Terug naar het overzicht
Microsoft 365

Microsoft Teams versus Zoom

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 27 juli 2020

Het heeft niet veel toelichting nodig waarom videobellen de laatste maanden flink is toegenomen. Heel veel bedrijven waarbij het personeel vanuit huis heeft gewerkt, en wellicht nog steeds veel thuis werkt, zijn op zoek gegaan naar het beste softwareprogramma voor videobellen en -vergaderen. Microsoft Teams en Zoom bleken al snel de meest populaire oplossingen als het gaat om videobellen, chatten, presentaties geven en bestanden uitwisselen. Maar welke is nou beter?

Deze vraag kregen we bij WSB Solutions vaak. Wat zijn de verschillen? Welke van de twee past het beste bij mijn organisatie? En waarom moet ik juist voor Teams of voor Zoom kiezen?

Met onze grote kennis over de applicaties van Microsoft praten wij automatisch over (en eerlijk gezegd ook: in het voordeel van) Teams. Met Teams zijn we al een geruime tijd bekend, omdat we er zelf intensief gebruik van maken, zowel voor interne communicatie (vergaderingen, notities, overleg met collega’s en algemene mededelingen) als voor externe acties (geven van webinars, meekijken met klanten door bureaublad te delen en problemen op te lossen).

Om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden (Welke is beter: Teams of Zoom?) zijn mijn collega Frank en ik aan de slag gegaan en hebben we Teams en Zoom met elkaar vergeleken. We hebben er naast onderstaande tekst en tabellen ook maar gelijk een video van gemaakt.


Wat zijn de verschillen tussen Microsoft Teams en Zoom? We bespreken het in deze video.

Microsoft Teams

Teams is het platform wat gericht is op samenwerken en videobellen is daar een onderdeel van. Het is overzichtelijk en voor nieuwe medewerkers makkelijk en snel te leren.
Zodra de Coronamaatregelen werden afgekondigd en dus bleek dat thuiswerken enorm belangrijk zou worden, is Microsoft het ontwikkelen van Teams gaan versnellen. Er werden een aantal nieuwe functies toegevoegd, waaronder handopsteken tijdens een meeting, mogelijkheid om een eigen achtergrond weer te geven en het whiteboard werd verbeterd.

Zoom

Zoom is puur gericht op videobellen. Het is dan ook een praktische tool om een online meeting soepel te laten verlopen. Het grootste voordeel van Zoom is dat je heel makkelijk de groep kunt opdelen in kleinere subgroepen, om bijvoorbeeld te sparren over een bepaald onderwerp. Deze functie is uitermate geschikt voor trainers en onderwijzers. Er waren, zoals u wellicht al in het nieuws heeft gezien, helaas wel wat problemen op het gebied van security. Maar Zoom heeft erg veel gedaan om dit op te lossen en dat is gelukt.

Verschillen tussen Teams en Zoom op een rijtje

De verschillen overzichtelijk op een rijtje:

Functie(s) Teams Zoom
(Video)bellen en chatten
Scherm delen/presenteren
Bestanden uitwisselen
Opnemen meetings
Webinars/Live evenementen
Break out rooms
Branding/Labeling
Office 365 integratie
Samenwerkingsplatform

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.