Terug naar het overzicht
Het Moderne Werken

Microsoft Loop; wat en voor wie is het?

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 31 januari 2022

Microsoft Loop is afgelopen november door Microsoft aangekondigd en wordt een nieuwe app binnen de Microsoft 365 abonnementen. Wanneer de volledige app beschikbaar is, is nog niet bekend, maar onderdelen ervan zijn al te gebruiken binnen Teams. Daarom laten we je alvast zien wat het is en voor wie het is.

Wat is Microsoft Loop?

Zoals gezegd wordt Microsoft Loop een volledige nieuwe app binnen je abonnement en is net als Teams een samenwerkingsplatform die vooral voor nog meer productiviteit moet zorgen. Het bestaat eigenlijk uit drie onderdelen:
1. Loop componenten
2. Loop pagina’s
3. Loop workspaces

1. Loop componenten

Loop componenten stellen je in staat om altijd en overal aan een live versie te werken van bijvoorbeeld een lijst, een tabel of een overzicht van taken. Deze zijn nu ook al binnen Teams te gebruiken binnen bijvoorbeeld een chat met een collega. Je voegt een dergelijk component, bijvoorbeeld een takenoverzicht, toe aan de chat en je kan tegelijkertijd binnen de chat werken aan dat overzicht. Je ziet dan live elkaars wijzigingen. Als voordeel hoef je in dit voorbeeld niet meer een apart Excel of Word document aan te maken en apart van de chat het document te openen.

2. Loop pagina’s

Diezelfde live componenten kun je dus ook toevoegen aan Loop pagina’s. En dat doe je dus in de Loop app. Die pagina’s zijn in eerste instantie blanco en kan je vullen met wat je nodig hebt voor het betreffende onderwerp; denk daarbij aan een flexibel project of een kortdurende opdracht met collega’s, waarbij ieder zijn/haar taken heeft. Waar een project nu wellicht gedraaid wordt met behulp van allerlei kleine overzichten in allerlei documenten die apart geopend moeten worden, stellen Loop pagina’s je in staat dit op een veel productievere manier met elkaar te doen met de betreffende componenten. Je wisselt live informatie en ideeën met elkaar uit in handige overzichten.

3. Loop workspaces

Die Loop pagina’s kan je dan binnen de Loop app weer onderbrengen in Loop workspaces. Daardoor kan je voor meerdere projecten of onderwerpen verschillende pagina’s hebben onder verschillende workspaces. Het doet mij denken aan de structuur van Teams. Je hebt de Teams app, dan Teams en dan onderliggende kanalen. De samenwerking tussen de twee apps is voor ons nog niet helemaal duidelijk. Je kan de Loop app straks openen via Teams en gegevens over en weer sturen, maar we kijken er erg naar uit te zien hoe gebruikersvriendelijk dat werkt en hoe wij onze klanten daarin kunnen adviseren en begeleiden.

Microsoft Loop logo

Microsoft Loop: voor wie?

Waar het voor ingezet kan worden is dus al wel deels duidelijk. Flexibele projecten, kort durende dynamische opdrachten, waarin een flexibele samenwerking gewenst is. Maar misschien ook voor een digitale brainstorm, waarbij een Microsoft Whiteboard app nog niet de lading dekt. Als je veel van dit soort samenwerkingen hebt of wilt hebben binnen je organisatie dan zal Loop een sterke en gewenste aanvulling zijn binnen je abonnement.

Zoals gezegd is er nog veel onduidelijk en weten we nog lang niet alles over Loop, maar ik hoop hiermee alvast een tipje van de sluier te hebben opgelicht. Wordt zeker vervolgd.

Vragen

Heb je nu al vragen over Loop of wil je weten of je Teams omgeving goed in elkaar zit en of er al genoeg Microsoft kennis bij je medewerkers aanwezig is om straks Loop als aanvulling te kunnen verwelkomen? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.