Terug naar het overzicht
Algemeen

ICT-leverancier of ICT-partner, wat is het verschil?

Rob van de Biezenbos
Rob van de Biezenbos
Geplaatst op 24 april 2023

ICT-leverancier of ICT-partner. What's in the name? Nou heel veel, want de keuze tussen een ICT-leverancier en een ICT-partner kan cruciaal zijn voor het succes van je organisatie. Een ICT-leverancier richt zich voornamelijk op het leveren van producten en diensten, terwijl een ICT-partner op strategisch niveau met je samenwerkt en je helpt om je bedrijfsdoelen te bereiken. Een groot onderscheid dus. In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen tussen deze twee typen ICT-bedrijven en vertellen we je hoe je maximaal kunt profiteren van een succesvolle samenwerking met een ICT-partner.

De ICT-leverancier: producten en diensten

Een ICT-leverancier is voornamelijk gericht op het leveren van technologische oplossingen, waarbij de nadruk ligt op het hier en nu en op de samenwerkingsafspraken die gericht zijn op de korte termijn. Deze bedrijven zijn vaak gedreven door targets, omzet en het binnenhalen van deals. Ze leveren en implementeren technologie en gaan vervolgens weer door naar de volgende klus.

Wij noemen het weleens oneerbiedig: de dozenschuivers. Ze denken vanuit de vraag: welke oplossingen heb ik in mijn portfolio en hoe implementeer ik dat dan bij mijn klanten? Er is zo veel technologie, dat is meteen de grote uitdaging in het hedendaagse IT-landschap. De ene partij schreeuwt nog harder dan de ander dat zij de perfecte best-of-breed-oplossing hebben of de beste totaaloplossing.

De ICT-partner: strategische samenwerking

Een partnerschap gaat om veel meer dan uitsluitend het leveren van een technologische oplossing. Hij wordt niet gedreven door het eigen portfolio, maar denkt vanuit de uitdagingen van de klant. Daarbij ligt de focus op het toevoegen van waarde aan de business van de klant door zowel de meest optimale oplossingen als ook kennis te faciliteren.

Op die manier helpt een strategisch ICT-partner jouw organisatie om voor te blijven lopen op je concurrenten. Het draait echt om het aangaan van samenwerking voor de langetermijn. Dat vraagt om een grote ommezwaai.

Transparante vertrouwensrelatie

Om dit te bereiken, moeten klanten hun ICT-partner ook de vrijheid geven om een faciliterende rol te spelen. Dat vraagt om een transparante vertrouwensrelatie, waarbij de focus ligt op het samen op zoek gaan naar de best toepasbare oplossing.

Werkgroepen

WSB is als echte ICT-partner steeds vaker actief in werkgroepen waarbij vanuit verschillende organisaties mensen aansluiten en waarin we gezamenlijk kijken naar de uitdagingen van de branche. Zo begeleiden wij onder andere een aantal bedrijven die actief zijn in de tuinbouw. Zij hebben op het vlak van ERP-oplossingen zulke specifieke wensen, dat we samen met die groep een branchespecifieke oplossing hebben ontwikkeld, die exact aansluit bij wat zij nodig hebben.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een ICT-partner die je helpt om je bedrijfsdoelen te bereiken en je organisatie naar een hoger niveau te tillen? Wij gaan graag een strategische samenwerking met je aan, zodat jij het verschil kunt maken in jouw branche.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.

Gerelateerde artikelen