Terug naar het overzicht
Algemeen

ICT: kostenpost of broodnodige investering?

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 4 januari 2021

In het verleden zagen veel bedrijven ICT als kostenpost. Gelukkig zijn steeds meer ondernemers en CEO’s ervan overtuigd dat de juiste inzet van ICT kan zorgen voor onderscheidend vermogen. Misschien niet verrassend als ICT-bedrijf, maar wij delen die overtuiging.

Veerkracht en flexibiliteit

Digitale technologie is een belangrijk strategisch middel voor elke onderneming, hoe groot of hoe klein ook. Zo zagen we de afgelopen jaren veel bedrijven die hebben geïnvesteerd in een webshop en die hun webshop gekoppeld hebben aan hun ERP-systeem, bijvoorbeeld Business Central. Daarmee hebben ze een extra verkoopkanaal en flinke omzetgroei gerealiseerd.

Toch zijn er ook nog steeds veel organisaties, vaak de wat traditionelere, die terughoudend zijn als het gaat om het inzetten van moderne technologie. Best begrijpelijk, maar ook zeker een gemiste kans. De inzet van moderne technologieën geeft je de veerkracht en flexibiliteit die nodig is om snel in te spelen op veranderingen. En dat die veerkracht en flexibiliteit broodnodig is, hebben we het afgelopen jaar wel gezien.

ICT investeren omzetgroei

Eenvoudige eerste stappen

Zo ging een goede vriendin van mij werken bij een stichting in het zuiden van het land. Alles draait daar op een intern gehost netwerkje en toegang van buitenaf is niet mogelijk. Microsoft Teams? Nergens voor nodig. Ze ging voor haar gevoel twintig jaar terug in de tijd. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer bedrijfjes die lang in de overtuiging hebben geleefd dat al dat locatie- en tijdsonafhankelijk (kunnen) werken onzin was. Daar zitten nu heel wat mensen zich achter het oor te krabben. En dat terwijl je heel eenvoudig een paar belangrijke stappen kunt zetten.

Begin eens met je lokale Office-licenties om te zetten naar een cloud abonnement. Met zo’n moderne werkplek met Microsoft 365 uit de cloud, kun je meteen al heel eenvoudig online samenwerken. Het lijkt een hele stap, maar het is niet veel ingewikkelder dan dat. Niet alleen heel gemakkelijk, maar ook kostentechnisch nog eens interessant. Zo kun je voor een vrij laag maandbedrag al je eerste stapjes zetten in die digitale reis. Natuurlijk kun je ook je legacy-applicaties en je ERP-systeem naar de cloud brengen, maar dat is van later zorg.

Hogere klanttevredenheid

Op dit moment werken wij voor een groothandel in ijzerwaren en gereedschappen. Dit bedrijf werkte nog met een maatwerkoplossing, zonder webshop of enige vorm van systeemintegratie. Door hun maatwerkoplossing te vervangen door een standaard ERP in de cloud aangevuld met standaard apps en een koppeling te leggen met een landelijk bekende inkooporganisatie, zetten zij de stap van ‘gewone’ groothandel naar digitale groothandel.

Daardoor hebben ze veel meer inzicht in zaken als levertijden en voorraden, groeit de klanttevredenheid en daarmee hun omzet. Bovendien kunnen ze vanaf elke willekeurige plek hun business runnen en zijn ze 24/7 online ‘open’. Zo’n investering betaalt zich binnen paar jaar terug. Dat is geen abracadabra, maar een kwestie van simpelweg de ROI uitrekenen.

Kosten ICT

Scala aan kansen

In het afgelopen jaar is de vraag naar platforms als Microsoft Teams enorm gegroeid. Ook zien wij veel mensen die verkennend aan de digitale transitie zijn begonnen, inmiddels toe zijn aan een volgende stap. De digitale transitie is geen big bang. Het kan zo snel en zo langzaam als je zelf wil. Maar dat digitale technologieën ook voor de mkb’er een scala aan kansen met zich meebrengt, is een ding dat zeker is.

Wij gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we ook voor jou digitale technologie kunnen inzetten om bepaalde voordelen te bereiken. Dat doen we met een duidelijk plan voor ogen en focus op de lange termijn, maar op een heel pragmatische manier, in een tempo dat past bij jouw situatie.

Meer weten?

Wil je ook de volgende stap zetten in de digitale transformatie van je bedrijf, om zo de toekomstbestendigheid, het succes en de vitaliteit van jouw organisatie te borgen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen graag.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.