Terug naar het overzicht
Bedrijfsapplicaties

PowerApps, wat is het en wat kun je ermee: Praktijkvoorbeeld

Ramon Sijmons
Ramon Sijmons
Geplaatst op 18 oktober 2021

PowerApps is de tool van Microsoft waarmee je je eigen apps kunt ontwikkelen zonder dat je daarvoor enige ontwikkelkennis nodig hebt. De apps die je zo ontwikkeld zijn heel eenvoudig te integreren met andere Microsoft-diensten. Wat de voordelen zijn, beschrijft mijn collega Stefan mooi in deze blog. Maar wat betekent het nu concreet? Laat ik een praktijkvoorbeeld geven.

Dubbel werk

Wij hebben PowerApps onder andere succesvol ingezet bij Jansen Recycling Group in Dordrecht, dé specialist in recycling van ijzer en metalen. Jaarlijks verwerken zij zo’n 500.000 ton materiaal, afkomstig van inzamelaars, sloopbedrijven en metaalverwerkende industrieën in heel West-Europa.

powerapps microsoft voorbeeld

Als er een container binnenkomt, wil de inbrengende partij natuurlijk afgerekend worden voor wat er daadwerkelijk in de container zit. Eerst wordt het materiaal gesorteerd en gewogen. Voorheen werd dat allemaal op papier gedaan. Dan werd het materiaal gesplitst en gewogen, die resultaten werden weer op papier gezet en vervolgens werden die resultaten door collega’s in het ERP-systeem verwerkt. Dat zorgt niet alleen voor dubbele handelingen, het vergroot ook de foutkans. Bovendien is de status van het werk niet inzichtelijk zolang er niets in het ERP-systeem is ingevoerd.

Intuïtief

Bij Jansen Recyling Group leefde de wens om al deze stappen direct in het ERP-systeem in te voeren, maar de mensen op de werf staan niet te springen om achter een computer te zitten. Dankzij PowerApps hebben wij een oplossing neer kunnen zetten waar iedereen gelukkig mee is.

Inmiddels hangt er in elke heftruck van Jansen een tablet, een zogenaamd ‘rugged device’ dat tegen een flinke stoot kan. Daar staat een app op waarmee de mannen en vrouwen op de werf wel uit de voeten kunnen. Ze zien precies welke wegingen ze moeten verwerken, die kunnen ze op een heel intuïtieve manier starten, ze kunnen de materialen uitsplitsen, foto’s maken en koppelen aan de wegingen en tenslotte aangeven dat de weging klaar is. Het hele proces verloopt via de app, maar is rechtstreeks aan het ERP-systeem gekoppeld. Alle data die in de app wordt ingevoerd, staat direct in Business Central.

powerapps tablet heftruck

Slimme logica, passende interface

Natuurlijk kun je ook een maatwerkapplicatie bouwen met bijvoorbeeld Microsoft .NET of een ander framework. Het voordeel van apps bouwen met PowerApps is dat je relatief weinig technische kennis nodig hebt en dat het onderdeel is van het hele Microsoft-ecosysteem. In dit geval hebben we de businesslogica van het ERP-systeem van Jansen Recycling gebruikt en daar met PowerApps een schil overheen gebouwd. Dat betekent dat bijvoorbeeld dat de controle op invoerfouten rechtstreeks in Business Central wordt gedaan, terwijl je de hele userinterface precies kunt afstemmen op wat voor de gebruiker prettig is. Als we hadden geprobeerd de werfmedewerkers met Business Central te laten werken, waren ze hoogstwaarschijnlijk boos weggelopen. Nu zijn ze enthousiast, omdat de app precies aansluit bij hun behoeften.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.