Terug naar het overzicht
Cyber Security

Zo beveiligt u de mobiele apparaten en data van uw medewerkers

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 12 februari 2018

‘Mogelijk datalek bij Nijmeegse tandartspraktijk na aanval’, ‘Politie arresteert Roemenen achter cyberaanval met ransomware’, ‘Hackers stelen voor 325.000 euro aan cryptomunt stellar’, ‘Koenders: Nederland zeer alert op Russische hacks’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen maand. Cybercriminaliteit groeit sterk en ransomware, hacks en spyware zijn aan de orde van de dag.

Nieuwsberichten cybercriminaliteit
Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag.

De officiële cijfers

Niet alleen artiesten, instellingen en consumenten zijn het slachtoffer, ook bedrijven worden steeds vaker getroffen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt dagelijks gemiddeld 30 meldingen van datalekken bij bedrijven en andere organisaties binnen.

De officieuze cijfers

Deze cijfers impliceren dat bedrijven minder vaak de dupe zijn, maar dat is een vertekend beeld. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Pb7 Research onder 310 Nederlandse organisaties, in opdracht van het beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, blijkt dat 41% van de organisaties geen (tijdige) melding maakt van dataverlies. Op basis van het onderzoek zou er in 2016 sprake moeten zijn van ruim 24.000 meldingen van datalekken. Dat is een stuk meer dan de door Autoriteit Persoonsgegevens gepubliceerde 5.500 registraties in datzelfde jaar.

Beveiliging van bedrijfsinformatie

Bovenstaande cijfers laten zien dat het belang van digitale beveiliging toeneemt en het goed beveiligen van bedrijfsinformatie cruciaal is voor uw organisatie. Tegelijkertijd wilt u een moderne en toekomstbestendige werkomgeving, waarin medewerkers snel, efficiënt en veilig (samen)werken en uw klanten optimaal kunnen bedienen. Dit lijkt niet samen te gaan.

Data reist mee met uw medewerkers

De invulling van ons werk is sterk veranderd. Uw medewerkers werken niet alleen meer op “hun” vaste computers aan “hun” bureau, maar ook op een laptop, tablet of smartphone en steeds vaker op wisselende locaties. Daarbij loopt zakelijk en privé steeds meer door elkaar heen. We zitten onder werktijd op LinkedIn, Facebook en WhatsApp en communiceren ook buiten kantooruren met klanten en toeleveranciers.

Data op laptop en telefoon
Zakelijke informatie verlaat de IT-omgeving van uw bedrijf o.a. via laptops en smartphones, maar ook via e-mail.

Deze mobiliteit maakt uw medewerkers productiever, maar er schuilt ook een gevaar in: data blijft niet meer op één plek. Zakelijke informatie verlaat de IT-omgeving van uw bedrijf via apparaten, apps, e-mail of via (ongecontroleerde) publieke cloud tools zoals DropBox en WeTransfer. Zonder goede beveiliging én controle kan het gebruik hiervan grote risico’s met zich meebrengen en kan belangrijke data zoals financiële informatie en klantgegevens op straat komen te liggen.

Goede tools om veilig mobiel te werken

Voor bedrijven is het belangrijk om hun medewerkers de goede tools (en juiste instructies) te geven om mobiel te kunnen werken, anders gaan ze daar zelf wel naar op zoek (en ontstaat Shadow IT). Menselijk, maar niet wenselijk. Gelukkig bieden wij u i.s.m. Microsoft de juiste tools welke ook nog eens veilig zijn.

Productief en veilig op elk apparaat

Onze veilige mobiele oplossing bestaat onder andere uit Enterprise Mobility & Security (EMS) van Microsoft, een clouddienst die ervoor zorgt dat medewerkers met hun favoriete apparaten en apps overal kunnen werken, terwijl uw bedrijfsdata veilig is.

Microsoft Enterprise Mobility and Security

Met EMS kunt u uw data beheren en bepalen hoe de data gelezen en gedeeld mag worden, u kunt er apparaten mee beheren en het versturen van gevoelige informatie van en naar alle apparaten beveiligen. Met EMS is het mogelijk om alle apparaten die binnen uw bedrijf worden gebruikt te beveiligen en restricties op te leggen. Het zorgt ervoor dat data wordt versleuteld, veilig wordt opgeslagen en minder snel in de verkeerde handen kan vallen.

Met EMS heeft u een oplossing die beveiliging biedt voor zowel laptops, tablets als smartphones. En het maakt niet uit of u en uw medewerkers gebruik maken van Apple-apparatuur of apparatuur met Windows-besturingssystemen of Android.

All the way met Microsoft 365

Enterprise Mobility & Security is één van de drie onderdelen van Microsoft 365. De andere twee zijn Windows 10 en Office 365. Om uw IT-omgeving en het mobiel werken extra veilig te maken kunt u met Microsoft 365 ook Windows 10 Pro installeren op uw PC’s en gebruik maken van Office 365 en alle extra veiligheidsopties die daarin zitten. Windows 10 zit boordevol innovaties op dit gebied, zoals de optie om uw pc te beschermen door in te loggen via een vingerafdruk of irisscan, de oplossing BitLocker waarmee u de hele computer kunt encrypten, Windows Defender om spyware, virussen en andere malware tegen te houden, etcetera. Een opstap naar Windows 10 Enterprise (dit kan binnen Microsoft 365) geeft u zelfs nog meer controle over welke applicaties, binnen de bedrijfsrechtenstructuur wel of juist niet zijn toegestaan. Dit om vervelende cryptolocker virussen niet eens de kans te geven om geactiveerd te worden.

Microsoft 365 - voordelenDe voordelen van Microsoft 365 zijn groot.

Met Microsoft EMS in combinatie met Windows 10 houdt u altijd de controle over de informatie van uw organisatie én kunt u tegelijkertijd ook de mobiliteit van uw medewerkers faciliteren. Omdat het perfect integreert met Office 365 biedt het een complete en veilige oplossing voor elke organisatie. En dat is hard nodig, want cybercriminelen worden steeds actiever en vanuit de overheid wordt er op het gebied van beveiliging steeds meer van u verwacht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de GDPR, de Europese privacywet, die in mei 2018 van kracht wordt.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.