Terug naar het overzicht
Microsoft 365

Werk interactiever met de nieuwe functionaliteiten binnen Microsoft Teams

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 14 juli 2020

De tijd van “thuiswerken” is langzaamaan plaats aan het maken voor een meer hybride vorm, waar mensen zowel op kantoor als thuis gaan werken. En dat vinden de meeste mensen fijn. Op kantoor weer met collega’s praten (uiteraard wel op 1,5 meter afstand) en weer een vast loopje naar de koffieautomaat. Bij WSB hebben we de laatste maanden veel vragen gekregen rondom thuiswerken en Teams. Om een antwoord op de meeste vragen te geven hebben we tal van webinars gegeven en blogs gepost. En met succes! Bij Microsoft hebben ze de laatste tijd ook niet stil gezeten.

Deze week kondigde Microsoft een reeks nieuwe functies aan in Microsoft Teams die virtuele vergaderingen interactiever en uiteindelijk menselijker maken. Het gaat erom dat mensen overal kunnen samenwerken, verbonden blijven en nieuwe manieren ontdekken om overal productief te zijn. Laten we eens kijken naar de belangrijkste nieuwe functionaliteiten:

Together mode

In een tijd waarin mensen meer virtuele vergaderingen houden dan ooit, heeft onderzoek aangetoond dat velen van ons zich minder verbonden voelen sinds ze zijn overgegaan op thuis werken, en meer vermoeidheid ervaren tijdens videovergaderingen dan tijdens een persoonlijke samenwerking. Together Mode is een nieuwe vergaderervaring in Teams die AI-segmentatietechnologie gebruikt om deelnemers digitaal in een gedeelde achtergrond te plaatsen, waardoor het voelt alsof u in dezelfde ruimte zit met alle anderen in de vergadering.

De Together Mode maakt vergaderingen boeiender door u te helpen focussen op de gezichten en lichaamstaal van anderen en het gemakkelijker te maken om de non-verbale signalen, die zo belangrijk zijn voor menselijke interactie, op te pikken. Het is geweldig voor vergaderingen waarin meerdere mensen zullen spreken, zoals brainstorms of rondetafelgesprekken, omdat het voor deelnemers gemakkelijker maakt om te begrijpen wie er praat. De Together Mode met auditoriumweergave wordt nu uitgerold en zal vanaf medio augustus beschikbaar zijn.

Dynamic View

Hoewel de Together Mode een mooie nieuwe vergaderervaring biedt, is deze niet bedoeld voor elke vergadering. Wij zijn van mening dat traditionele videovergaderingen die mensen dagelijks gebruiken ook boeiender en dynamischer kunnen zijn. Een reeks verbeteringen onder de term Dynamic View, geeft u meer controle over hoe u gedeelde inhoud en andere deelnemers in een vergadering ziet. Met behulp van AI worden dynamisch gedeelde inhoud en videodeelnemers binnen een vergadering geoptimaliseerd. Met nieuwe bedieningselementen kunt u de weergave aanpassen aan uw specifieke voorkeuren en behoeften.

Dynamic View bouwt voort op de verbeteringen die we vorige maand hebben aangekondigd, waaronder een grote galerijweergave, waar u beeld van maximaal 49 mensen tegelijkertijd in een vergadering kunt zien. En virtuele brainstormruimten, waarbij organisatoren vergaderingen kunnen splitsen en deelnemers in kleinere groepen kunnen ontmoeten voor brainstormsessies of werkgroepdiscussies.

Video filters

We zijn allemaal bekend met videofilters die worden gebruikt in fotografie- en sociale media-apps, en nu zijn ze beschikbaar in Teams. Voordat u deelneemt aan een vergadering, kunt u de filters gebruiken om de verlichtings-niveaus subtiel aan te passen en de focus van de camera te verbeteren. Zo staat u nog beter op beeld

