Terug naar het overzicht
Technologie

Familie- en autonieuws op ERP-congres Directions EMEA

Ramon Sijmons
Ramon Sijmons
Geplaatst op 17 oktober 2019

Afgelopen week vond in Wenen het jaarlijkse congres “Directions EMEA” plaats. WSB was hier met een klein team aanwezig om de ontwikkelingen in de branche te volgen. Dit heeft geleid tot familieberichten en autonieuws. Familie- en autonieuws van een ERP-congres, is dat wat?

1. Familiebericht: Over de doden niets dan goeds!

Een bekend Nederlands gezegde dat vaak gebruikt wordt bij gelegenheden die zeker geen reden zijn voor vreugde. Toch gebruik ik dit gezegde nu in een positieve zin. Wie is er overleden? De albekende Windows-client van Navision / Business Central. Sommigen van jullie werken hier al een kleine 2 decennia in. Ik neem jullie mee op een korte reis.

De geboorte, de DOS versie*:

DOS versie Navision
*Stiekem bestond hiervoor ook al een character-based versie van Navision. Maar die is in Nederland bijna niet gebruikt.

Deze werd al vrij snel opgevolgd door de moeder van alle Windows clients, Navision Financials. Hierbij hadden alle gebruikers hetzelfde menu:

Windows Client Navision Financials

Met Navision 4.0 werd het rolgebaseerde menu geïntroduceerd en konden gebruikers worden toegewezen aan menu’s:

Rolgebaseerd menu Navision 4

Daarna werd het rolcentrum met het de dasboardfuncties geïntroduceerd (Role Tailored Client). Nu speel ik een beetje vals, want de eerste versie hiervan was die van Navision 2009. WSB heeft deze nooit ingezet, en gewacht op een versie die praktisch inzetbaar was, die van Navision 2013 R2. Achteraf bleek dit de juiste keuze:

Rolcentrum Navision 2013 R2

Vorig jaar werd de naam van het pakket al gewijzigd van Dynamics NAV naar Business Central (BC). Dit wijzigt gelukkig niet ?. Wat wel wijzigt is het gebruik van de Windows client. Of beter gezegd: het niet meer gebruik van de Windows client. Toen we bij WSB de eerste berichten hierover ontvingen, hielden wij eerlijk gezegd ons hart vast. Er zijn wel al jarenlang verschillende andere clients beschikbaar: de Phone-client, de Tablet-client en de web-client. Deze voldeden voor gebruikers die incidenteel data invoeren prima, maar wanneer je veel invoer moet doen, bleken er toch te veel kleine ergernissen in te zitten om er lekker mee te werken. Maar nu is er dus een nieuw lid in de familie.

En we noemen hen…

De “modern client”! Wacht… Het woord “hen” is toch meervoud? Dat klopt! Of je nu de web client, of de tablet client etc. gebruikt, de opmaak en de mogelijkheden zijn nu gelijk. Vandaar dat deze meerling dezelfde naam heeft gekregen. Je krijgt nu dezelfde gebruikerservaring ongeacht de wijze waarop je Business Central opent:

Business Central dashboard

Alle clients worden nu onder een noemer samengevoegd: “de modern client”. In bovenstaande schermafbeelding gebruik ik een webbrowser om BC te openen. Er hoeft dus geen software meer lokaal op de PC geïnstalleerd te worden. Het grote voordeel hiervan is dat er ook geen updates meer uitgevoerd hoeven te worden op PC’s van gebruikers. Voorheen moest de client versie van gebruikers nog wel eens geüpdate worden. Bij sommige bedrijven werd dit door de eigen IT-afdeling gedaan en anders moest vaak iemand van WSB op locatie dit uitvoeren. Dit is nu dus niet meer nodig. Voordeel hiervan is dat de flexibiliteit omhoog gaat en de beheerskosten omlaag.

Is deze nieuwe generatie talentvol?

Ja, deze nieuwe generatie heeft de goede eigenschappen van alle voorgaande generaties geërfd. Met de introductie van de RTC kreeg de gebruiker de mogelijkheid om het uiterlijk en de invoervolgorde van het systeem af te stemmen op zijn behoeften. De generaties daarvoor waren erg goed voor de invoer van grote hoeveelheden data. Met deze nieuwe generatie, worden deze twee pluspunten gecombineerd. De gebruiker heeft optimale flexibiliteit en ook de invoer is nu een stuk sneller.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.