Terug naar het overzicht
Cloud

5 redenen waarom de cloud veilig is

Het bewaren van waardevolle spullen is over het algemeen het meest veilig in een kluis. Tegenwoordig zijn spullen niet alleen fysiek, maar ook digitaal waardevol en deze kunt u niet allemaal in een kluis stoppen. Hoe kunt u waardevolle data het best beveiligen? De datacenters van Microsoft zijn ontzettend goed beveiligd, maar hoe veilig is het om te werken in de cloud en hoe komt deze beveiliging tot stand?

We kijken in deze blog naar de volgende vijf aspecten van (gegevens)beveiliging in de cloud:

  1. Fysieke toegangscontrole van datacenters
  2. Afschermen van applicaties
  3. Authenticatie
  4. Encryptie
  5. Auditing

Ontdek de “world class” beveiliging van een Microsoft datacenter

1. Fysieke toegangscontrole van je servers en data

Als bedrijf sla je gegevens op, bijvoorbeeld van verstuurde mails, transacties en zoekopdrachten. Deze data kan worden opgeslagen op een server. Dat kun je doen op een server in uw eigen bedrijfspand. Dan moet u de plek waar de server staat goed worden beveiligd worden met constante toezicht en goed worden verkoeld, ook moet er een back-up generator zijn voor wanneer de stroom uitvalt.

Wanneer uw servers in een datacenter (dus in de cloud) staan, is 24/7 toezicht in de vorm van camera’s en beveiligingspersoneel. De servers zijn alleen toegankelijk voor geautoriseerd personeel door middel van (biometrische) toegangscontrole. De kleine groep medewerkers die toegang hebben tot de servers, moeten meerdere lagen van beveiliging doorlopen voordat ze op de juiste plek zijn. Datadragers, zoals harde schijven en andere opslagmedia, verlaten nooit het datacenter. Als bedrijf bespaart u dus een hoop tijd, moeite en geld met het opslaan van data op een server in een datacenter en bovendien is het een stuk goedkoper.

2. Afschermen van applicaties

De Microsoft cloud beschikt over meerdere systemen die applicaties en data kunnen afschermen voor onbevoegden. Net zoals een lokale serveromgeving is het mogelijk om een firewall in de cloud in te richten. Los hiervan is het ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen toegang te verstrekken aan personen die vanuit Nederland verbinden. Al deze systemen zijn standaard aanwezig in de Microsoft cloud, en zijn relatief eenvoudig in te regelen. Het grootste voordeel is dat deze systemen standaard beschikbaar zijn in de cloud en dat er geen grote investeringen gedaan moeten worden om deze diensten in gebruik te nemen. Lokale IT-omgevingen zijn complexer om af te schermen en vereisen meer investeringen in software en/of hardware.

3. Authenticatie

Aan de applicaties en data die in de cloud staan, kunnen relatief eenvoudig meerdere lagen van authenticatie worden toegevoegd. Zo kunt u naast een wachtwoord of pincode ook instellen dat u zich met een app moet authentiseren. Dit voorkomt dat uw data gestolen wordt als bijvoorbeeld uw wachtwoord is gelekt. In principe is alles mogelijk en we stemmen vaak af met onze klanten hoe ze adequaat kunnen authentiseren op hun IT-platform zonder dat het hun werkzaamheden in de weg zit.

Werken in de cloud veilige laptop

4. Encryptie

Onder encryptie verstaan we het versleutelen van gegevens. Gegevens die in de Microsoft cloud worden opgeslagen worden standaard met encryptie opgeslagen op de fysieke datadragers. Alleen de beheerders van de omgeving hebben toegang tot de “sleutels” van deze encryptie. Gegevens die worden uitgewisseld (denk aan bijvoorbeeld mailverkeer via Office 365) zijn standaard te beveiligen met encryptie. Dit is eenvoudig aan te zetten zonder additionele kosten. Traditionele IT-omgevingen hebben tal van aanpassingen nodig om encryptie toe te passen op fysieke datadragers, en gegevens standaard te versleutelen.

5. Auditing

Auditing in de cloud is het bijhouden van juiste en onjuiste inlogpogingen en van mutaties. Het auditen van inlogpogingen en mutaties van data is vaak complex en tijdrovend in traditionele IT-omgevingen. In de cloud is dit een functionaliteit die standaard is geactiveerd voor de meeste diensten. Zo kunt u voor het gros van de acties zien wie heeft ingelogd, vanaf welke locatie en welke acties er zijn ondernomen door welke personen.

Microsoft Clouddiensten

WSB Solutions heeft de afgelopen jaren veel bedrijven met een traditionele on premise IT-omgeving gemigreerd naar de cloud. Door deze uitgebreide ervaring weten wij als geen ander welke voordelen het werken in de cloud heeft ten opzichte van een traditionele IT-omgeving. Wij maken hoofdzakelijk gebruik van Microsoft clouddiensten. Microsoft heeft zich bewezen als een betrouwbare en innovatieve cloudpartner die beveiliging hoog in het vaandel heeft staan.

WSB is Microsoft Gold partner. Onze klanten profiteren hier ook van. Ook kunnen onze klanten erop vertrouwen dat onze gecertificeerde medewerkers alle Microsoft technologieën door en door kennen. Maak gerust een afspraak met een van onze IT-consultants om meer te weten te komen over de beveiliging van gegevens in de cloud.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.