Terug naar het overzicht
Technologie

Elk bedrijf is een softwarebedrijf

Leon Oudijn
Leon Oudijn
Geplaatst op 6 juni 2016

Kijk om u heen en probeer eens terug te halen hoe uw omgeving er tien jaar geleden uitzag. In 2006 kon bijna niemand zijn (zakelijke) e-mail checken op zijn telefoon, hing uw navigatiesysteem met een zuignap aan de voorruit van uw auto en was “cloud” gewoon nog het Engelse woord voor wolk.

De wereld verandert in hoog tempo en de invloed van informatietechnologie (IT) wordt met de dag groter. Het belang van diezelfde technologie wordt ook steeds groter. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook bedrijven veranderen steeds meer in een door IT gestuurd bedrijf. Een paar voorbeelden:

1. De kapper

Iedere kapperszaak heeft een kassasysteem dat is aangesloten op een computer. Hiermee wordt de cashflow bijgehouden. Handig voor de boekhouding, maar een beetje kapperszaak houdt ook bij welke diensten u afneemt. Neemt u een kleurspoeling en extensions (voor de vrouwelijke lezers), dan slaat uw kapper dat op in zijn CRM-pakket. Maakt u de volgende keer een afspraak (online via de website?), dan weet uw kapper gelijk welke kleur u wilt en dat u eventueel geïnteresseerd bent in nieuwe extensions.

2. De autogarage

Het beroep van automonteur is de laatste jaren sterk veranderd. Wanneer u uw auto naar de garage brengt, wordt deze eerst aangesloten op de computer om deze uit te lezen. De software in uw auto geeft vaak zelf al aan wat er aan de auto mankeert. En als bestuurder van de auto vervalt binnenkort ook nog eens uw taak als ‘bestuurder’, want dan rijdt u niet meer zelf maar doet uw auto dat voor u. Verre toekomstmuziek? Ford verwacht al in 2020 de eerste zelfrijdende auto op de markt te brengen en Audi verwacht dat al in 2018 te kunnen doen.

3. De kaasfabriek

Kaas moet rijpen. Tijdens het rijpingsproces moeten er een aantal dingen gebeuren die vroeger met de hand gebeurde. De kazen moeten om een bepaalde tijd worden omgedraaid en gewassen. Anno 2016 komen hier geen mensenhanden meer aan te pas, maar wordt dit gedaan door softwaregestuurde machines. Deze machines weten ook hoe lang een kaas moet rijpen en weten dus wanneer de kaas belegen of extra belegen is en verpakt en verstuurd kan worden.

4. Het schoonmaakbedrijf

Twee voormalige studenten van de TU Delft hebben een robot ontwikkeld die algen en pokken van scheepsrompen verwijdert. De softwaregestuurde robot maakt de romp schoon door algen, pokken en ander vuil er af te borstelen en op te zuigen en werkt zowel boven als onder water. Deze klus werd voorheen door duikers uitgevoerd.

Softwaregestuurde robot maakt romp schip schoon
Een softwaregestuurde robot vervangt menselijke duikers bij het schoonmaken van schepen

Durf te vernieuwen

De rol van technologie in ons dagelijkse en het bedrijfsleven is groot en wordt steeds groter. Ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en voor organisaties is het niet meer bij te houden. Het uitbesteden van uw IT is een goede oplossing. Uw IT-partner helpt u met het onderhoud van de bestaande IT, maar kan u ook adviseren over vernieuwingen.

Onderscheidend vermogen door inzet van IT

Vernieuwing biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Omdat fysieke producten steeds meer op elkaar gaan lijken, zit onderscheidend vermogen in uw dienstverlening en die dienstverlening wordt ondersteund door software. Door IT op de juiste manier te gebruiken kunt u zich onderscheiden en uw concurrenten steeds een stapje voor blijven. En niet onbelangrijk: uw klanten blijven verrassen.

 

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.