Kennisbank ICT uitleg begrippen
Terug naar het overzicht

Wat is Microsoft Teams?

Microsoft Teams is een applicatie die (teams in) bedrijven helpt efficiënt samen te werken. Teams is de gemeenschappelijke digitale werkruimte, of zoals het ook wel eens wordt genoemd een “hub voor teamwork”. Zoals de naam al aangeeft is Microsoft Teams gericht op samenwerking binnen teams. Dit kunnen afdelingen zijn, tijdelijke of permanente samenwerkingsverbanden binnen een afdeling of bedrijf, projectteams, klantteams, etcetera.

Teams en kanalen

In Microsoft Teams kun je een naar eigen inzicht en behoefte een, in principe oneindig, aantal teams aanmaken. Van ieder team kunnen medewerkers lid worden gemaakt. Als lid van een team heeft de medewerker toegang tot alle informatie die binnen dat team wordt gedeeld.
Per team kunnen meerdere kanalen worden aangemaakt. Kanalen zijn bedoeld om binnen een team verschillende onderwerpen te kunnen scheiden. Zo behoudt iedereen het overzicht en beperk je een kanaal tot één onderwerp tegelijk.

Voorbeeld
Je kunt bijvoorbeeld een team “Sales” aanmaken waar alle Sales medewerkers lid van zijn. Binnen het Sales team kun je vervolgens een aantal kanalen aanmaken; denk aan een kanaal waarin alle productinformatie wordt gedeeld, een kanaal om samen aan de prognose voor volgend jaar te werken, een kanaal voor een belangrijk offertetraject of zelfs een apart kanaal voor iedere klant. Iedere medewerker kan zelf bepalen welke kanalen hij interessant vindt om te volgen en welke niet.

Communicatie en samenwerking

Binnen een kanaal wordt gecommuniceerd met chatberichten en kunnen heel eenvoudig allerlei bestanden worden gedeeld én binnen Teams bewerkt. Deze manier van communiceren vervangt in veel gevallen het e-mailverkeer. Naast chat is het ook mogelijk te (video)bellen; zowel 1 op 1 als met een groep. Tijdens een (video)gesprek is het mogelijk om direct samen bestanden te bekijken en er samen aan te werken. Eén van de sterkste punten van Microsoft Teams is dat de chatgeschiedenis en inhoud bewaard blijven en doorzoekbaar zijn. Opmerkingen, afspraken en gedeelde bestanden zijn dus makkelijk centraal voor iedereen terug te vinden. Dit maakt Teams de perfecte app voor communicatie en samenwerking.

Onderdeel van Office 365

Microsoft Teams is onderdeel van Microsoft 365.