Terug naar het overzicht
Bedrijfsapplicaties

Waar is uw ERP-data het veiligst?

Ramon Sijmons
Ramon Sijmons
Geplaatst op 3 mei 2021

Security speelt een belangrijke rol in de discussies rond de keuze tussen on-premise en cloud oplossingen. In onze observatie wordt de on-premise variant vaak als de wat veiliger optie beschouwd. Simpelweg vanwege de nabijheid van die gegevens en het idee van controle. Een interessante vraag is natuurlijk of die veronderstelling juist is en hoe de realiteit van vandaag eruit ziet. Kortom: waar is uw ERP-data het veiligst; in uw eigen datacenter of in de public cloud?

Databeveiliging krijgt tegenwoordig veel aandacht. En terecht, want er zijn veel partijen die er belang bij hebben uw gegevens in te zien, te controleren of zelfs te gijzelen. In de huidige zeer concurrerende markten worden organisaties om verschillende redenen dus gedwongen om super voorzichtig met hun gegevens om te gaan.

Dus waar zijn uw waardevolle gegevens het veiligst?

1. Niveau van professionaliteit

Laten we deze vraag onderzoeken vanuit een traditionele on-premise situatie. Het eerste onderwerp om aan te denken is het niveau van professionaliteit dat je nodig hebt. Hackers worden in hoog tempo steeds geavanceerder, dus uw professionaliteitsniveau moet ook blijven stijgen. Idealiter bent u hackers altijd een stap voor. Je moet dus rekening houden met het niveau van uw IT-personeel, hun ervaring en mentaliteit, de omvang van uw budgetten en uw vermogen om vacante posities snel in te vullen.

datacenter erp data veilig

2. Diepte kennis

Het tweede onderwerp is de diepte van jullie kennis. Hoe deskundig is uw IT-personeel? Wat was de laatste keer dat jullie frisse nieuwe ideeën aangereikt kregen door het aannemen van een nieuwe, jonge collega? Wat is de omvang van jullie budget voor training en inspiratie? Is dat genoeg om het huidige innovatie tempo bij te houden? En wat was de ontwikkeling van deze budgetten in de afgelopen jaren?

3. Breedte kennis en ervaring

Het derde onderwerp is de breedte van jullie kennis en ervaring. In welke mate zijn jullie in staat om alle applicaties, databases, besturingssystemen en rapportagetools te dekken die uw organisatie vandaag de dag gebruikt? En, ben je blij met het antwoord?

4. Fysieke toegang servers

Vierde onderwerp is de fysieke toegang tot jullie servers. Hoe accuraat is het toegangsbeheer tot jullie serverruimte? Hoeveel verschillende mensen hebben toegang? Heb je enig idee wat collega’s en externe leveranciers in deze kamer uitvoeren? En vergeet alsjeblieft niet de werknemers van het schoonmaakbedrijf die na sluitingstijd werken.

5. Audits

En tot slot audits. Hoe vaak par jaar laten jullie een professionele EDP-audit uitvoeren? Geleverd door een extern bedrijf dat jullie vertelt waar de zwakke plekken in de beveiligingsstrategie zijn. En hoe nauwkeurig zijn jullie in het opvolgen van deze adviezen?

Back-up

Ruwe schattingen geven aan dat zo’n 40 procent van alle bedrijven die on-premise oplossingen gebruiken, geen dagelijkse back-up van hun gegevens maken. Is dat schokkend nieuws voor u? En weet u zeker dat uw organisatie tot die andere 60 procent behoort? Laten we deze drie feiten onder ogen zien:

1) In de wereld van vandaag is gegevensbeveiliging van vitaal belang
2) U heeft een bedrijf te runnen en moet op jullie klanten, medewerkers en de gewenste resultaten focussen
3) gegevensbeveiliging is niet jullie core business.

Pentagon

Pentagon

In 2019 won Microsoft het imposante Joint Enterprise Defense Infrastructure-contract dat werd gegund door het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten. Waarschijnlijk een van de organisaties die betrouwbaarheid het hoogst in het vaandel heeft staan van alle organisaties wereldwijd. En die dus ook het meest te verliezen heeft! Dit cloudgebaseerde contract zou de nervositeit weg kunnen nemen dat bij veel bedrijven nog steeds leeft over beveiliging in de cloud. Microsoft heeft 3.500 cyber-security ingenieurs in dienst en investeert $1 miljard(!) per jaar aan cyberbeveiliging.

Overbodig?

Het lijkt dus overbodig om uit te leggen dat de beveiliging in de Microsoft datacenters vele malen beter is dan die in de serverruimte van het gemiddelde MKB-bedrijf. Inclusief die van u?

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.