Terug naar het overzicht
Change Management

Hoe adoptie een bedrijf efficiënter én leuker maakt

Veel mensen hebben een gedateerd beeld van een ICT’er. Als een soort van klusjesman die op kantoor aan computers sleutelt en er op magische wijze voor zorgt dat het netwerk blijft draaien. Die tijd is al heel lang voorbij. De traditionele ICT-dienstverlener verandert de laatste jaren meer en meer in een bedrijfsadviseur. Het verbeteren van bedrijfsprocessen wordt leidend en de toegepaste techniek is slechts dienend om de doelstellingen te behalen. Welkom in de wereld van adoptie.

Waarom adoptie?

Adoptie gaat verder dan alleen het installeren van nieuwe software of techniek. Het gaat ook in op de nieuwe werkprocessen die daarbij komen kijken. Op die manier kun je het maximale uit je (nieuwe) tools halen, waardoor ze zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet. Tegelijkertijd maakt dit het werk ook makkelijker, waardoor er ook voor het personeel een duidelijke plus is.

Ingaan op het hele proces

Waar een traditionele ICT’er ergens wat hard- of software installeerde en vervolgens weer naar huis ging, gaat adoptie dus in op het gehele proces. Om te beginnen bij het management. Zij hebben er belang bij om het bedrijf zo efficiënt mogelijk te laten draaien en de beschikbare middelen optimaal te besteden. Voor het management is adoptie een strategische keuze die moet helpen bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Daar tegenover staat de werkvloer. Zij willen vooral werk doen waar ze plezier in hebben en waar ze in kunnen groeien. Een moderne ICT-omgeving is daarvoor een vereiste.

– – – – – – – Kevin Bombaij – DSP Nederland – – – – – – –

“Jullie collega Frank hier een training gegeven over Office 365 en Teams in het bijzonder. Daar hebben we heel veel aan gehad. We kwamen van Office 2010 af, dus dan is het best even wennen om met Office 365 te werken, maar de training heeft ons daar heel erg bij geholpen. “

Blijde én efficiënte werknemers

Adoptie gaat in op beide belangen. Blije werknemers zijn in veel gevallen ook efficiënte werknemers. Een goed voorbeeld hiervan is het organiseren van vergaderingen. Bij veel bedrijven gaat hier veel tijd aan op, juist ook aan de voorbereiding. Bij steeds meer van onze klanten introduceren we hiervoor nieuwe tools, zoals Teams en OneNote. Hierdoor ontstaat een centrale agenda die voor iedereen inzichtelijk is. Aantekeningen en actiepunten kunnen tijdens de vergadering direct worden verwerkt of ingepland. Op die manier ontstaat niet alleen tijdswinst voor het bedrijf, het is ook een stuk fijner werken.

Blijde medewerkers ICT

Trainen en meten

Om dit goed te laten verlopen zijn er een aantal adviezen. De eerste is om werknemers te trainen en te adviseren in het gebruik van de nieuwe tools. Veel mensen zijn gewend aan hun ‘eigen’ manier van werken en stappen niet zomaar over. Ten tweede is het belangrijk om het resultaat te meten. Dat doen we door middel van enquêtes en door te kijken naar het kwalitatieve en kwantitatieve gebruik van de nieuwe tools.

De plus van adoptie

Een goed uitgevoerde adoptie maakt een bedrijf niet alleen efficiënter, maar versterkt ook de bedrijfscultuur. Het maakt een bedrijf een fijnere plek om te werken. Een win-win voor de hele onderneming.

Wil je meer weten over adoptie of wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.