Terug naar het overzicht
Cyber Security

5 tips om gehackt te worden

We werken mobieler dan ooit, zijn altijd online te vinden en geven bakken met geld uit aan nieuwe technologieën. Tegelijkertijd zijn er ook steeds meer meldingen van datalekken en zijn hackers steeds slimmer geworden. In veel van de gevallen is een hack het gevolg van slordigheid en helpen we de hackers een aardig handje. Hier zijn 5 tips hoe je gehackt kunt worden- en je kunt gewoon anoniem in Bitcoins betalen, handig toch?

Tip 1 – Kies een wachtwoord dat je makkelijk kunt onthouden en plak hem op je scherm   

Bij heel veel sites moet u tegenwoordig een account aanmaken met een gebruikersnaam en wachtwoord. Super veilig. Vooral omdat u waarschijnlijk hetzelfde wachtwoord gebruikt voor bijna alle sites. Logisch, want hoe onthoudt u ze anders? Het is alleen niet echt veilig voor uzelf, of uw organisatie. Daarom is het van belang om sterke wachtwoorden te hebben, die vooral niet op een Post-it op uw bureau geplakt zijn.  

Onze tip: Gebruik een wachtwoordmanager 

Tip 2 – Sla je data op een USB-stickie op en laat hem rustig rondslingeren 

15 jaar geleden was het handig dat we onze presentatie over dolfijnen op een stickie mee konden nemen naar juf Alie van groep 5 om zo onze spreekbeurt te kunnen houden. Inclusief WordArt-zinnen en heel veel plaatjes. Anno 2021 weten we wel veiligere manieren om te werken toch?  
Allereerst kunt u ze gemakkelijk kwijtraken en als er per ongeluk persoonsgegevens opstaan is er direct sprake van een datalek. Bovendien is het gebruiken van een onbekende USB-stick een risico. Er kan malware op geïnstalleerd zijn die uw computer kan infecteren.  
U kunt beter werken met cloudopslag, waarbij u altijd en overal bij uw data kan. Deze cloud kunt u niet zomaar verliezen, maar moet wel goed beveiligd zijn. Benieuwd naar hoe u in de cloud kunt werken? Klik dan hier

Onze tip: Werk veilig in de cloud of schaf een encrypte USB-stick aan

Tip 3 – Phishing is iets met vissen toch? En je kunt gewoon overal veilig op klikken

In de eerste helft van 2020 was er een exponentiële stijging in het aantal cybercrime incidenten, waaronder phishing-aanvallen. Door te klikken op een link in een appje of een betalingsverzoek te voldoen naar aanleiding van een mail kunt u worden opgelicht. Dit kan veel geld kosten, zorgen voor datalekken en zelfs imagoschade opleveren. Daarom is het ontzettend belangrijk om altijd alert te zijn, niet op doorgestuurde linkjes te klikken en ervoor te zorgen dat u beveiligde mail heeft.  

Onze tip: Laat Veilig E-mailen binnen Microsoft 365 activeren

Tip 4 – Lekker Netflixen en mails binnenhalen via de hotel WiFi, het is tenslotte gratis! 

Als u uw laptop of telefoon verbindt met een onbeveiligd WiFi-netwerk, maakt u een connectie met een openbaar netwerk waarbij al het internetverkeer kan worden onderschept. Veel mensen nemen hun zakelijke laptop of telefoon mee op vakantie en maken in een hotel een (onbeveiligde) verbinding met het WiFi-netwerk. Hierdoor kunnen hackers makkelijk bij privacygevoelige data komen of bijvoorbeeld malware installeren.  

Onze tip: Zorg voor een veilige verbinding en gebruik gewoon je 4G of 5G-netwerk en waardeer indien nodig even tijdelijk je bundel op.

Tip 5 – Gebruik geen pincode om je telefoon te openen, dat duurt zo lang

Om veiliger te werken kunt u gebruik maken van Multi Factor Authenticatie (MFA). Dit is een manier waarop authenticatie verleend wordt door middel van meerdere factoren. Die meerdere factoren kunnen verschillende dingen zijn, zoals een vingerafdruk of een code via bijvoorbeeld een sms. Zo heeft een hacker altijd een extra verificatiecheck nodig. 

Onze tip: Laat Veilig werken binnen Microsoft 365 activeren

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.