Copilot Varianten
Terug naar het overzicht
Technologie

Microsoft Copilot: welke varianten zijn er en welke gebruik je?

Martijn Furster
Geplaatst op 17 juni 2024

Microsoft Copilot is een slimme AI-tool die je helpt met bijvoorbeeld het schrijven van teksten, maken van code (voor de techneuten onder ons) en andere taken zoals het schrijven van e-mails, maken van afbeeldingen en meer. In deze blog kijken we naar de verschillende soorten Copilot, wat ze kunnen, en wat hun voor- en nadelen zijn.

Waarom Verschillende Varianten?

Dat er verschillende varianten van Copilot zijn, weten veel mensen niet. Toch zijn die er en dat heeft te maken met de diverse behoeften van gebruikers. Niet iedereen heeft dezelfde wensen of toegang tot dezelfde bronnen. Daarom heeft Microsoft verschillende versies ontwikkeld.

Sommige varianten zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor programmeurs om hen te helpen bij het schrijven en verbeteren van code, terwijl andere varianten meer gericht zijn op het ondersteunen bij het opstellen van e-mails en documenten.

Door verschillende varianten aan te bieden, kan Microsoft Copilot beter inspelen op de diverse wensen en eisen van gebruikers in verschillende vakgebieden. Volgens Copilot zelf zijn er inmiddels 8 varianten, we behandelen de 3 meest praktische voor kantoormedewerkers.

De Verschillende Copilot-varianten

1. Copilot in de Webbrowser (gratis)

Deze variant van Copilot heette tot voor kort Bing AI Chat, maar heet nu “gewoon” Microsoft Copilot. Het is voor iedereen toegankelijk via https://copilot.microsoft.com/ en is ontworpen om gebruikers te helpen tijdens het surfen op het internet. Deze variant biedt real-time suggesties en ondersteuning bij verschillende online activiteiten.

Copilot in de Webbrowser maakt gebruik van ChatGPT4, waar je normaliter voor moet betalen.

Copilot Web Browser

Enkele kenmerken van deze versie zijn:
Chatfunctionaliteit: Je kunt vragen stellen en antwoorden ontvangen.
Designer-functionaliteit: Copilot genereert AI-afbeeldingen op basis van beschrijvingen.
Inhoudssamenvatting: Van lange artikelen of documenten kan Copilot samenvattingen geven.
Zoekassistentie: Het kan relevante zoekopdrachten voorstellen en nuttige informatie ophalen op basis van je context.
Kennis uit openbaar toegankelijke informatie: Copilot haalt informatie van het internet en is geschikt voor persoonlijk gebruik of als introductie.
Beperkt aantal vragen zonder Microsoft-account: Nadeel is dat je zonder account slechts een beperkt aantal vragen stellen.

Doelgroep: Beginnende gebruikers, nieuwsgierigen en mensen die snel antwoorden willen zonder veel gedoe.

2. Copilot in Windows 11 (gratis)

Helaas is deze variant van Copilot nog niet beschikbaar in Nederland, maar hij komt er wel aan, dus we behandelen ‘m alvast in dit overzicht.

Deze variant van Copilot is ingebouwd in Windows 11 en biedt vergelijkbare functionaliteiten als de webbrowserversie. Daarnaast integreert Copilot in Windows 11 naadloos met het besturingssysteem om de gebruikerservaring te verbeteren en productiviteit te verhogen.

Copilot in Windows

Deze variant biedt ondersteuning op systeemniveau met functies zoals:
Startmenu en zoekopdrachten: Het helpt je sneller te vinden wat je zoekt door slimme zoekopdrachten en suggesties te bieden.
Taakbeheer en workflow: Copilot kan je workflow optimaliseren door taken te organiseren, herinneringen in te stellen en aanbevelingen te doen voor efficiëntere werkwijzen.
Instellingen en personalisatie: Het biedt hulp bij het configureren van systeeminstellingen en het personaliseren van je Windows-ervaring, zodat je je werkplek optimaal kunt inrichten.

Doelgroep: Gebruikers van Windows 11 die snel toegang willen tot Copilot.

