Kennisbank ICT uitleg begrippen
Terug naar het overzicht

Internet of Things

Wat is het Internet of Things?

Een van de middelen die zorgt voor constante verbinding is het internet. Platformen, chats, mail, apps en noem het maar op. Al deze contactmomenten tussen mensen levert enorm veel data op. Boeken, sociale media, Wikipedia, het is allemaal gemaakt door mensen, voor mensen. Internet is een soort digitale stof die op een of ander manier gewoven is in ons leven. Die noemen we ook wel het Internet of People en deze vorm heeft de manier van leven en werken compleet verandert, maar wat is dan het Internet of Things?

Verbinden

Een nieuw internet dat de wereld aan het veranderen is gaat niet alleen om het verbinden van mensen, maar ook om het verbinden van dingen: het Internet of Things. Hierdoor kunnen dingen ervaringen delen met andere dingen. Dit werkt als volgt: een voorwerp krijgt een soort besef en de mogelijkheid om te communiceren, aan te raken en te controleren. Dingen kunnen dus samenwerken en communiceren met anderen. Zoals mensen kunnen communiceren met hun zintuigen, gaan voorwerpen dit ook kunnen. Neem alleen uw telefoon al, die weet waar u bent, kan kijken met de camera en kan communiceren met een draadloos netwerk. Andere voorbeelden zijn stappentellers, slaapcontrollers en slimme thermostaten.

Netwerk van sensoren

Het IoT kan onder anderen sensoren, actuatoren en displays bevorderen om nieuwe diensten te verlenen aan burgers, bedrijven en overheidsdiensten. Er zijn binnen deze ontwikkelingen enorme hoeveelheden aan variëteiten voor mogelijke toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn industriële automatisering, mobiele gezondheidszorg, hulp aan oudere, intelligent energiebeheer en slimmere netwerken (Zanella, 2014). De impact van deze ontwikkeling is enorm. Door gebruik te maken van het Internet of Things kan data worden verzameld door bijvoorbeeld organisaties en overheidsinstellingen. Feitelijk is het een netwerk van sensoren, verbonden via het internet dat grote invloed kan hebben op de efficiëntie en effectiviteit van organisaties.

Meer lezen