Microsoft Inspire is het evenement waarmee Microsoft ieder jaar in juli haar nieuwe boekjaar begint. Normaal gesproken een groot evenement, de laatste jaren telkens in Las Vegas, waar tienduizenden Microsoft partners en Microsoft medewerkers bijeenkomen. Natuurlijk voor nieuwe productaankondigingen maar vooral om Microsoft’s visie op de ontwikkelingen in de tech sector te horen van de Microsoft top, aangevoerd door CEO Satya Nadella.
Dit jaar was alles anders door de coronapandemie; een volledige digitale Inspire 2020 op 21 en 22 juli waar de deelnemers door middel van online meetings en on demand video’s toch iets van het traditionele Inspire gevoel gegeven werd. Zoals altijd was er volop nieuws te horen en zien en inspiratie op te doen waarbij de effecten van het coronavirus wel als een rode draad door alle sessies heenliepen.
Maar laat ik beginnen met de buzz-words van dit jaar. Op iedere Inspire duiken er één of twee woorden op die ineens door iedereen in iedere presentatie gebruikt worden. Dit jaar waren dat “resiliency” en “purpose”.
Resiliency betekent veerkracht of weerbaarheid en is het begrip waarmee aangeduid wordt in welke mate bedrijven bestand zijn tegen plotselinge schokken of crises, zoals nu de coronapandemie. Bedrijven die flexibel zijn, in staat zich snel aan te passen of zelfs in te spelen op grote veranderingen, hebben een grotere veerkracht, resiliency, dan bedrijven die dat minder goed kunnen. Bedrijven met een grotere resiliency zijn daardoor in staat sneller uit een crisis te komen en weer goed te draaien in de nieuwe omstandigheden.
We zien nu grote en razendsnelle veranderingen en innovaties in heel veel sectoren. In de gezondheidszorg op de eerste plaats maar denk ook aan de financiële sector waar klantencontact massaal naar online geschoven is of aan retail waar eCommerce nog sneller gegroeid is dan voorheen. En in iedere sector werden bedrijven geconfronteerd met de uitdaging om van de ene op de andere dag hun medewerkers massaal te laten thuiswerken.
Bedrijven die het nu goed doen zijn de bedrijven die digitale technologie omarmd hebben en daarom, dankzij deze technologie en de flexibiliteit en schaalbaarheid die de cloud biedt, zich snel kunnen aanpassen. Om een Inspire buzzword van een paar jaar geleden te gebruiken (en dat dit jaar weer terugkwam), bedrijven met een hoge “Tech Intensity” zijn de bedrijven die intensief gebruik maken van digitale technologie en daardoor veerkrachtig en weerbaar zijn; die goed in staat zijn te reageren op schokken, zich snel weten te herstellen en vervolgens hun business kunnen aanpassen aan het “nieuwe normaal”.
Voor WSB als Microsoft Cloud partner voor het MKB is dit herkenbaar, voor bijvoorbeeld onze klanten die in de Cloud draaiden en al gebruik maakten van Microsoft 365, Teams en remote werken was het op het moment dat de lockdown werd afgekondigd, veel eenvoudiger om over te schakelen naar massaal thuiswerken en te blijven functioneren dan voor klanten die draaien op een traditionele on-premise IT-omgeving.
Naast Resilience was “Purpose” het tweede buzzword van dit jaar. Letterlijk vertaald betekent Purpose doel; zoals bijvoorbeeld het doel dat een bedrijf wil bereiken. Op Inspire 2020 had het woord Purpose een bredere betekenis; in de zin wat het bestaansrecht van een bedrijf is, de rol die een bedrijf in de wereld wil vervullen.
Vorig jaar op Inspire was er, naast de vanzelfsprekende aandacht voor techniek, al veel aandacht voor zaken als cultuur, vertrouwen, privacy en de rol van de techsector in onze maatschappij. Dit jaar was dat nog veel sterker en werd heel duidelijk dat Microsoft een grote verantwoordelijkheid ziet voor zichzelf, en andere grote (tech)bedrijven, om een positieve bijdrage te leveren en zelfs het voortouw te nemen op gebieden als inclusiviteit, privacy en vertrouwen, fundamentele rechten van mensen en duurzaamheid.
Microsoft’s missie is “to empower every person and every organization on the planet to achieve more”. Het doel is nu om dit te doen op een manier die een positieve bijdrage levert, wereldwijd, aan onze samenleving.
