Terug naar het overzicht
Technologie

Windows 11 komt eraan

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 29 juni 2021

Microsoft had ons beloofd dat Windows 10 de laatste versie zou zijn, maar niets is minder waar. Waarom dan de komst van Windows 11?

Sinds de komst van het Corona-virus hebben we een grote verschuiving gezien hoe we onze pc’s gebruikten; we gingen van het inpassen van de pc in ons leven naar het proberen om ons hele leven in de pc te passen. Onze apparaten waren niet alleen de plek voor vergaderingen, om schoollessen van onze kinderen vanuit huis te kunnen volgen en om dingen voor elkaar te krijgen, maar ook de plek waar we kwamen om games met vrienden te spelen, onze favoriete programma’s te kijken, misschien wel het meest zinvolle, contact met elkaar te maken. Tijdens het proces merkten we dat we het geklets op kantoor, bij de koffieautomaat, trainingen en vrijdagmiddagborrels digitaal nabootsten.

Wat zo krachtig was, was de verschuiving in de pc die we zagen en voelden – van iets praktisch en functioneels naar iets persoonlijks en emotioneels. Dit is wat Microsoft inspireerde om toch een volgende generatie Windows te ontwerpen: Windows 11.

Wat is Windows?

Windows (wat vensters in het Engels betekent) is een grafisch besturingssysteem voor devices, ontwikkeld door Microsoft en gaat terug naar 1982. De tijd dat het internet opkwam in Europa en we kennis maakten met de eerste versie Windows 1.0. Het is de plek waar velen van ons onze eerste e-mail schreven, onze eerste pc-game speelden en onze eerste regel code schreven. Windows is de plek waar mensen naartoe gaan om te creëren, verbinding te maken, te leren en te bereiken – een platform waarop meer dan een miljard mensen tegenwoordig vertrouwen.

Laten we eens kijken welke nieuwe functionaliteiten we allemaal mogen verwachten in het nieuwe besturingssysteem. Hieronder is een opsomming van de in onze ogen belangrijkste nieuwe functionaliteiten:

Gebruiksvriendelijker en de Start-knop centraal

Binnen Windows 11 is het ontwerp en de gebruikerservaring vereenvoudigd om uw productiviteit te vergroten en uw creativiteit te inspireren. Het is modern, fris, strak en mooi. Van de nieuwe Start-knop en taakbalk tot elk geluid, lettertype en pictogram, alles is met opzet gedaan om u de controle en een gevoel van rust en gemak te geven. De Start-knop staat onderin centraal in beeld en maakt gebruik van de kracht van de cloud en Microsoft 365 om u uw recente bestanden te laten zien, ongeacht op welk platform of apparaat u ze eerder bekeek. Een echte vooruitgang in onze ogen!

Windows 11 start knop

Multi-tasken met Snap layouts, Snap groups en Desktops

Nieuw in Windows 11 zijn Snap Layouts, Snap Groups en Desktop om nog beter te kunnen multitasken en op de hoogte te blijven van wat je moet doen. Dit zijn nieuwe functies die helpen bij het organiseren van uw vensters en het optimaliseren van uw schermruimte, zodat u kunt zien wat u nodig hebt, precies zoals u dat wilt in een visueel strakke lay-out. Een echte wanne-have.

Windows 11 snap lay outs

U kunt ook aparte Desktops maken voor bijvoorbeeld werk, gamen of school.

Teamsfunctionaliteit in de taakbalk

Binnen Windows 11 is de Chat-functionaliteit van Microsoft Teams geïntegreerd in de taakbalk. Nu kunt u direct verbinding maken via tekst, chat, spraak of video met al uw persoonlijke contacten, overal, ongeacht het platform of apparaat die ze gebruiken, in Windows, Android of iOS. Als de persoon met wie u verbinding maakt de Teams-app niet heeft gedownload, kunt u nog steeds verbinding met hem maken via tweerichtings-sms.

Windows 11 Teams functionaliteit

Vanuit de taakbalk kunt u ook het geluid dempen en weer aanzetten, of beginnen met presenteren. Erg handig nu we niet meer zonder Teams kunnen.

