Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is een firewall?

Een firewall is een barrière tussen uw computer en andere computers waarmee deze in verbinding staat. Ieder netwerk heeft een firewall nodig om goed beveiligd te zijn. Het beschermd je computer niet tegen alle gevaren maar is wel de eerste stap.

De pc is zichtbaar voor de buitenwereld, want anders zou er geen enkele website geladen kunnen worden. Een computer is zichtbaar door een poort, dit is een in- en uitgang van de computer die een specifiek doel heeft. Elke pc heeft heel veel van dat soort poorten. Poort 80 wordt bijvoorbeeld gebruikt om verbinding te maken met het internet. Deze poorten blijven normaal gesproken altijd openstaan. Een firewall sluit deze poorten als er geen gebruik van wordt gemaakt. Dit maakt het dus een stuk veiliger.

Wat gebeurt er als u geen firewall activeert?

Als er geen firewall actief is op een computer blijven de poorten openstaan voor indringers. Wanneer er een schone Windows-installatie is gedaan (hierbij worden alle persoonlijke bestanden en stuurprogramma’s verwijderd) en er aansluiting op het internet wordt gemaakt, zonder een firewall, zal de computer binnen enkele minuten worden aangevallen. Dit gebeurt zonder dat je er erg in hebt, binnen enkele uren zal de computer onbruikbaar zijn.