veel voorkomende fout erp implementatie
Terug naar het overzicht
Bedrijfsapplicaties

Vermijd deze veel voorkomende fout bij de implementatie van nieuwe ERP-software

Ramon Sijmons
Ramon Sijmons
Geplaatst op 15 januari 2024

Bij de implementatie van een nieuw ERP-pakket komt nogal wat kijken. Ja, het is nogal complex en veelomvattend. Tel daarbij op dat de meeste medewerkers die betrokken zijn bij de ERP-implementatie in het gunstige geval één of twee ERP-implementaties op hun track record hebben staan. Dan kun je niet echt spreken van een ervaren ploeg.

Dat gebrek aan ervaring is ook niet zo gek, want hoe vaak doe je als bedrijf een ERP-implementatie? Om de 7 à 10 jaar? In ieder niet vaak. En dan maar hopen dat de medewerkers die bij de vorige ERP-implementatie betrokken waren, nog in dienst zijn.

Meerdere ERP-implementaties per jaar

Kortom, je moet het niet hebben van de ervaring van je eigen medewerkers. Dus heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een bepaald ERP-pakket (laat je goed voorlichten!) dan is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op de ervaring van je gekozen supplier. Zij hebben (als het goed is) wel de nodige ervaring. Hun consultants doen meerdere ERP-implementaties per jaar, dus hebben vaak in hun eentje meer ervaring dan jullie hele team samen.

Wees niet bang als deze ervaren rotten bepaalde zaken voorstellen waar je instinctief gelijk nee op zou zeggen. Niet de hakken in het zand, maar rustig ademhalen. Sta open voor hun suggesties, want zij kunnen je echt verder helpen met je bedrijf. En dat gaat verder dan een ERP-implementatie waarbij de belangrijkste doelstellingen zijn om binnen budget en planning de gewenste functionaliteiten te implementeren.

Oude wijn in nieuwe zakken

Wat wij vaak zien is dat bedrijven hun nieuwe ERP-software en supplier kiezen op basis van verouderde inzichten. Er wordt bijvoorbeeld na een interne rondgang (wat goed dat je je medewerkers erbij betrekt!) een lijst met functionaliteiten opgesteld. Uiteraard komen er dan wel wat nieuwe gewenste functionaliteiten op de lijst, maar medewerkers zijn vaak geneigd een lijst op te stellen met zaken waarvan ze denken “als dat er maar inzit”. En dat zijn vaak geen nieuwe zaken, maar functionaliteiten waaraan men gewend is of die ze missen vanuit hun huidige pakket. Wat je dan doet is je verouderde en vervuilde data meenemen naar het nieuwe systeem. Oude wijn in nieuwe zakken.

erp project succesvol

Je ERP-project een grote teleurstelling?

Maar een goede ERP-implementatie die je bedrijf echt vooruit helpt, gaat verder dan een lijst functionaliteiten. Je moet ook je bedrijfsprocessen en de vaardigheden van de medewerkers kritisch onder de loep nemen. Doe je dat niet, dan kun je nog zulke moderne software aanschaffen, maar dan zal het ERP-project uitlopen op een grote teleurstelling.

Wees niet bang voor verandering

Wees niet bang om te veranderen. Wees niet bang om je bedrijfsprocessen op de schop te nemen. Wees niet bang voor het werken in de cloud. Wees niet bang om écht te kiezen voor verbetering.

Veel ondernemers zeggen niet bang te zijn voor verandering, maar helaas wijst de praktijk anders uit. Men wil moderne software, maar op de oude vertrouwde manier blijven werken. Moderne software vraagt om een nieuwe manier van werken. Of andersom. Dat maakt eigenlijk niet uit. Ze gaan in ieder geval hand in hand.

De kern van een succesvolle ERP-implementatie ligt in het omarmen van verandering en het benutten van deskundige begeleiding. Laat de kans niet liggen om je bedrijf te transformeren. Met de komst van de grootste game changer in jaren, AI, is dit is de tijd!

Het verschil tussen een standaard en een succesvolle ERP-implementatie

Onthoud: je staat er niet alleen voor. Het inzetten van de expertise en ervaring van een ERP-leverancier kan het verschil maken tussen een standaard of mislukte implementatie en een ERP-implementatie die je bedrijf daadwerkelijk naar een hoger niveau tilt.

Zijn jullie toe aan deze belangrijke stap? Neem vandaag nog contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat uw ERP-implementatie niet alleen voldoet aan de huidige behoeften, maar uw bedrijf ook klaarstoomt voor de toekomst.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.

Gerelateerde artikelen