Kennisbank ICT uitleg begrippen

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een fysieke locatie waar ICT-apparatuur (bijvoorbeeld servers) met data (bijvoorbeeld documenten) zijn ondergebracht. Een datacenter is van buiten meestal niet te herkennen, omdat ze er vaak uitzien als een anoniem uitziend fabrieksgebouw. De meeste mensen zijn zich dan ook niet bewust van hun bestaan. Toch maken we bijna allemaal gebruik van datacenters.

Als u uw mail checkt of op LinkedIn inlogt, maakt u gebruik van datacenters. De e-mail en de LinkedIn updates staan niet op uw PC, maar u logt via een internetverbinding in op een server binnen een datacenter waarop deze data staat. Ook als u inlogt op Office 365, maakt u verbinding met een datacenter. Uw Word en Excel bestanden bijvoorbeeld staan niet op uw PC, maar benadert u via een internetverbinding met het datacenter. Dit wordt ook wel cloud computing genoemd.

Datacenters zijn dan ook niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij en maken voor een groot gedeelte onze online privé en zakelijke activiteiten mogelijk.

Omdat datacenters zo belangrijk voor ons zijn geworden, zijn ze uitgerust met diverse voorzieningen. Dit moet ervoor zorgen dat het datacenter niet uitvalt of erger.

– Door de grote hoeveelheid servers die er vaak staan, kan de temperatuur flink oplopen. Een speciaal klimaatbeheersingssysteem zorgt ervoor dat de apparatuur niet oververhit raakt.
– Ondanks een goed klimaatbeheersingssysteem en andere maatregelen om de kans op brand te minimaliseren, zijn datacenters voorzien van geavanceerde automatische brandblussystemen.
– Stroomuitval zou een datacenter compleet plat leggen. Daarom zijn de meeste datacenters voorzien van meerdere stroomvoorzieningen en noodaggregaten. Dit is ook de reden dat er in Nederland veel datacenters staan. Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is namelijk zeer betrouwbaar in vergelijking met veel andere landen.
– Last but not least: beveiliging. Omdat er in een datacenter veel (betrouwbare) informatie staat opgeslagen, zijn (goede) datacenters zeer streng beveiligd. Zowel fysiek als digitaal. De panden zelf zijn vaak nog zwaarder beveiligd dan Fort Knox. En omdat de datacenters verbonden zijn met het internet worden ze ook digitaal sterk beveiligd met de beste firewalls en andere ICT-beveiligingsmaatregelen.

Als extra beveiliging en stabiliteit worden bovenstaande voorzieningen vaak redundant (=dubbel) uitgevoerd. Zo is de stroomvoorziening niet afhankelijk van één ingang. Als in een gebied bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden de stroom uitvalt, neemt een andere “kabel” uit een ander gebied het over.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.