5g ai in mkb bedrijven
Terug naar het overzicht
Technologie

Hoe 5G (in combinatie met AI) het Nederlandse MKB gaat veranderen de komende jaren

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 23 oktober 2023

Technologische veranderingen komen en gaan, maar sommige veranderen onze manier van zaken doen, of zelfs de wereld. Denk aan de komst van mobiele telefoons. Nu vanzelfsprekend, maar nog geen 30 jaar geleden had bijna niemand er 1. Mobiele telefonie is een technologie die onze wereld compleet veranderd heeft.

Kun je nagaan wat er gebeurt als er twee van zulke technologieën samenkomen. Dan ontstaan er ongekende mogelijkheden. De opkomst van mobiele telefoons viel tegelijk met de opkomst van mobiel internet. Wat dat voor mogelijkheden heeft geboden en hoe die combinatie onze wereld heeft veranderd, behoeft geen toelichting. Dat zien we continu om ons heen. Waar we ook zijn.

Ook nu zijn er weer 2 (vrij) nieuwe technologieën die ongekende mogelijkheden bieden, zeker als je ze samen gebruikt: 5G en Kunstmatige Intelligentie (AI).

Voor alle bedrijven, en zeker voor het Nederlandse MKB, betekent dit een reeks nieuwe kansen, uitdagingen en de noodzaak om mee te evolueren. Ontdek in dit artikel wat de combinatie van 5G en AI betekent voor jouw (mkb-)onderneming.

5G in 2016

In juli 2016 schreef ik al een blog over 5G. Toen sprak ik vooral over tests die met 5G werden gedaan in Azië en noemde ik het experiment met 5G in het Groningse Loppersum een “proeftuin voor 5G”.

5G is veel meer dan 4G

Als ondernemer vraag je je waarschijnlijk af: “Hoe ver zijn we nu 7 jaar later met 5G in Nederland?” Goed nieuws! Nederland loopt in Europa voorop in de implementatie van 5G-netwerken. Er zijn al diverse steden waar 5G volledig operationeel is. Echter, zoals met elke nieuwe technologische uitrol, zijn er gebieden, vooral in meer landelijke regio’s, waar de dekking nog in ontwikkeling is.

Het doel is om binnen de komende 3 jaar een nagenoeg landelijke dekking te hebben, maar de dichtheid en kwaliteit van het signaal kan variëren. Voor stedelijke gebieden is de dekking over het algemeen zeer goed, maar in sommige landelijke gebieden kan het signaal zwakker zijn. Voor mkb’ers gevestigd in deze gebieden kan het daarom handig zijn om de 5G-dekking en -plannen van hun specifieke locatie te controleren.

Wat is 5G ook alweer?

Kort gezegd: 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Het belooft snelheden die tot wel 100 keer sneller zijn dan 4G, met een veel lagere vertraging. Het is alsof je van een hobbelig landweggetje met kuilen naar een strak geasfalteerde zevenbaans weg gaat, waar alles sneller en zonder opstoppingen verloopt.

Wat betekent 5G voor het MKB?

Als je denkt aan 5G, denk je misschien eerst aan snellere downloads op je smartphone. Maar voor het MKB gaat het veel verder dan dat. Denk aan robotisering van magazijnen in groothandels. Of voor bouwbedrijven aan het rondleiden van klanten met Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) door hun nieuwe huis; door hun huis dat nog niet gebouwd is. Deze technologieën vereisen een hoge bandbreedte en lage latency. Met 5G wordt dit mogelijk.

Het is duidelijk: 5G gaat veel verder dan alleen sneller internet. Het opent de deur naar nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen die eerder ondenkbaar waren.

De Synergie van 5G en AI

Als we het hebben over technologische vooruitgang, hebben we het tot nu toe vooral over 5G gehad. In de titel en inleiding hebben we beloofd te kijken naar de combinatie van 5G en AI. Hoe verhouden 5G en AI zich tot elkaar?

