanpast, moet je niet te vergeten om de agenda’s opnieuw door te laten rekenen:
Via de knop Agenda uit bovenstaande schermafdruk kun je ook de totale capaciteit raadplegen voor de afdelingen, wat in het geval van de Assemblage afdeling 64 uur per dag is (8 x 8 uur).
Tenslotte kun je via de knop Taakoverzicht een overzicht krijgen van alle productieorders waar deze afdeling voor is ingepland en op welke dagen/tijden. Dit overzicht kan handig zijn om prioriteiten te bepalen en bottlenecks op te sporen:
Conclusie:
In het algemeen maak je 1 afdeling aan voor een groep mensen die uitwisselbaar zijn, dus hetzelfde werk (kunnen) uitvoeren, volgens dezelfde kalender en tegen hetzelfde tarief. Als dit niet het geval is, wil je al snel meerdere afdelingen (of onderliggende bewerkingsplaatsen) aanmaken.