Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is een ISP?

De term ISP staat voor Internet Service Provider, oftewel internetprovider. Een internetprovider is een organisatie of persoon die diensten levert op of via het internet aan particulieren, maar ook aan zakelijke klanten. Dit kunnen internetverbindingen zijn, maar ook andere diensten welke via het internet worden aangeboden. Deze diensten worden onderscheiden in drie categorieën:

  • Internet Acces Provider (IAP): Dit betreffen organisaties welke klanten voorzien van een internetverbinding. Dit kan zowel om een vaste internetverbinding gaan met kabel, maar ook voor mobiel internet op laptop, tablet of smartphone.
  • Internet Service Provider (ISP): Een ISP gaat nog een stapje verder dan een IAP. Een ISP levert namelijk naast de aansluiting voor het internet vaak extra diensten. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om een eigen website te maken, een eigen emailadres te nemen en toegang tot nieuwsgroepen. Steeds meer Internet Acces Providers bieden deze services ook aan waardoor het verschil tussen IAP en ISP bijna niet meer bestaat.
  • Internet Hosting Provider (IHP): Een IHP levert naast alle bovenstaande diensten van een IAP en een ISP ook nog eens speciale diensten voor het hosten van een eigen website. Zo levert een IHP bijvoorbeeld domeinregistratie en meer geavanceerdere serverruimte. In Nederland zijn vooral KPN en XS4ALL bekende internethostingproviders.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.