Multi-Factor Authenticatie (MFA) voegt een beveiligingslaag toe aan het aanmeldingsproces. Wanneer gebruikers toegang willen tot een account of app, moeten ze hun identiteit nog een keer extra verifiëren, bijvoorbeeld via een scan van hun vingerafdruk of door het invoeren van een code die ze hebben ontvangen op hun telefoon. Dit soort authenticatie wordt ook wel Two-Factor Authenticatie genoemd.
Bij het inloggen in een account is het invoeren van een gebruikersnaam en een wachtwoord de eerste stap. Dit is op dit moment (2021) de meest voorkomende vorm van authenticatie. Het wachtwoord is de populairste en meest gebruikte veiligheidsmaatregel, maar ook de meest kwetsbare. Veel mensen kiezen een voor hen zelf makkelijk te onthouden wachtwoord. Zulke wachtwoorden zijn meestal niet alleen makkelijk voor jezelf maar ook voor hackers. Zo zijn de meest gebruikte wachtwoorden door Nederlanders: 123456, qwerty en Welkom.
De tweede stap is dat je, naast het ingeven van je gebruikersnaam en wachtwoord een tweede sleutel in dient te geven om in te kunnen loggen. Deze tweede stap van authenticatie kan bijvoorbeeld het ontvangen van een sms-code zijn of het overnemen van een gegenereerde code in een app op je smartphone.
Authenticatiemiddelen zijn in te delen in 5 categorieën, dit zijn:
Door gebruik te maken van minstens twee van deze verschillende authenticatiemiddelen wordt de beveiliging verhoogd. Gebruiksnamen en wachtwoorden zijn relatief eenvoudig te verkrijgen voor hackers. Andere authenticatiefactoren zoals de mobiele telefoon, een ID-pasje of vingerafdruk zijn niet of moeilijk te verkrijgen en maakt het hackers dus veel moeilijker. Zo niet onmogelijk.
Elke dag zijn er 300.000.000 frauduleuze inlogpogingen op Cloud services. Het is dus van belang dat uw gegevens goed beschermd zijn. Veel mensen gebruiken voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord en zijn dus erg kwetsbaar voor aanvallen. Multi Factor Authenticatie voorkomt tot 99,9% een aanval op uw account. Met een paar simpele stappen kunt u uw gegevens dus beschermen tegen aanvallen.