Terug naar het overzicht
Cloud

Dag Windows Remote Desktop. Hallo Windows Virtual Desktop

Mark Krol
Mark Krol
Geplaatst op 1 mei 2019

Om de voordelen van Windows Virtual Desktop* te kunnen laten zien, is het goed om te kijken hoe de situatie bij veel bedrijven momenteel is. Een zeer gangbare manier om werkomgevingen in te richten is op basis van Windows Remote Desktop (RDS) in combinatie met Windows Server. Gebruikers die inloggen hebben hun bureaublad op een server en hebben dus ook te maken met alle beperkingen van de server variant.

* = Inmiddels heeft Microsoft de naam Windows Virtual Desktop veranderd in Azure Virtual Desktop

Wat is Remote Desktop Services?

Remote Desktop Services, vaak afgekort tot RDS, is een functionaliteit waarmee meerdere mensen via een apparaat (client) in kunnen loggen op een externe server: de remote. Deze techniek is een oplossing voor bedrijven met meerdere vestigingen en / of medewerkers die veel onderweg zijn. De werkplek bestaat uit een Windows bureaublad (desktop) die niet op de lokale computer is geïnstalleerd, maar op een externe server (remote): de Remote Desktop.

De grootste beperkingen van RDS zijn:

1. Geen goede Office 365 ondersteuning
• Op Windows Servers wordt de OneDrive cliënt niet ondersteund, dus kunnen Remote Desktop gebruikers alleen gebruik maken van OneDrive via de webbrowser.
• Exchange Online & Outlook cache issues; om goed te kunnen werken met Exchange Online moet de mailbox lokaal gecached en geïndexeerd worden. Op een Remote Desktop server geldt dit voor meerdere gebruikers waardoor opslag een uitdaging kan worden. Hierdoor raakt de index service in de war waardoor mailboxen niet meer doorzoekbaar zijn.
• Geen optimalisatie voor gebruik van Office 365

2. Profiel issues bij het hebben van meerdere Remote Desktop servers (als je als organisatie meerdere Remote Desktop servers heeft, log je als gebruiker telkens op een andere server in en moet je profiel worden geladen wat in de praktijk veel problemen oplevert)

3. Geen Microsoft Edge browser ondersteuning

4. Geen Microsoft App Store beschikbaar

Met Windows Virtual Desktop krijgt iedere gebruiker een volwaardige Windows 10 desktop tot zijn beschikking. Dit betekent dat alle bovenstaande issues niet meer van toepassing zijn, en dat de gebruikerservaring enorm wordt verbeterd.

Met Windows Virtual Desktop zijn de problemen die je met Office 365 op RDS had, opgelost. Het biedt volledige ondersteuning voor het gebruik van alle Office 365-producten. Ook zijn de Microsoft Store en Edge geïntegreerd en kan er met meerdere gebruikers tegelijk gebruik worden gemaakt van dezelfde Windows 10 machine, dit levert een flinke kostenbesparing op voor de noodzakelijk Azure resources.

Kosten besparen én een betere gebruikerservaring

Windows Virtual Desktop werd in september 2018 door Microsoft aangekondigd en daarna is het ruim een half jaar in een zogenaamde Private Preview door verschillende – vooral Amerikaanse – partners getest. Sinds een paar weken is de Public Preview beschikbaar en is WSB direct aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een oplossing op basis van Windows Virtual Desktop. En we zijn enthousiast. Volgende maand gaan we zelfs de eerste klant al overzetten van hun RDS-omgeving naar Windows Virtual Desktop.

Deze klant heeft 32 gebruikers en in de huidige situatie heeft elke gebruiker een Office 365 E3 licentie (€ 19,70 per maand) en ook nog eens een Remote Desktop licentie (€ 5,50 per maand) nodig. Nu ze gebruik gaan maken van Windows Virtual Desktop hebben ze de Office 365 E3 licenties en Remote desktop licenties niet meer nodig, maar enkel een Microsoft 365 Business licentie. Deze licentie kost € 16,90 per gebruiker per maand. Per maand bespaart deze klant dus € 8,30 per maand per gebruiker. Op jaarbasis scheelt dit hen € 3187,-.

Naast de mooie jaarlijkse kostenbesparing, krijgt de eindgebruiker een veel betere ervaring en meer functionaliteiten en beveiligingsopties krijgen voor (minder) geld.

Virtual desktop op laptop

Wilt u ook uw RDS-omgeving over laten zetten naar Windows Virtual Desktop?

We voorzien u (uiteraard) graag van advies. We denken dat het interessant is voor ieder bedrijf dat nu op Remote Desktop zit. Er is maar 1 voorwaarde en dat is dat u op Azure zit. Zit u dat niet, dan is dat ook geen probleem, want u kunt dan simpelweg overstappen van uw huidige cloud platform naar Azure. Oók dat biedt vele voordelen. We vertellen u er graag alles over.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.