Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is een wachtwoordzin?

Wachtwoordzinnen zijn gemakkelijk te onthouden zinnen die je als wachtwoord kunt gebruiken. Voordeel van een wachtwoordZIN ten opzichte van een wachtWOORD is de lengte waardoor deze moeilijk is te kraken.

Een wachtwoord wordt dus (meestal) veiliger als hij langer is, maar is nog veiliger te maken door hem onvoorspelbaar te maken. Een wachtwoordzin als ‘MijnFavorieteAutoIsEenBmw’ is redelijk voorspelbaar en met goede software te kraken, omdat er logica inzit. Daarom is het beter om je wachtwoordzin onvoorspelbaar maken door deze te maken met de initialen van de woorden uit een lange, makkelijk te onthouden zin.

wachtwoordzin - gebruik auto

Een makkelijk te onthouden zin zou kunnen zijn:
MijnFavorieteAutoIsEenBmwMaarEenVolvoVindIkOokErgMooi

Als we van ieder woord de eerste letter nemen, krijgen we het volgende wachtwoord:
mfaiebmevvioem

Deze wachtwoordzin begint er al aardig op te lijken, maar mag nog wel iets langer. Tevens bevat het geen symbolen. Daarom maken we de zin langer en wordt deze:
MijnFavorieteAutoIsEenBmwX5MaarEenVolvoUit1926VindIkOokErgMooi

In onze wachtwoordzin vervangen we de 9 en de 2 uit het jaartal voor het symbool dat op het toetsenbord boven de cijfers staat. Tevens houden we voor de eerste letters van de automerken een hoofdletter aan. Het wachtwoord wordt dan:
mfaieBx5meVu1(@6vioem

Dit is een goed voorbeeld van sterk wachtwoord / wachtwoordzin.

Wist je dat de cyber security van je bedrijf objectief en aantoonbaar op orde kan krijgen?
Check het op deze pagina over ICT Beveiliging.