Net als Copilot in de Webbrowser gebruikt ook Copilot in Windows 11 alleen openbare informatie. Het kan dus geen gepersonaliseerde output geven op basis van jouw Microsoft 365 data.

3. Copilot in Microsoft 365 (betaald)

Copilot in Microsoft 365 kan iets wat andere AI-tools zoals ChatGPT niet kunnen: jou gepersonaliseerde output geven. Dat doet het op basis van jouw Microsoft 365 account, dus op basis van jouw eigen Word-, Excel, PowerPoint-bestanden, e-mails en agenda in Outlook en je chats in Teams. Deze zakelijke variant van Copilot is dus veel diepgaander.

En niet onbelangrijk: de data uit jouw Microsoft 365 account worden niet gebruikt om de AI tool te leren of te verbeteren. Jouw persoonlijke documenten blijven veilig en worden niet gedeeld met anderen. Kortom, bij het gebruik van Microsoft Copilot kun je erop vertrouwen dat jouw privacy beschermd blijft en dat jouw gegevens veilig worden verwerkt. 🛡️

Copilot in Microsoft 365 is een betaalde versie en is per gebruiker wel of niet af te nemen. Je kunt dus zelf kiezen wie er binnen jouw bedrijf wel of geen abonnement krijgt.

Copilot in Microsoft 365

Wat kan je met Copilot 365 in Microsoft?
Toegang tot jouw Microsoft 365-omgeving: Copilot gebruikt niet alleen openbare informatie, maar ook gegevens uit jouw eigen documenten.
Documentcreatie en bewerking: Copilot kan Teams-meetings samenvatten, Word-documenten opstellen en binnen enkele seconden een aantrekkelijke PowerPoint-presentatie voor je maken.
Gegevensanalyse: In Excel kan Copilot complexe formules voorstellen, data visualiseren en geautomatiseerde rapporten genereren, wat de gegevensanalyse eenvoudiger en efficiënter maakt.
Combinaties van informatie: Bijvoorbeeld afspraken met klanten samenvatten op basis van Word- en Excel-documenten.

Doelgroep: Zakelijke professionals die diepgaandere ondersteuning willen.

Conclusie

Allereerst de verschillen overzichtelijk op een rijtje:

Functionaliteit Copilot in de Webbrowser Copilot in Windows 11 Copilot in Microsoft 365
Chatfunctionaliteit ✔️ ✔️ ✔️
Designer-functionaliteit ✔️ ✔️
Toegang tot eigen data ✔️ ✔️
AI-afbeeldingen genereren ✔️ ✔️

Elke variant van Copilot is gemaakt om verschillende gebruikers te helpen. Copilot in de Webbrowser verbetert online activiteiten, terwijl Copilot in Windows 11 je helpt om efficiënter met je computer te werken. Copilot in Microsoft 365 biedt speciale ondersteuning in Office-programma’s, zodat je als zakelijke gebruiker je werk sneller en nauwkeuriger kunt doen.

Wil je AI gebruiken voor je werk? Kies dan voor Copilot in Microsoft 365. Bij deze variant is jouw data veilig en wordt deze niet extern opgeslagen.

Maar voordat je begint…

Bereid je goed voor als je met Copilot wilt gaan werken binnen jouw bedrijf. Is gevoelige informatie zoals salarisgegevens goed afgeschermd? Zo niet, dan kunnen je collega’s deze gegevens met een simpele prompt eenvoudig opvragen.

En is je data goed georganiseerd en staat het in de cloud? Want zonder data, geen AI. Garbage in, is garbage out. En zonder cloud ook geen AI. Copilot kan alleen werken met data die in de Microsoft cloud staat.

Beveiliging en data-opslag zijn zaken die echt goed geregeld moeten zijn voordat je aan de slag gaat met Copilot. Met onze zogenaamde AI Ready Assesment kun je testen of jouw bedrijf klaar is voor het werken met Copilot. Dit kost je misschien een paar minuten, maar geeft een hoop ellende als je het niet doet…

Is jouw bedrijf klaar voor AI?

Doe onze AI Ready Assessment en ontdek of jouw bedrijf klaar is om met AI te gaan werken.