Cloud computing betekent dat je via het internet gebruik kunt maken van programma’s, opslag en rekenkracht op een andere computer (meestal een grote server), in plaats van op je eigen computer. Je hoeft dus geen software of opslagruimte op je eigen apparaat te hebben. Alles gebeurt online.
Dit in tegenstelling tot ‘on premise’ waarbij deze services op de eigen computer staan of via een server op de eigen locatie benaderbaar zijn. Bij cloud computing staan deze op een externe locatie en worden deze benaderd via een internetverbinding.
Cloud computing is dus het gebruiken van computers en programma’s via het internet, in plaats van op je eigen computer.
Cloud computing kan worden vergeleken met de levering van gas, water en licht. Niemand heeft een eigen ‘bron’ naast zijn huis staan en ook hebben we geen directe verbinding lopen naar onze eigen persoonlijke bron bij een leverancier. We hebben simpelweg een verbinding met een ‘cloud’ van bronnen. Waar je gas, water en licht precies vandaan komt kun je niet te zeggen en maakt in de basis ook niet uit. Het is er altijd. En als je meer nodig hebt? Dan neem je dat af en betaal je daarvoor. Zo is het ook met cloud computing.
Omdat de plek waar jouw data staat niet direct zichtbaar is, je bestanden lijken in de lucht te zweven, wordt de term cloud gebruikt. En omdat techneuten tekeningen van wolkjes gebruikten om schematisch de verschillende onderdelen van een IT-infrastructuur weer te geven.
De belangrijkste modellen zijn:
Bekende cloud diensten voor de opslag van gegevens zijn Dropbox, OneDrive en Google Drive. Maar ook je e-mails van je Microsoft 365 account bijvoorbeeld staan in de cloud. Deze staan niet op je pc of laptop, maar op aanvraag (als je inlogt) heb je er de beschikking over.
Dat hangt van heel veel factoren af, zoals het aantal gebruikers, de gewenste software, opslagruimte etcetera. Wil je meer weten, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Naar aanleiding van jullie eisen en wensen rekenen we het graag voor je uit.
Misschien wel de meest gestelde vraag over de cloud, is hoe veilig de cloud nu eigenlijk is.
Het antwoord: ja, de cloud is veilig. We durven zelfs te stellen dat je data veiliger in de cloud is dan wanneer je deze opslaat op een server in je pand. Dat geldt voor zowel de digitale als de fysieke veiligheid.
Goede(!) cloud providers maken gebruik van de laatste technologieën op het gebied van digitale beveiliging. Ze zijn altijd uitgerust met de laatste en beste firewalls, antivirussoftware, etcetera. Digitale beveiliging die je alleen kan evenaren als je diep in de buidel tast, heel diep in de buidel tast.
Ook de datacenters, de panden zelf, zijn vaak nog zwaarder beveiligd dan Fort Knox. De kans dat daar wordt ingebroken en onbevoegden bij jouw data kunnen is nihil. De kans dat er in wordt gebroken in jullie eigen pand is vele malen groter.
Eens binnenkijken in een datacenter van Microsoft? Bekijk onderstaande video. Ook de beveiliging van het pand komt aan orde.
Please accept marketing-cookies to watch this video.
Beveiliging van jouw data is dus geen argument om niet naar de cloud te gaan. Sterker nog, het is eerder een argument om wél naar de cloud te gaan.
We besluiten met een tip:
Vraag jouw Cloud partner in welk land hun datacenters fysiek staan. Zorg dat jouw data in een datacenter in de Europese Unie wordt opgeslagen, dan val je altijd onder de Europese wet- en regelgeving.
Benieuwd of jullie met je bedrijf kunnen profiteren van het werken in de cloud? Kijk dan eens of het rendabel is om over te stappen naar de cloud.