Reflect messaging-extensie

Het welzijn van werknemers is nu belangrijker dan ooit voor het behalen van een hoge productiviteit. Het creëren van een emotioneel ondersteunende omgeving is de sleutel om mensen gezond, gelukkig en gefocust te houden. De Reflect messaging-extensie biedt managers een gemakkelijke manier om in te checken hoe teamleden zich voelen – in het algemeen, of over een specifiek onderwerp zoals de balans tussen werk en privé, de status van een project, actuele gebeurtenissen of een verandering binnen de organisatie. Ook kunt u ervoor kiezen om enquêteresultaten anoniem te maken. De Reflect messaging-extensie is binnenkort beschikbaar.

reflect messaging

Live reacties

Non-verbale signalen zoals glimlachen en hoofdknikken kunnen moeilijk op te merken zijn bij online vergaderingen, waardoor het voor presentatoren een uitdaging is om de reacties van het publiek te peilen. Maar ook voor deelnemers aan (grote) vergaderingen is het lastig om een gevoel te delen zonder de vergaderstroom te onderbreken. Binnenkort kunt u tijdens een vergadering reageren met emoji’s die bij alle deelnemers zullen verschijnen. Live reactions is een gedeelde functie met PowerPoint Live Presentations, waarmee leden van het publiek direct feedback kunnen geven aan de presentator. In de toekomst komen PowerPoint Live-presentaties ook naar Teams, waardoor het publiek rechtstreeks vanuit Teams wordt betrokken.

Chat bubbles

Tijdens vergaderingen is chat de ruimte voor gesprekken en het delen van ideeën, en biedt het mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan de discussie zonder dat ze er mondeling bij hoeven te springen. Maar het kan een uitdaging zijn om tegelijkertijd aandacht te besteden aan videofeeds, presentaties en chats. Momenteel moeten Teams-gebruikers handmatig een chatvenster openen om het chatscherm te bekijken. Binnenkort zullen chats die worden verzonden tijdens een Teams-vergadering echter op de schermen van alle deelnemers aan de vergadering verschijnen, waardoor de chat meer centraal komt te staan in het gesprek.

Microsoft Whiteboard-updates

Visuele samenwerkingstools kunnen vergaderingen effectiever en inclusief maken. Whiteboard in Teams wordt binnenkort bijgewerkt met nieuwe functies, waaronder snellere laadtijden, plaknotities, tekst en mogelijkheden voor slepen en neerzetten. Met deze functies kunnen teamleden die geen toegang hebben tot een touchscreen of Surface Hub deelnemen aan whiteboardsessies tijdens Teams-vergaderingen.

Tasks-app

De Tasks-app in Teams, die vanaf deze maand wordt uitgerold, biedt een nieuwe uniforme weergave van taken uit Microsoft To Do, Planner en Outlook. Slimme lijsten zoals ‘Toegewezen aan mij’ brengen taken samen in verschillende gedeelde abonnementen, of u nu op een desktop of mobiel apparaat werkt. Voeg taken toe als een tabblad in een kanaal en ervaar de vertrouwde Planner-tabervaring met de nieuwe lijstweergave. Toch wel handig om alles vanaf 1 centrale plek te benaderen toch?

Voorgestelde antwoorden

Breng uw bericht over met slechts één tik! Voorgestelde antwoorden in Teams-chat maken gebruik van ondersteunende AI om korte antwoorden te maken op basis van de context van het vorige bericht. Dus de volgende keer dat iemand u vraagt: ‘Heb je vandaag tijd om elkaar te ontmoeten?’ kunt u antwoorden “Zeker weten!” zonder zelfs uw toetsenbord erbij te pakken. Ook deze functie wordt binnenkort uitgerold.

Direct aan de slag en de nieuwe vergaderingservaring inschakelen?

Volg de volgende stappen:

1. Klik op je profiel foto rechtsboven
2. Kies instellingen
3. Vink “Nieuwe vergaderingservaring inschakelen” aan.
4. Klik op het kruisje rechtsboven om de instellingen te sluiten
5. Rechterklik met je muis op het Teams icoon in je applicatiebalk onderaan je scherm
6. Kies “Afsluiten” (niet venster sluiten!)
7. Start Teams weer op
8. Je ziet nu ook de nieuwe zwarte balk met alle knoppen bovenin
9. Veel plezier!

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alle nieuwe functionaliteiten rondom Office 365? Meld u dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.