Terug naar het overzicht
Het Moderne Werken

Microsoft 365 Copilot komt eraan: productiever werken met AI

Edwin Combrink
Edwin Combrink
Geplaatst op 27 maart 2023

Deze maand heeft Microsoft Copilot aangekondigd. Maar wat is het?

Update 16 januari:
Lang was onduidelijk voor wie en wanneer Copilot beschikbaar zou komen. Goed nieuws! Vanaf gisteren is Copilot voor Microsoft 365 voor iedereen met een Microsoft 365 account beschikbaar.

Copilot creëert content op basis van AI (Artificial Intelligence) en combineert daarvoor je gegevens in je agenda en e-mails in Outlook, chats in Teams, documenten in Word, Excel en PowerPoint en notities van vergaderingen in OneNote. Copilot kan bijvoorbeeld op basis van de gegevens uit een spreadsheet en vergaderingsnotulen voor jou een projectvoorstel schrijven. Met dit door AI gemaakt voorstel heb je snel een concept om verder uit te werken. Het bespaart je dus enorm veel tijd en laat je misschien bepaalde dingen zien die je zelf nooit bedacht zou hebben.

Benieuwd naar meer voorbeelden en hoe je Copilot in o.a. Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams maar ook in Viva kunt toepassen? Lees snel verder.

Copilot in Word

Copilot in Word schrijft, bewerkt, vat samen en creëert teksten met je. Met slechts een korte aanwijzing maakt Copilot in Word een eerste concept, waarbij indien nodig informatie uit je gehele organisatie wordt gebruikt. Copilot kan inhoud toevoegen aan bestaande documenten, tekst samenvatten en bepaalde stukken of het hele document herschrijven om het beknopter te maken. Je kunt zelfs de tone of voice bepalen. Copilot kan ook helpen je schrijfwerk te verbeteren met suggesties die je argumenten versterken of inconsistenties gladstrijken. Hier volgt een voorbeeldopdracht en prompt die je kunt proberen:

Voorbeeld Copilot in Word

Maak een projectvoorstel van drie pagina’s op basis van de gegevens van [naam excelsheet] en [naam notite].

Maak de tweede alinea beknopter. Verander de toon van het document om informeler over te komen.

Maak een samenvatting van een pagina op basis van deze dienstenbeschrijving.

Copilot Word

Copilot in Excel

Copilot in Excel werkt samen met je om gegevens te helpen analyseren en verkennen. Stel Copilot vragen over de dataset in algemene taal, niet alleen in formules. Het onthult correlaties, stelt wat-als-scenario’s voor en stelt nieuwe formules voor op basis van je vragen, en genereert modellen op basis van je vragen waarmee je gegevens kunt verkennen zonder deze te wijzigen. Identificeer trends, maak krachtige visualisaties of vraag om aanbevelingen om tot andere resultaten te komen. Een voorbeeldopdracht en prompt die je kunt proberen:

Voorbeeld Copilot in Excel

Geef een uitsplitsing van de verkopen naar soort en kanaal. Voeg een tabel in.

Projecteer de impact van [een variabele wijziging] en genereer een grafiek om te helpen visualiseren.

Modelleer hoe een verandering in de groeipercentages voor [variabele] mijn brutowinstmarge zou beïnvloeden.

Copilot Excel

Copilot in PowerPoint

Copilot in PowerPoint helpt je ideeën om te zetten in schitterende presentaties. Als je storytelling-partner kan Copilot bestaande geschreven documenten omzetten in presentaties, compleet met sprekernotities en bronnen, of een nieuwe presentatie starten met een eenvoudige prompt of schets. Verkort lange presentaties met één klik op de knop en gebruik natuurlijke taalopdrachten om lay-outs aan te passen, tekst opnieuw op te maken en perfect getimede animaties te maken. Hier ook voor PowerPoint een voorbeeldopdracht en prompt die je kunt proberen.

Voorbeeld Copilot in PowerPoint

Maak een presentatie met tien dia’s op basis van een Word-document en voeg vier relevante stockfoto’s toe.

Maak op basis van deze presentatie een verkorte samenvatting van 4 pagina’s.

Herformatteer deze vier opsommingstekens in vier kolommen, elk met een afbeelding.

Copilot PowerPoint

Copilot in Outlook

Copilot in Outlook werkt met je samen in je inbox en berichten, zodat je minder tijd hoeft te besteden aan het sorteren van e-mail en meer tijd hebt voor efficiënte en goede communicatie. Vat lange, ingewikkelde e-mailthreads met meerdere mensen samen om niet alleen te begrijpen wat er is gezegd, maar ook om de verschillende standpunten van elke persoon te zien en de open vragen die nog moeten worden beantwoord. Reageer op een bestaande e-mail met een eenvoudige prompt of zet snelle notities om in professionele berichten, waarbij je gebruikmaakt van andere e-mails of inhoud waartoe je al toegang hebt vanuit heel Microsoft 365. Een voorbeeldopdracht en prompt die je kunt proberen in Outlook.

