De IT-wereld hangt van – voor leken – de meest vreemde termen aan elkaar. Want waarom heet een harde schijf een harde schijf en niet gewoon een schijf? Er is immers geen zachte schijf, voor zover wij weten. En cookies, zijn die een beetje te eten eigenlijk? Maar het ergste zijn al die afkortingen: PPPoE, MOSFET, RIP, SOA, PICNIC, om er maar een paar te noemen. Ik neem je in twee minuten mee langs de gekste ICT-afkortingen en laat je zien dat sommigen toch echt een stuk efficiënter en beter behapbaar zijn dan hun uitgeschreven zusjes en broertjes. Behalve dat zijn ze soms ook best grappig... vind ik.
Als we het over efficiëntie hebben, is de afkorting PPPoE een goede om mee te beginnen. Want om het steeds over ‘Point-to-Point protocol over Ethernet’ te hebben… Het maakt het natuurlijk wel lastig voor mensen die het vakjargon niet kennen om zo’n gesprek te volgen, maar misschien moet je dat ook helemaal niet willen.
Iets dat ook niet heel lekker in de mond ligt, is ‘Metal Oxide Semiconductor Field Electronics Transistor’. Zonder heel erg in detail te treden, is MOSFET – dat leest toch makkelijker, nietwaar? – een soort transistor die stroompjes doorlaat. In je telefoon of computer zitten miljarden van die transistors en dankzij die onuitspreekbare dingen functioneert die apparatuur toch maar mooi. Eigenlijk is de hele moderne beschaving op MOSFET gebouwd, dus in die zin verdient het ook wel een lange, indrukwekkende naam.
Wij – lees: IT’ers – vinden het heel normaal om iemand te vragen of hij een AZERTY- of een QWERTY-toetsenbord heeft. En nee, dat zijn geen nieuwe fancy hightech tools, het zijn toetsenbordindelingen. We kunnen ook vragen of iemand een Frans of een Amerikaans toetsenbord heeft, maar daar weet vrijwel niemand het antwoord op. Maar als je iemand vraagt wat de eerste zes letters van zijn of haar toetsenbord zijn, dan komt het antwoord over het algemeen vrij vanzelf.
U ziet een toetsenbord. Wij zien iets anders, namelijk QWERTY.
Bij de afkorting RIP gaan de meeste mensen treurig kijken, omdat ze deze afkorting associëren met de Latijnse spreuk ‘Requiescat in Pace’ (of het Engelse ‘Rest in Peace). Ook een IT’er gaat treurig kijken, maar hij associeert de afkorting met iets totaal anders. RIP in de IT-wereld staat voor ‘Routing Information Protocol’. Dit is een open netwerkprotocol waarmee routers aan elkaar doorgeven welke routes er zijn om IP-informatie naar de juiste bestemming te sluizen. Het is een van de eerste routerprotocollen en de reden waarom wij er treurig van worden, is omdat het een zwaar achterhaald protocol is dat hopelijk nergens meer gebruikt wordt.
Nope, niet die. Als wij het over SOA hebben, bedoelen we ‘Start Of Authority’. Wat het exact is, zal ik je besparen, maar het is een record met allerlei instellingen die met je domeinnaam te maken hebben. Lang verhaal kort: als deze niet goed ingesteld staat, werkt je domeinnaam – en dus je website – niet. Dus wees zuinig op je SOA!
Net als SOA een afkorting van slechts drie lettertjes. Maar ligt bij een verkeerd ingestelde SOA je website plat, als BGP – voluit ‘Border Gateway Protocol’ – iets niet helemaal goed doorgeeft, ligt het land plat voor een paar uur. Dankzij BGP volgt het verkeer op internet een soort dynamische routekaart om de snelste weg te vinden naar zijn bestemming. Maar BGP is de jongste niet meer – het vindt zijn oorsprong in 1989 – en het internet groeit en groeit en groeit. De kans dat BGP een route verkeerd communiceert, groeit ook. En als dat gebeurt, krijgt het internet een hartaanval.
In het IT-team worden er onderling ook nog weleens uitspraken gedaan over eindgebruikers. Zo kan een helpdeskmedewerker een aangemeld incident beschrijven als een PICNIC. Dit staat voor ‘Problem in Chair, Not in Computer’, ofwel een eindgebruiker die het niet snapt. Deze termen gebruiken wij natuurlijk nooit binnen WSB Solutions, maar je hoort weleens iets van vakgenoten.
U ziet waarschijnlijk een gezellige picknick. Wij niet, wij vragen ons af of hier PICNIC’s tussen zitten.
Als IT’er ben je nogal eens op zoek naar een oplossing voor een probleem en waar zoek je dan? Juist, internet. Zo kom ik met regelmaat op internetfora met afkortingen mij weleens doen grijnzen. Zo wordt RTFM (Read The F*cking Manual) gebruikt om aan te geven dat iemand beter eerst de handleiding kan lezen alvorens een vraag te stellen en staat TLDR voor ‘Too Long, Didn’t Read’, om duidelijk te maken dat iemand zoveel tekst heeft geschreven dat niemand het meer wil lezen.
Natuurlijk zijn wij ook IT’ers en praten we onderling soms abracadabra voor de niet-techneuten onder ons. We hebben nu eenmaal een passie voor technologie. Maar wat we het allerliefste doen is die technologie inzetten om onze klanten een stap verder te helpen. En dat doen we in gewonemensentaal. Wil jij ook de volgende stap zetten in de digitale transformatie van je bedrijf, om zo de toekomstbestendigheid, het succes en de vitaliteit van je organisatie te borgen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.