Widgets houden u op de hoogte van het belangrijkste nieuws

Windows 11 nieuws

Windows 11 brengt u sneller dichter bij het nieuws en de informatie die u belangrijk vindt met Widgets – een nieuwe gepersonaliseerde feed aangedreven door AI en de beste browserprestaties van Microsoft Edge. Zelfs als we het meest gefocust en creatief zijn, hebben we nog steeds pauzes nodig – een moment om contact te maken met de buitenwereld of om onszelf een mentale reset te geven. Tegenwoordig pakken we vaak onze telefoon om het nieuws, het weer of meldingen te bekijken. Nu kunt u een vergelijkbare samengestelde weergave rechtstreeks vanaf uw bureaublad openen. Wanneer u uw gepersonaliseerde feed opent, schuift het over uw scherm als een glasplaat zodat u niet gestoord wordt tijdens uw werkzaamheden.

Nieuwe vormgeving Microsoft Store

Windows 11 Microsoft Store

De Microsoft Store heeft een heel nieuw ontwerp gekregen, waardoor u makkelijker door de inhoud, apps, games, shows en films kunt navigeren. Microsoft kondigt ook aan dat er binnenkort apps van eerste en derde partijen, zoals Microsoft Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom en Canva beschikbaar zullen komen. We zijn benieuwd, u ook?

Android apps komen naar Windows

Windows 11 Android apps

Microsoft kondigt aan dat ze voor het eerst Android-apps naar Windows brengen. Vanaf later dit jaar kunnen mensen Android-apps ontdekken in de Microsoft Store en ze downloaden via de Amazon Appstore. Stel u voor dat u een video opneemt en plaatst vanuit TikTok of Khan Academy Kids gebruikt voor virtueel leren, rechtstreeks vanaf uw pc. Over deze ervaring zullen we de komende maanden meer vertellen.

Verbeterde ervaringen met aanraken, inkten en spraak

Windows 11 spraakgestuurd typen

Wanneer u Windows 11 gebruikt op een tablet zonder toetsenbord, is de ervaring voor aanraking verbeterd door meer ruimte te creëren tussen de pictogrammen in de taakbalk, grotere aanraakdoelen en subtiele visuele aanwijzingen toe te voegen om het aanpassen en verplaatsen van vensters eenvoudiger te maken, en door gebaren toe te voegen. Door de haptische functies kunt u de trillingen horen en voelen terwijl u doorklikt en bewerkt of schetst. Ten slotte hebben ze verbeteringen doorgevoerd op het gebied van spraakgestuurd typen. Windows 11 is ongelooflijk in het herkennen van wat u zegt; het kan automatisch interpunctie voor u uitvoeren, en wordt geleverd met spraakopdrachten. Dit is een fantastische functie als u even wilt stoppen met typen en in plaats daarvan uw ideeën wilt uitspreken.

Windows 11 is hybride-proof en binnenkort beschikbaar

Upgraden naar Windows 11 is als het uitvoeren van een Windows 10-update. De vertrouwde beheerervaringen die u vandaag hebt, zoals Microsoft Endpoint Manager, cloudconfiguratie, Windows Update for Business en Autopilot, ondersteunen uw omgeving van morgen terwijl u Windows 11 in uw domein integreert.

Windows 11 is ook veilig door het ontwerp, met nieuwe ingebouwde beveiligingstechnologieën die bescherming bieden van de chip naar de cloud, terwijl productiviteit en nieuwe ervaringen mogelijk zijn. Windows 11 biedt een Zero Trust-ready besturingssysteem om gegevens en toegang op verschillende apparaten te beschermen. Microsoft heeft nauw samengewerkt met OEM- en siliciumpartners om de beveiligingsnormen te verhogen om te voldoen aan de behoeften van het veranderende bedreigingslandschap en de nieuwe hybride werkwereld.

Later dit jaar komt Windows 11 uit. Houd onze website en social mediakanalen in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.