Terug naar het overzicht
Cyber Security

IT-trends vooral gericht op security en kunstmatige intelligentie

Leon Rozeboom Bos
Geplaatst op 2 maart 2020

Het nieuwe decennium is begonnen. Wat staat ons de komende jaren te wachten op het gebied van automatisering? Afhankelijk van de invalshoek zijn er voor 2020 en de komende jaren veel IT-trends te benoemen. Voor MKB-bedrijven is de belangrijkste trend het groeiende belang van security.

Niet alleen de grote bedrijven en organisaties maar ook (of misschien wel vooral) in het MKB worden bedrijven steeds vaker slachtoffer van cybercriminelen. Uit onderzoek blijkt dat een groeiend percentage MKB-bedrijven slachtoffer wordt én dat dit ernstige gevolgen heeft; veel bedrijven blijken een jaar na een cyberaanval niet meer te bestaan! Het benadrukt hoe belangrijk aandacht voor goede beveiliging van de IT-omgeving is. Onvoldoende maatregelen nemen om uw security op orde te krijgen, kan enorme financiële en imagoschade als gevolg hebben. Als een organisatie een aantal dagen platligt, kan dit het einde van het bedrijf zijn.

Cyber security

Gelukkig worden er voor het MKB steeds meer goede security-oplossingen ontwikkeld die niet te veel kosten en eenvoudig in te richten zijn. Waar liggen de grootste risico’s en welke pak je als eerste aan? Vaak kun je in korte tijd al 80% van de grootste risico’s afdekken. Zo is Microsoft 365 Business een uitstekende basis voor security voor de meeste MKB-bedrijven. Microsoft 365 biedt een heel pakket aan security opties die je aan of uit kunt zetten.

Wij maken daaruit de keuze die passend is, zodat onze klanten tegen relatief lage kosten hun security op orde kunnen krijgen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld alle werkplekken voorzien van Windows 10 dat continu geüpdatet wordt. We richten multifactor authenticatie (MFA) in voor een aanvullende beveiligingslaag boven op gebruikersnaam en wachtwoord. Extra beveiliging op email waarbij bijlages, voordat deze wordt afgeleverd, eerst middels Microsoft Defender voor Office 365 (voorheen bekend als ATP: Advanded Threat Protection) wordt gecontroleerd op malware en onveilige links. Al deze zaken zijn onderdeel van Microsoft 365.

cyber security ict beveiliging

Een groot voordeel van Microsoft 365 is dat Microsoft beschikt over een enorme schaalgrootte. Zij hebben wereldwijde data waarop ze analyses doen en zo snel nieuwe bedreigingen kunnen detecteren en gevaarlijke links effectief kunnen onderscheppen.

Artificial Intelligence

Deze schaalgrootte van Microsoft houdt ook verband met een andere trend die wij zien en waar Microsoft op inzet: kunstmatige intelligentie (vaak afgekort tot AI). AI (Artificial Intelligence) wordt in veel applicaties ingezet om het werken makkelijker en veiliger te maken. Ook hier beschikt Microsoft over een enorme hoeveelheid data, waarmee patronen kunnen worden herkend en op basis daarvan voorspellingen gemaakt.

Niet alleen in producten zoals Microsoft Dynamics en Outlook, maar zelfs in PowerPoint en Word. Zo krijg je als je een afbeelding bij een presentatie wilt invoegen, direct allerlei voorstellen van alternatieve afbeeldingen om slides aantrekkelijker te maken. AI wordt ook gebruikt in combinatie met Outlook om te helpen bij het maken van planningen; c.q. passen de afspraken die je maakt wel bij de werkzaamheden die prioriteit zouden moeten hebben? Op basis van jouw gedragingen worden intelligente suggesties gedaan om je te helpen bij het uitvoeren van je taken.

Business Intelligence - MKB

Uiteraard zijn er veel meer trends te benoemen. Ik heb me beperkt tot de in mijn ogen twee, voor MKB-bedrijven, belangrijkste trends. Ik kan mij voorstellen dat u na het lezen van deze blog vragen hebt. Voel u vrij om deze te stellen. Dat kan heel simpel door hieronder uw gegevens in te vullen.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.