Voorbeeld Copilot in Outlook

Vat de e-mails samen die ik vorige week heb gemist toen ik weg was. Markeer alle belangrijke items.

Stel een reactie op om meer details te vragen over hun derde en vierde punt; verkort dit ontwerp en maak de toon informeel.

Nodig iedereen uit voor een lunchsessie over Microsoft Co-pilot aanstaande donderdag om 12.00 uur. Vermeld dat er voor de lunch wordt gezorgd en vraag naar dieetwensen.

Copilot Outlook

Copilot in Teams

Copilot in Teams haalt het werk uit het samenwerken. Copilot helpt je effectievere vergaderingen te houden, het gesprek op gang te brengen, belangrijke discussiepunten te organiseren en belangrijke acties samen te vatten, zodat de hele groep weet wat ze vervolgens moeten doen. In je chat geeft Copilot antwoorden op specifieke vragen of vertelt alles wat je hebt gemist. Door Copilot toe te voegen aan je vergaderingen en gesprekken, beschikt je nu ook over een krachtige tool om je te helpen bij veelvoorkomende taken, zoals het maken van vergaderagenda’s op basis van de chatgeschiedenis, het identificeren van de juiste mensen voor follow-ups en het plannen van de volgende maandelijkse meetings. Uiteraard geven we ook voor Teams een voorbeeldopdracht en -prompt die je kunt proberen:

Voorbeeld Copilot in Teams

Vat samen wat ik gemist heb in de vergadering. Welke punten zijn er tot nu toe aangemaakt? Waar zijn we het oneens over betreffende dit onderwerp?

Maak een tabel met voor- en nadelen voor [onderwerp dat wordt besproken]. Waar moeten we nog meer aan denken voordat we een kunnen beslissing nemen?

Welke beslissingen zijn er genomen en wat zijn enkele voorgestelde vervolgstappen?

Business Chat

Business Chat werkt met je samen en gebruikt de kracht van Microsoft Graph om gegevens uit al je documenten, presentaties, e-mail, agenda, notities en contactpersonen samen te brengen. Breng informatie uit meerdere bronnen samen om iedereen in het team op hetzelfde pad te houden en samen verder te gaan. Besteed minder tijd aan de tools en meer tijd aan het belangrijkste werk.

Hier zijn voorbeeldopdrachten en -prompts die je kunt proberen:

Vat de chats, e-mails en documenten samen over de escalatie [van de klant] die gisteravond plaatsvond.

Wat is de volgende mijlpaal voor [project]. Zijn er risico’s geïdentificeerd? Help me te brainstormen over een lijst met mogelijke oplossingen.

Schrijf een nieuw planningsoverzicht in de stijl van [bestandsnaam A] dat de planningstijdlijn van [bestandsnaam B] bevat en de projectenlijst in de e-mail van [persoon] opneemt.

Business chat

Copilot in Viva Engage

Copilot in Viva Engage, een van de vele plaatsen waar Copilot zal worden geïntegreerd met Microsoft Viva, voorziet managers van inzichtelijke conversatiestarters op basis van sentimenten en trending topics in werkgemeenschappen en gesprekken. Copilot biedt leidinggevenden suggesties bij het opstellen van meer gepersonaliseerde berichten, met opties om afbeeldingen toe te voegen en de toon aan te passen om gesprekken te verrijken.

Met Copilot maakt Microsoft ook de Answers-ervaring in Microsoft Viva Engage snel en efficiënt. Copilot biedt voorgestelde prompts om de kwaliteit van de gestelde vraag te verbeteren. Terwijl teamleden betrokken zijn, kan Copilot antwoorden voorstellen die het gesprek gaande houden, inclusief het inbrengen van gerelateerde kennis en experts.

Wat kost Copilot?

$30 per user per maand. En volgens ons heb je dat heel snel terugverdiend!

Op dit moment is Microsoft 365 Copilot alleen te koop als een jaarlicentie die per jaar vooraf dient te worden betaald. Voor het gemak hebben we de prijs omgerekend naar euro’s (valutakoers 15 januari 2024): de europrijs is € 337,20 per user per jaar, dat is € 28,10 per maand.

Maak je klaar voor AI met Microsoft 365

Microsoft 365 Copilot zit momenteel nog in de testfase, maar als deze tool voor jouw onderneming beschikbaar is laten we dit uiteraard meteen weten.

De beste manier om je voor te bereiden op Copilot is door Microsoft 365 te gebruiken, de essentiële basis voor het moderne werken. Microsoft 365 brengt in één oplossing de vereiste basismogelijkheden samen, waaronder identiteit, toepassingen, beheer en beveiliging, plus je bedrijfsgegevens, zodat je straks klaar bent voor AI.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.