Als we één groot voordeel moeten noemen van maatwerk, is het wel dat je het honderd procent kunt aanpassen aan je eigen wensen en eisen. Maar, zoals we al eerder schreven, gaat maatwerk over het algemeen gepaard met een langdurig traject. Bovendien vraagt maatwerk om een – fikse – investering vooraf. Bevalt het uiteindelijk niet, moet je ofwel net zo lang doorontwikkelen tot het wel naar je zin is, of je moet de investering als verloren zien. Een ander groot nadeel van maatwerk is dat je bij elke upgrade van Microsoft Dynamics 365 Business Central moet controleren of de functionaliteit van je maatwerk niet is aangetast. Dat is een behoorlijk bewerkelijk proces.
Als we kijken naar de apps die zijn ontwikkeld voor Business Central, zien we een ander beeld. Of de apps nu van Microsoft zijn, van WSB Solutions of van derden, de verantwoordelijkheid om de apps te controleren op juiste werking, ligt bij de maker van de app. Deze controles kunnen bij apps relatief eenvoudig geautomatiseerd worden. Al onze consultants zijn bekend met onze eigen apps en met de apps die wij aanbevelen van Microsoft en derden. Ben je nieuwsgierig of een app iets is voor jouw organisatie? Dan kun je de app een aantal maanden uitproberen. Dat kan vaak gratis in een zogenaamde sandbox-omgeving, of het kan al voor een paar euro per maand. Is het niet naar je zin, dan stop je gewoon. De abonnementskosten zijn een fractie van de ontwikkelkosten van een maatwerktraject.
Apps zijn over het algemeen ontwikkeld om aan een vraag te voldoen die bij veel organisaties voorkomt. Zo is bijvoorbeeld onze Reservation Rescheduler een compacte app die data uit de inkoop- en verkoopreservering aan elkaar koppelt, waardoor je reserveringen dynamisch worden. Een functionaliteit die veel teams het leven gemakkelijker maakt. Dat maakt dat zo’n app veel gebruikt wordt en je kunt er dus vanuit gaan dat het goed werkt.
In de AppSource, de ‘appstore’ van Microsoft, vind je een overzicht van alle apps die integreren met Business Central. Dat zijn apps van Microsoft zelf of van Microsoft-partners. Als Microsoft een update uitbrengt van Business Central, ben je als partner verplicht om de app te testen en aan te passen als dat nodig blijkt. Heb je de app gedownload, dan is het een kwestie van installeren en beginnen. De meeste apps hebben installatiewizards, wat het voor elke applicatiebeheerder of IT’er eenvoudig te begrijpen maakt.
Om een app te mogen aanbieden via de AppSource, moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Niet elke ‘cowboy’ mag zo maar een app toevoegen aan de AppSource. Zo moet je installatiehandleidingen en gebruikershandleidingen aanbieden en een overzichtelijk versiebeheer bijhouden. Je kunt er dus gerust van uitgaan dat de apps van goede kwaliteit zijn. Je kunt een app eenvoudig installeren, en bevalt het niet, kun je het eenvoudig weer deactiveren en de-installeren.
Traditioneel gezien werd software ontwikkeld volgens de watervalmethode. Daarbij wordt een maatwerkproject vooraf tot in detail in kaart gebracht en vervolgens in zijn geheel uitgewerkt en opgeleverd. Het komt regelmatig voor dat daarbij achteraf blijkt dat het eindproduct toch niet voldoet aan de verwachtingen voldoet. Bij agile softwareontwikkeling ga je op zoek naar een minimaal levensvatbaar product (een Minimum Viable Product ofwel MVP). Daarmee ga je live en vervolgens ga je doorontwikkelen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je veel flexibeler bent, maar zorgt ook dat je op een lager budget uitkomt dan bij de watervalmethode.
Benieuwd wat voor jouw organisatie de meest optimale oplossing is? Neem dan hieronder contact met ons op.