Terug naar het overzicht
Algemeen

Ignite 2019: de 3 interessantste ontwikkelingen van dit moment

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 23 april 2019

Op 20 en 21 maart vond in RAI Amsterdam het evenement Microsoft Ignite plaats. Ignite wordt georganiseerd door Microsoft en is bedoeld voor Microsoft partners, dus resellers van Microsoft producten. Het wordt jaarlijks bezocht door duizenden developers en techneuten.

Ook ‘onze’ Sander en Kevin waren namens WSB Solutions aanwezig. Na afloop vroegen we Sander naar de hoogtepunten.

Sander, waarom Ignite?

Sander Schenk, IT Consultant: “Op Ignite hoor je de nieuwste ontwikkelingen, zo proberen we onder andere bij te blijven. De meeste dingen die op Ignite worden gepresenteerd en besproken zijn over het algemeen echt bedoeld voor de IT-technici en niet heel interessant voor eindgebruikers. Toch zijn er wel een paar zaken die ook voor eindgebruikers interessant zijn. Dat zijn

• Windows Virtual Desktop
• OneDrive Known Folder Move
• Advanced Threat Protection

Niet per se de hoogtepunten van het evenement, maar voor eindgebruikers en MKB-bedrijven wel interessant.”

We horen in je opsomming een heleboel termen en ook nieuwe termen. Kun je ze kort toelichten?

Sander: “Windows Virtual Desktop is een cloud service voor het virtualiseren van bureaubladen en applicaties. Het lijkt op remote desktop services die heel veel bedrijven gewend zijn te gebruiken, maar doordat het beheer is ondergebracht in Microsoft Azure, is het beheer een stuk gemakkelijker geworden. Dat is een groot voordeel. Ander groot voordeel is dat het beter integreert met Office 365 en dus een betere ervaring biedt. Voorbeeld: hele grote mailboxen zijn altijd een probleem geweest op remote desktop omgevingen. Het zoeken in Outlook wordt daardoor bijvoorbeeld heel traag. Dat is met Windows Virtual Desktop opgelost.”

Oke, dat was Windows Virtual Desktop. Wat is OneDrive Known Folder Move?

Sander: “Dat is een functionaliteit binnen Office 365 waarmee je alles wat op je bureaublad staat, in je map Mijn Documenten en je map Mijn Afbeeldingen heel gemakkelijk automatisch kunt back-uppen naar je OneDrive. Naar de cloud dus. Dit is een functionaliteit die niet uitgebreid besproken is, maar die natuurlijk wel superhandig is voor gebruikers van Office 365.”

Backup Mijn documenten
Onze collega en Office 365 goeroe Frank van der Burgh schreef eerder al een artikel over OneDrive Known Folder Move >>.

En wat is Advanced Threat Protection?

Sander: “Op Ignite werd ontzettend veel gesproken over security onderwerpen. Governance en Security kwamen in bijna iedere presentatie wel ter sprake. Meer dan ooit werd benadrukt hoe belangrijk het is om software en systemen up-to-date te houden en dat Microsoft super veel investeert in beveiliging rondom cloud. Een superhandige en praktische ontwikkeling is bijvoorbeeld conditional access. Dit betekent dat je bijvoorbeeld alleen op je Office 365 omgeving kunt inloggen vanuit Nederland. Een klein dingetje die het buitenlandse hackers weer moeilijker maakt om je te hacken.

Sorry, dat was even een uitstapje. Terug naar Advanced Threat Protection. Advanced Threat Protection is een functionaliteit binnen Office 365 en is eigenlijk een extra beveiligingslaag tegen cyberaanvallen rondom je e-mail omgeving. Het is te geavanceerd om even kort uit te leggen, maar het is een zichzelf verbeterende tool op basis van machine learning en/of eigen input. En wat je er bijvoorbeeld mee kunt doen is het beschermen van bepaalde bestanden. Zo kun je instellen dat bepaalde documenten nooit als bijlage aan een e-mail kunnen worden toegevoegd. Dit om te voorkomen dat de mens een datalek veroorzaakt. Dit is maar één van de mogelijkheden van Advanced Threat Protection, het controleert ook alle inkomende e-mail op verdachte bijlagen, malafide links, spoofing, etcetera. Waarom dit zo belangrijk is? E-mail blijft één van de belangrijkste routes voor hackers om binnen te dringen binnen een netwerk of data buit te maken. Met Advanced Threat Protection maak je dus een enorme sprong voorwaarts qua beveiliging van je IT-omgeving”

Tenslotte nog een laatste ontwikkeling die interessant is om te delen?

Sander: “Ja, wat wel leuk is om te vertellen is dat Microsoft wereldwijd een eigen glasvezelnetwerk heeft. Hierdoor zijn ze nooit afhankelijk van derde partijen. Hun eigen glasvezelkabels liggen letterlijk op de zeebodem. Ze zijn zelfs aan het experimenteren met datacenters op de zeebodem. Grootste voordeel hiervan is dat koeling minder milieubelastend is.”

Naar aanleiding van dit interview hebben we besloten om op korte termijn, naast de blog van Frank over OneDrive Known Folder Move, ook blogs te schrijven met meer uitleg over Windows Virtual Desktop en Advanced Threat Protection. Deze zullen de komende weken op onze website verschijnen.

 

 

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.