Kennisbank ICT uitleg begrippen
Terug naar het overzicht

Wat is cloud computing?

Cloud computing is de levering van computing services (denk aan bijvoorbeeld opslagruimte en software) via internet. Dit in tegenstelling tot ‘on premise’ waarbij deze services op de eigen computer staan of via een server op de eigen locatie benaderbaar zijn. Bij cloud computing staan deze op een externe locatie en worden deze benaderd via een internetverbinding.

Cloud computing kan het best worden vergeleken met de levering van gas, water en licht. Niemand heeft een eigen ‘bron’ naast zijn huis staan en ook hebben we geen directe verbinding lopen naar onze eigen persoonlijke bron bij een leverancier. We hebben simpelweg een verbinding met een ‘cloud’ van bronnen. Waar ons gas, water en licht precies vandaan komt is niet te zeggen en maakt in de basis ook niet uit. Het is er altijd. En als u meer nodig heeft? Dan gebruikt u het gewoon en betaalt u daarvoor. Zo is het ook met cloud computing.

De term ‘cloud’ is overigens ontstaan doordat techneuten tekeningen van wolkjes gebruikten om schematisch de verschillende onderdelen van een IT-infrastructuur weer te geven. Ook de associatie dat uw bestanden in de lucht – de cloud – zweven (je kunt als gebruiker tenslotte overal bij je data), heeft bijgedragen aan een wijde verbreiding van het begrip cloud computing.

Wilt u weten hoe het werken in de cloud precies werkt? Of eens binnenkijken in een datacenter van Microsoft? Lees dan ook de 5 meeste gestelde vragen over de cloud.

Benieuwd of u met uw bedrijf kunt profiteren van het werken in de cloud? Of wilt u eens inzichtelijk krijgen of het voor u rendabel is om over te stappen naar de cloud? Check dan hier onze Cloud diensten.