Terug naar het overzicht
Digitale Transformatie

ERP- / CRM-software en de Digitale Transformatie

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 27 augustus 2018

Wanneer u op zoek gaat naar zakelijke software komt u de afkortingen ERP en CRM het vaakst tegen. Dat is niet zo vreemd, want het zijn de meest gebruikte systemen. Of beter gezegd: het wáren de meest gebruikte systemen. Hoe zit dat en wat is nou precies wat? En wat zijn de verschillen?

ERP

ERP staat voor Enterprise Resource Planning en is ontworpen om uw bedrijfsprocessen effectiever en efficiënter te maken. Het is dus niet software voor één discipline, zoals boekhoudsoftware, maar meer een overkoepelend systeem voor (bijna) alle disciplines. Van boekhouding en financiën tot verkoop en marketing en van logistiek en productie tot mensen en bedrijfsprocessen.

CRM

CRM staat voor Customer Relationship Management en daarmee legt het zichzelf eigenlijk al uit. Het is software om alle interactie met klanten en potentiële klanten te beheren.

De veranderende wereld

In de inleiding zeiden we dat ERP en CRM de meeste gebruikte systemen wáren. Waren. Want de grens tussen beide is aan het vervagen. Microsoft is daar voorloper in. Ze zien dat de wereld midden in een digitaal transformatieproces zit. Veranderingen volgen elkaar in snel tempo op en alle branches zullen er vroeg of laat door worden beïnvloed. We kunnen dus wel zeggen dat technologie de wereld aan het veranderen is.

Vinger op tablet

IoT of AI in ons privéleven

We zitten er middenin en daarom zien we het misschien niet goed, maar de technische ontwikkelingen gaan echt heel hard. Tien jaar geleden was internet op je mobiele telefoon nog heel bijzonder. Nu is het bijzonder als je het niet hebt. In de film Back to the future was beeldbellen nog een ver-van-ons-bed-idee. Nu is het de normaalste zaak van de wereld. Tests met zelfrijdende auto’s zijn in een vergevorderd stadium, een kwart van de nieuw verkochte auto’s heeft inmiddels een automatisch noodremsysteem aan boord, de meeste mensen kunnen met hun mobiel van afstand hun thuisthermostaat bedienen en als we een vraag hebben stellen we die aan Siri. De dingen hebben op het eerste gezicht allemaal niet veel met onze manier van zakendoen te maken, maar geeft wel aan dat technologieën zoals IoT (Internet of Things) en AI (kunstmatige intelligentie) ons leven zijn binnengedrongen.

Virtuele wanden

Onze manier van werken en zakendoen zal mee moeten veranderen. Voorlopers, de eerste bedrijven die inspelen op de digitale transformatie, zullen het sterkst (of wellicht als enige) uit deze digitale revolutie komen.

Een veranderende wereld vraagt dan ook om een andere manier van werken. Grenzen tussen afdelingen vervagen, er wordt steeds meer in teams gewerkt en vanaf verschillende locaties op verschillende apparaten. De juiste technologie is daarbij onontbeerlijk. Daarom kun je ERP en CRM ook niet meer als afzonderlijke systemen zien.

Microsoft laat deze termen dan ook steeds meer varen. Niet alleen vanwege de terminologie, maar vooral ook omdat ze de barrières tussen de verschillende systemen steeds meer weghalen. Of zoals ze het zelf zeggen: “we nemen de virtuele wanden tussen data weg”.

Wat is het verschil tussen Dynamics NAV en Dynamics CRM?

Dynamics NAV (voorheen Navision en in de volksmond vaak ook nog zo genoemd) was de ERP-software voor het MKB van Microsoft. Dynamics NAV bestaat niet meer en is vervangen voor de on-premise versie van Dynamics 365 Business Central.

Microsoft Dynamics CRM bestaat ook niet meer en is omgedoopt in Dynamics 365 for Sales. Maar het is meer dan alleen een nieuwe naam. Dynamics 365 bestaat uit meer dan alleen Dynamics 365 for Sales.

Dynamics 365 roadmap naar Business Central
De evolutie van Dynamics NAV naar Dynamics 365 Business Central

Wat is Dynamics 365?

Dynamics 365 is een uitgebreide combinatie van bedrijfsapplicaties in de cloud. Binnen Dynamics 365 bestaat er geen onderscheid meer tussen ERP en CRM; het sluit dus helemaal aan bij de veranderende wereld.

Met Dynamics 365 kunnen gebruikers applicaties kopen op basis van hun rol, zoals Marketing, Sales, Service, HR, Retail, etc. Al die software werkt perfect samen. Het is één compleet geïntegreerd systeem dat al uw bedrijfsprocessen ondersteund. Maar u hoeft niet alle applicaties te gebruiken, deze kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden gebruikt.

Dynamics 365 kan dus gezien worden als een verzameling bedrijfsapplicaties die afzonderlijk geweldig werken, maar samen nog veel beter.

Office 365

Goed te weten is dat alle Dynamics 365 software op één platform draait; hetzelfde platform waar ook bijvoorbeeld Office 365 op draait. Hierdoor werkt Dynamics 365 ook naadloos samen met deze bedrijfssoftware. Of zoals Microsoft het zelf zegt: de virtuele wanden tussen data verdwijnen.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.