Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is ISDN?

ISDN is een vorm van digitale telefonie en staat voor Integrated Services Digital Network. Met ISDN kun je gelijktijdig over dezelfde telefoonlijn meerdere telefoongesprekken en datadiensten voeren. Doordat ISDN data digitaal over de lijn stuurt wordt de capaciteit beter benut. ISDN was in de jaren ’90 erg populair omdat het mogelijk maakte om tegelijkertijd te internetten en te bellen. Daarna volgde breedband internet via de kabel en ADSL, hierdoor werd ISDN eigenlijk overbodig wat resulteerde in het einde van de dienst.

Waarom is ISDN gestopt?

ISDN is een relatief dure dienst. Door de komst van het goedkopere en veelzijdigere VoIP-telefonie kwamen de prijzen voor telefonie via een ISDN-lijn erg onder druk te staan. Door dit grote prijsverschil nam het gebruik van ISDN sterk af. Tot aan het einde van ISDN werd het vooral alleen nog maar gebruikt door bedrijven, omdat telefonie via ISDN erg stabiel is. Ook werd ISDN gebruikt voor datadiensten als PIN- of alarmsystemen.

Per 1 september 2019 is de dienstverlening van het ISDN-netwerk volledig gestopt en is het vervangen door internetbellen (VoIP).

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.