Het is makkelijk om hier sceptisch over te doen maar ik denk dat dit, gedreven door een bevlogen en betrokken Satya Nadella, volkomen oprecht is en dat de daad bij het woord gevoegd wordt. Tijdens de keynote speech van Brad Smith kwam een hele reeks aan concrete maatregelen en initiatieven voorbij. Zo zal Microsoft in 2030 klimaatneutraal zijn en tegen die tijd zelfs meer CO2 uit de atmosfeer halen dan uitstoten en komt er een Microsoft Sustainability Calculator (nu in private preview) waarmee bedrijven hun milieu impact kunnen bepalen en verbeteren.
Natuurlijk was er ook het nodige tech nieuws! Net als vorig jaar waren er geen grote verrassingen. De strategie van Microsoft staat als een huis en het bedrijf is enorm succesvol. De nieuwe diensten en producten die werden aangekondigd en getoond zijn uitbreidingen en verbeteringen in de bestaande “three clouds”; Microsoft 365, Dynamics 365 en Azure.
De afgelopen maanden is het gebruik van Microsoft Teams, onderdeel van Microsoft 365, wereldwijd exponentieel gestegen doordat medewerkers van bedrijven massaal thuis zijn gaan werken. Er zijn nu dagelijks 75 miljoen actieve Teams gebruikers; iedere dag nemen 200 miljoen mensen deel aan Teams meetings en worden er 4,1 miljard minuten per dag besteed aan Teams meetings.
Wat interessant is, is wat dit betekent voor bedrijven en hun medewerkers. Hier is al het nodige over bekend dankzij onderzoeken en data uit de Microsoft Graph, de metadata die Microsoft 365 opbouwt en die laat zien welke apps medewerkers wanneer en hoe gebruiken, met wie ze communiceren, etc. is te zien wat de invloed van thuiswerken is.
Komende maanden kunnen we veel innovaties in Teams verwachten die met name het deelnemen aan video calls en meetings minder vermoeiend moeten maken en die de onderlinge betrokkenheid van collega’s moeten verbeteren. Benieuwd wat de nieuwe functionaliteiten zoals Dynamic View, Together Mode, Video filter en Live Reactions precies zijn? Lees er alles over in ons nieuwe Teams blog of bekijk de laatste Office 365 update video van Augustus.
Verder komen er nieuwe mogelijkheden om de security risico’s die het thuis werken met zich meebrengt te verminderen. Ook veel aandacht voor Windows Virtual Desktop; een schaalbare en snel in te zetten oplossing om medewerkers toegang te geven tot vitale bedrijfsapplicaties of zelfs een volledige Windows 10 desktop ongeacht hun locatie of het device waar ze mee werken.
Al enkele jaren wordt gesproken over de komst van Artificial Intelligence (AI). De ontwikkelingen op AI gebied zijn echt indrukwekkend en we zien AI nu terug in de apps die we allemaal dagelijks gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld in Teams mogelijk om tijdens een video meeting een “live” ondertiteling te laten maken van wat er tijdens de meeting gezegd wordt. De herkenning van spraak is met sprongen vooruit gegaan en is nu van constante en hoge kwaliteit. Na de meeting is het transcript, dus uitgeschreven wat door iedereen is gezegd, direct beschikbaar.
Project Cortex is een ander voorbeeld; momenteel in private preview en in de loop van dit jaar algemeen beschikbaar. Project Cortex analyseert, met behulp van AI, alle beschikbare content in een organisatie en maakt dit toegankelijk voor alle medewerkers van deze organisatie.
Project Cortex herkent de betekenis van de content en is in staat hier zelf onderwerpen van te maken. Als er bijvoorbeeld een nieuw project in een bedrijf gestart wordt, ontstaan er documenten zoals PowerPoint presentaties en Excelsheets, wordt er over gemaild en gechat in Teams, etc. Project Cortex is dan zelfstandig in staat om een onderwerp pagina voor dit project aan te maken waar alle relevante documenten worden verzameld, waar de betrokken medewerkers worden vermeld, etc. In Teams, Outlook en andere apps worden automatisch verwijzingen naar deze onderwerppagina’s ingevoegd waar dat van toepassing is. In plaats van zelf op zoek te moeten gaan naar informatie, zorgt Project Cortex ervoor dat deze voor je beschikbaar is waar en wanneer je dit nodig hebt.
Lees onze blogs
Natuurlijk is er nog meer te vertellen over Microsoft 365, Dynamics 365 en Azure. Houd onze blogs in de gaten voor meer nieuws in de komende maanden!