In 2001 werd het 3G-netwerk gelanceerd. Destijds revolutionair voor mobiele telefoons, want het zorgde ervoor dat het mogelijk werd om echt te kunnen internetten via je mobiel. Met 3G werden downloadsnelheden mogelijk van ongeveer 10 Mb/s. In 2013 werd 4G geïntroduceerd waarmee je in theorie 1000 Mb/s zou kunnen halen. In theorie dus, want in de praktijk haal je met 3G tussen de 100 Kb/s en 10 Mb/s en met 4G tussen de 20 en 50 Mb/s.
Na 3G en 4G lijkt 5G de logische opvolger. En dat is het ook. Er is nog veel onduidelijk over 5G, maar we weten dat er hard aan wordt gewerkt. En waar 3G stond voor mobiel breedband en 4G voor sneller mobiel breedband, gaat 5G verder. Véél verder.
Lang bleef 5G in nevelen gehuld. Technologiebedrijven als Samsung en NTT Docomo zouden al jaren bezig zijn met de ontwikkeling van een nu nog onvoorstelbaar snel mobiel netwerk. In de loop der tijd zijn er steeds meer details naar buiten gekomen. Zo kwamen er resultaten naar buiten van tests waarbij snelheden werden bereikt van 1 tot zelfs 5 Gbit per seconde. Voor de beeldvorming hoe snel dat is: met een snelheid van 1Gbit per seconde kun je een hele film in 1 seconde downloaden! De beoogde snelheid van 5G is nog hoger gelegd: op 20 Gbit. Dat is duizenden keren sneller dan 4G.
De test die met 5G zijn gedaan vinden plaats in Azië en dan vooral in Zuid-Korea. Daar moet mobiel internet via 5G al bij de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang beschikbaar zijn. Maar ook in Nederland vinden proeven plaats. Loppersum in Groningen is vorig jaar omgedoopt in proeftuin voor 5G. Organisaties als KPN, TNO, Ericsson en Huawei werken hierbij samen en Neelie Kroes heeft in haar toenmalige functie als eurocommissaris 50 miljoen euro gereserveerd voor de ontwikkeling van een 5G-netwerk.
Met 5G komt de zelfrijdende auto opeens heel dichtbij.
Hoewel je bij snel mobiel internet al snel denkt aan je smartphone en wat het kan doen met je internetverbinding thuis en binnen uw organisatie, wordt 5G vooral ontwikkeld voor apparaten. Steeds meer apparaten zullen aangesloten worden op het internet, dat steeds meer zal veranderen in een Internet of Things (IoF). Experts verwachten dat in 2020 honderd miljard apparaten connected zijn met het internet. Zoals gezegd gaat het hierbij niet alleen om smartphones en tablets, maar ook om apparaten als thermostaten, koelkasten, horloges, robots en zelfrijdende auto’s.
Belangrijk hierbij is dat bij 5G niet alleen de bandbreedte enorm zal toenemen, maar ook de tijd dat data van het ene naar het andere apparaat gaat. Dat zou van ongeveer vijftig milliseconden bij 4G naar één milliseconde bij 5G gaan. Vijftig milliseconde lijkt niks, maar bij bijvoorbeeld een zelfrijdende wagen moet de vertraging in de reactietijd zo klein mogelijk zijn.
Wat 5G zal betekenen voor organisaties is nog moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk dat 5G compleet nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Als alle apparaten met elkaar in verbinding staan (machine-to-machine communicatie), zullen hele industrieën veranderen.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld een boer die niet meer zelf zijn tractor bestuurt, maar software dat zelf de optimale route over zijn land zoekt. Kan de boer zich bezig houden met de data die hij verzamelt uit de microchips in de grond van zijn akkers en de vruchtbaarheid van de grond meten. Met een paar muisklikken laat hij op basis van die gegevens zijn zelfrijdend tractor bepaalde gebieden bijmesten. Een boer hoeft straks de deur niet meer uit.
Of denk aan een groothandel waar straks geen mensen meer in het magazijn zullen lopen. Bestellingen worden gepickt door robots die het voorraadsysteem doorgeven als een artikel uit voorraad loopt en vrachtwagens worden geladen en gelost door heftrucks die bestuurd worden door software. De heftrucks geven aan de vrachtwagen door wanneer die vol is. Niet aan de vrachtwagenchauffeur, want die bestaat dan waarschijnlijk niet meer. De vrachtwagen is tenslotte veranderd in een zelfrijdend transportmiddel.