AI op kantoorDeze afbeelding is gemaakt met AI-tool Midjourney. AI is veelbelovend, maar heeft ook (nog) zijn beperkingen: zie de handen van alle 3 de personen. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Allereerst, de algemene connectie: 5G en AI vormen een krachtige combinatie. Waar 5G zorgt voor razendsnelle en betrouwbare datatransmissie, kan AI deze gegevens in recordtijd analyseren en interpreteren. Stel je voor: met 5G worden enorme hoeveelheden data in real-time verstuurd en met AI kunnen deze gegevens onmiddellijk worden geanalyseerd voor bruikbare inzichten.

Specifiek voor het MKB: De samensmelting van 5G en AI biedt mkb-bedrijven kansen die voorheen alleen waren voorbehouden aan grote bedrijven met diepe zakken. Met de gecombineerde kracht van 5G en AI kunnen mkb’ers:

1. Klantgedrag analyseren:

Door AI-gestuurde tools kunnen ondernemers klantgedrag, voorkeuren en trends in real-time volgen. Dit leidt tot beter geïnformeerde zakelijke beslissingen.

2. Automatisering en efficiëntie:

AI kan routinetaken automatiseren, en met 5G kunnen deze taken sneller dan ooit worden uitgevoerd. Denk aan geautomatiseerde klantenservice of voorraadbeheer.

3. Product- en servicepersonalisatie:

Met de gecombineerde data-analysemogelijkheden van 5G en AI kunnen bedrijven hun producten of diensten op maat maken voor elke klant.

Voorbeelden branchespecifieke gevolgen 5G i.c.m. AI

Klinkt misschien nog een beetje abstract. Daarom onderstaand een aantal voorbeelden van gecombineerde 5G-AI-toepassingen voor 3 verschillende branches. Het zijn voorbeelden, dus niet per se waar of volledig. Het zijn toepassing waar wij ons nu een voorstelling van kunnen maken, maar de toekomst zal uitwijzen of deze deze reëel zijn. Overschatten of onderschatten we de mogelijkheden? Veel zal afhangen van ons algemeen menselijk creatief vermogen. Of die van AI natuurlijk ?.

5G en AI in groothandel magazijn

Groothandel

Voor groothandels kan de combinatie van 5G en AI zorgen voor verbeterde voorraadbeheersystemen. Met 5G kunnen magazijnsensoren en -scanners in real-time informatie doorsturen, terwijl AI deze gegevens analyseert om de voorraad efficiënt te beheren, voorspellingen te doen over toekomstige vraag en automatisch bestellingen te plaatsen bij leveranciers.

Landbouw

Boeren kunnen drones uitgerust met AI gebruiken om gewassen en vee te monitoren. Deze drones zenden met 5G in real-time gegevens terug, terwijl AI de gegevens analyseert om zaken als bodemkwaliteit, ziekteverspreiding of de gezondheid van het vee te evalueren.

Horeca

Dankzij 5G kunnen restaurants en cafés klantgegevens in real-time verwerken, en met AI kunnen ze voorspellingen doen over klantvoorkeuren. Dit kan leiden tot geautomatiseerde en gepersonaliseerde menu-aanbevelingen op basis van eerder bestelgedrag of actuele trends.

Een blik verder in de toekomst

Wellicht wat verder van ons bed, maar door 5G en AI te combineren zullen ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (IoT), smart cities, en geavanceerde automatisering waarschijnlijk in een stroomversnelling komen.

Voor het MKB kan dit bijvoorbeeld betekenen dat er efficiëntere distributienetwerken ontstaan, meer interactieve en gepersonaliseerde klantinterfaces en geavanceerdere mogelijkheden voor remote werken.

De combinatie, of wellicht beter gezegd, de samenstelling van 5G en AI betekent voor het MKB veel meer dan alleen technologische vooruitgang. Het biedt concrete kansen om efficiënter, klantgerichter en innovatiever te werken. Waar grotere corporaties vaak trager zijn in het adopteren van nieuwe technologieën, kan het MKB juist snel inspelen op deze ontwikkelingen en zo een voorsprong nemen. Het tijdperk van slimme, hyper-verbonden bedrijven staat op punt van aanbreken.

Is jouw bedrijf er al klaar voor?

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.

Gerelateerde artikelen