Terug naar het overzicht
Microsoft 365

Microsoft Teams blijft groeien; en is nu gratis te proberen

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 6 augustus 2018

Microsoft Teams gratis? Jazeker, als in 0 euro per gebruiker per maand. Microsoft Teams is nog geen anderhalf jaar oud, maar verovert in razendsnel tempo de wereld. In slechts één jaar na release (maart 2017) waren er al 200.000 organisaties in 181 landen die Microsoft Teams (vanaf nu gebruiken we de "afkorting" Teams) gebruikten. Met Teams als belangrijk onderdeel in bijna elke speech van Satya Nadella (CEO van Microsoft) is het wel duidelijk: Teams is één van de belangrijkste producten in de Office 365 groep.

Microsoft Teams

Potentie & concurrentie

De sterke groei van Teams laat zien dat het een goede applicatie is met veel potentie. Wereldwijd zijn er meer dan 120 miljoen zakelijke Office gebruikers. Deze wil Microsoft ongetwijfeld allemaal op Teams hebben en dus is er nog heel veel ruimte voor groei. Tegelijkertijd zit de concurrentie ook niet stil, denk aan bijvoorbeeld Hangouts Chats van Google, Facebook Workplaces en als belangrijkste Slack welke vorig jaar 6 miljoen actieve gebruikers had.

De weg naar de gratis versie

De stap naar gratis zat er al aan te komen. We begonnen met een betaalde versie. Een aantal versies later kon je ook gasten uitnodigen aan je Teams, echter moesten deze wel in bezit zijn van een Office 365 licentie. Recentelijk werd deze beperking verwijderd en kon je ook mensen zonder Office 365 uitnodigen om samen te werken. Nu vallen alle barrières weg en kan iedereen dus gratis gebruik gaan maken van Teams.

Wat is Teams ook alweer?

Even een stap terug, wat was Microsoft Teams ook alweer?
– Een chatgebaseerde hub voor samenwerking
– Een schil over diverse andere Office 365 applicaties waarin alles samenkomt
– Een mogelijkheid om met korte, lange, tijdelijke of permanente samenwerkingsverbanden aan de slag te kunnen

Wellicht belangrijker: wat kan Teams voor uw organisatie betekenen?

Te veel om samen te vatten in een paar zinnen, maar onderstaand geeft bijvoorbeeld een scenario aan waar Teams je helpt of handiger samen te werken:

Snelheid is van belang, want hoe sneller je kennis vergaart en deelt, hoe eerder je nieuwe ideeën kunt creëren. Met Microsoft Teams zetten collega’s binnen en buiten het bedrijf gemakkelijk een projectteam op.

Teams is een op chatgebaseerde samenwerkingstool die alle middelen om goed samen te werken integreert in één overzichtelijke omgeving. Dat werkt veel sneller en is laagdrempeliger dan e-mail.

Over e-mail gesproken, het continu rondsturen, redigeren en weer rondsturen van verschillende versies van documenten is een bekende tijdslurper.

Enne…, wat was ook al weer de juiste versie?

Dat is met Teams direct voor iedereen binnen het team duidelijk.

Gratis? Daar zit vast wat achter

Ook ik was benieuwd naar de addertjes onder het gratis. Maar die addertjes blijken er niet te zitten. Microsoft stelt Teams echt gratis beschikbaar voor iedereen. Je kunt Teams dus echt onbeperkt gebruiken zonder te betalen.

Toch is er een maar.
De gratis versie bevat het volgende:
– Ongelimiteerd chatten en zoeken hierin
– Gasttoegang
– 300 gebruikers
– Online versies van Word, Excel, Powerpoint en OneNote
– 14- Geïntegreerde apps
– 2gb opslag per gebruik en nog 10gb gedeelde opslag
– Videobellen
– Scherm delen

Gebruikers met een Office 365 abonnement hebben nog meer opties. Het verschil met de betaalde versie zit met name in de hoeveelheid gebruikers, opslagcapaciteit en verdere integratie met producten als Exchange Online, Yammer, OneDrive, Planner en Forms.

Microsoft Teams op laptop

Die gratis versie bevalt goed, maar ik wil meer. Wat nu?

Gelukkig is ook hier over nagedacht. Er is een zogenaamd migratiepad. Dit betekent dat wanneer je overstapt naar een betaalde variant van Office 365 je de huidige Teams inrichting mee kunt nemen met behoud van alle data, teams, kanalen en chats. Het betreft dus simpelweg een upgrade van je omgeving waarbij de overige functionaliteiten toegevoegd worden.

Nog eenvoudiger in een notendop Teams zien?

Geïnteresseerd, maar geen zin om eerst een omgeving aan te maken om te zien of Teams ook wat voor jou of je organisatie kan beteken?
Kijk dan eens naar https://teamsdemo.office.com/#/. Een interactieve demo in de browser van slechts twee minuten waarin je een idee krijgt van de mogelijkheden van Teams.

Downloaden

Wilt u Teams gratis downloaden? Ga dan naar de website van Microsoft >>

En niet onbelangrijk: wilt u advies over het juiste gebruik van Teams? Neem dan gerust contact met ons op door onderstaand formulier even in te vullen. Want er kan nog zo’n mooi pakket worden geïmplementeerd, maar als de gebruikers het niet goed of gewoon helemaal niet gebruiken is het een gedrocht. We hebben al tal van (MKB)bedrijven geadviseerd over het goede gebruik van Teams en de andere Office 365 applicaties. U kunt alleen van alle voordelen profiteren als u en uw collega’s de software ook echt gaan gebruiken én goed gaan gebruiken.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.