Terug naar het overzicht
Cloud

2021, het einde van een thuiswerktijdperk?

Maurice Gonlag
Maurice Gonlag
Geplaatst op 1 februari 2021

Na tien maanden thuiswerken – met misschien een kleine pauze in de zomermaanden – kijkt 2021 ons veelbelovend aan. Is het in dit nieuwe jaar klaar met dat thuiswerken of is het een blijvertje?

Thuiswerken een blijvertje

Uit onderzoek dat onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel deed voor Toogethr, bedenker van mobiliteitsoplossingen, blijkt dat ongeveer de helft van de werknemers graag weer naar kantoor. Diegenen die meer dan dertig kilometer moeten reizen, staan iets minder hard te trappelen: 38 procent van hen wil terug naar kantoor.

Jongeren tot 34 jaar zijn op hun beurt iets minder enthousiast dan de groep tussen de 55 en 64 jaar. Ongeveer een vijfde van die jongere groep wil helemaal niet graag terug naar kantoor, tegenover een tiende van de oudere groep. Thuiswerken is dus een blijvertje. In welke mate moeten we nog even afwachten, maar de kans is groot dat we niet massaal weer achteraan in de file aansluiten.

Thuiswerken in keuken

Het grootste gemis is sociaal contact

Thuiswerken is – op z’n tijd – dus zo slecht nog niet, maar wat we massaal het meest gemist hebben, is het sociale contact. Zo kopte RTL Nieuws al dat Zoombies een groter gevaar zijn dan corona zelf. Nu gebruiken wij natuurlijk geen Zoom maar Teams, maar het gevoel is herkenbaar.

Mijn collega Ard Dekker vertelde me laatst: ‘Als ik de hele dag heb gebeld en in Teams-meetings heb gezeten, gaat m’n lichaam echt protesteren. Daarom probeer ik tussen de middag met m’n vrouw een rondje te wandelen of ga ik een stuk hardlopen. En als de kleine uit school komt, ga ik altijd even naar beneden. Even wat drinken, even kletsen, dan kan ik er weer tegenaan.’

Meenemen en inleveren

Onze verwachting is dat we de positieve kanten van het thuiswerken mee zullen nemen (denk aan concentratie, focus, minder reistijd), en de minder positieve dingen met liefde weer inleveren (sociaal isolement, mindere balans werk en privé). Dat thuiswerken een vast onderdeel zal blijven van onze werkroutine, is een ding dat zeker is. Maar hoe doe je dat dan op de meest slimme manier?

Whitepaper Hybride Werken een concreet stappenplanDaar schreven wij een whitepaper over. In deze whitepaper duiken we in een aantal onderzoeken, maar laten we ook onze collega’s aan het woord over hoe zij de maanden in lockdown hebben ervaren.

Ook delen we tips en tricks. Want door onze kennis en ervaring te delen, komen we allemaal een stap verder. En daar gaan we voor.

Download hieronder onze gratis whitepaper.

Waar mogen we de whitepaper naartoe sturen?