Kennisbank ICT uitleg begrippen
Terug naar het overzicht

Security Awareness

Wat is security awareness?

Security awareness is een term voor de mate waarin mensen bewust zijn van de gevaren met betrekking tot (vooral online) informatiebeveiliging. Het is een proces om het (online) gedrag van mensen te veranderen om zo incidenten te voorkomen en af te wenden.
Andere termen voor security awareness zijn cyber awareness, bewustzijn en veiligheidsbewustzijn.

Waarom security awareness?

Een goede ICT-beveiliging begint bij technische maatregelen zoals een goede firewall en antivirussoftware. Maar met alleen goede technische maatregelen houdt u cybercriminelen niet buiten de deur. De meeste besmettingen ontstaan namelijk door menselijk handelen. Maar al te vaak worden cyberaanvallen veroorzaakt of vergemakkelijkt door de nalatigheid en/of onwetendheid van werknemers.
Dat weten cybercriminelen ook…
Zij zetten in op dat menselijk falen.

Security awareness trainingen

Security awareness trainingen helpen u en uw medewerkers bewust te maken van de meest voorkomende gevaren en valkuilen bij het dagelijks gebruik van ICT en internet in het bijzonder, zowel zakelijk als privé.

Met een security awareness programma worden medewerkers getraind om risico’s te herkennen, te vermijden en af te wenden. Ook wordt geleerd welke rol en verantwoordelijkheden ieder individu heeft bij informatiebeveiliging binnen een organisatie.