Windows 11 is – je raadt het al – de opvolger van Windows 10. De afgelopen maanden hebben wij Windows 11 getest en per 1 juli gaan we standaard al onze hardware uitleveren met dit nóg gebruiksvriendelijker besturingssysteem. Wat is Windows 11, waarom is het er en wat moet je ermee?
Vier maanden voordat het er was, schreven we al een blog over Windows 11. Daarin legden we ook uit wat Windows eigenlijk precies is. Even in het kort: het is een grafisch besturingssysteem voor devices, ontwikkeld door Microsoft. De eerste versie – Windows 1.0 – kwam uit in 1982. Het was de eerste grafische opvolger van het bekende Microsoft Disk Operating System (Microsoft DOS). Inmiddels zijn er meer dan een miljard mensen die werken met Windows.
De afgelopen jaren is ons leven meer en meer om onze laptop – of desktop – gaan draaien. In veel huizen stond het apparaat 24/7 op de keukentafel. Inmiddels werken veel mensen hybride, maar ook nu nog is een centrale rol voor de computer weggelegd.
Dat heeft Microsoft doen besluiten om toch een nieuwe versie van Windows uit te brengen, ondanks eerdere berichten dat Windows 10 de laatste versie van het OS zou zijn. De nieuwe Windows-versie heeft een nieuw design en is nog gebruikersvriendelijker, wat de productiviteit van je medewerkers ten goede komt.
De verschillen zitten ‘m dus vooral in het ontwerp – lekker fris en strak – en de gebruiksvriendelijkheid. De Start-knop staat centraal, wat logisch is, want de focus tijdens je werk ligt ook daar: in het midden van het scherm. De Start-knop laat niet alleen je meest gebruikte applicaties zien, maar ook een zoekbalk én de bestanden en taken waar je recent aan hebt gewerkt, ongeacht het apparaat waarmee je hieraan werkte.
De nieuwe functies voor Snap Layouts, Snap Groups en Desktop maken multitasken nog makkelijker en maken het mogelijk je scherm helemaal naar wens in te richten, waarbij je kunt kiezen uit een aantal strakke rasterlay-outs. Windows 11 is ook een Zero Trust-ready besturingssysteem zodat jouw bedrijfsdata optimaal beschermd kunnen worden.
Inmiddels is het nieuwe besturingssysteem een maand of acht op de markt en hebben we aardig wat ervaring opgedaan en flink wat testen doorlopen en wij zijn dik tevreden. Ook onze systemen voor monitoring, remote management en patchmanagement zijn al geschikt voor Windows 11. Dat heeft ons doen besluiten nieuwe hardware alleen nog met Windows 11 uit te leveren.
Windows 10 blijft gelukkig nog wel even ondersteund worden door Microsoft. De uitfasering duurt nog tot 14 oktober 2025. Voorlopig is er dus geen reden tot paniek. Wil je overstappen, dan kan dat, maar er is niet direct een noodzaak. Echter, als we nu nog hardware zouden uitleveren met Windows 10, dan wil dat zeggen dat je over drie jaar wel voor een uitdaging staat. En dat willen we graag voor zijn.