Verschillen RDS en Azure Virtual Desktop AVD
Terug naar het overzicht
Cloud

Dit zijn de 3 belangrijkste verschillen tussen Remote Desktop Service (RDS) en Azure Virtual Desktop (AVD)

Antoine Vlasblom
Antoine Vlasblom
Geplaatst op 7 december 2023

Als directeur van een mkb-bedrijf of IT-manager ben je waarschijnlijk bekend met Remote Desktop Services en Azure Virtual Desktop. Beide diensten bieden de mogelijkheid om op afstand toegang te krijgen tot desktops en applicaties, maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee opties. In deze blog bespreken we de drie belangrijkste verschillen.

1. Infrastructuur

Een van de grootste verschillen tussen Remote Desktop Services (RDS) en Azure Virtual Desktop (AVD) is de infrastructuur waarop ze draaien. RDS maakt vaak nog gebruik van lokale servers die binnen het bedrijfsnetwerk worden gehost. Dit betekent dat je als bedrijf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en beheer van deze servers, inclusief hardware-upgrades, beveiligingspatches en updates.

AVD draait op Microsoft Azure, het cloudplatform van Microsoft. Dit betekent dat alle infrastructuur wordt beheerd door Microsoft zelf. Je hoeft je geen zorgen te maken over hardware-onderhoud (denk aan firmware- en softwareupdates voor deze hardware), omdat dit wordt gedaan door Microsoft. Dit kan aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen opleveren voor mkb-bedrijven met beperkte IT-resources.

2. Schaalbaarheid

Een ander belangrijk verschil tussen RDS en AVD is schaalbaarheid. Met RDS kun je desktops en applicaties implementeren op lokale servers, maar je bent beperkt tot de capaciteit van deze servers. Als je meer gebruikers wilt toevoegen bijvoorbeeld, kan het zijn dat je extra hardware moet aanschaffen en implementeren.

Met AVD kun je eenvoudig desktops en applicaties toevoegen of verwijderen op basis van de behoeften van je bedrijf. Azure biedt flexibele abonnementsopties waarmee je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt het gemakkelijk om te groeien zonder grote investeringen in hardware.

3. Beveiliging

ICT-beveiliging is voor ieder bedrijf erg belangrijk. Bij RDS ben je zelf verantwoordelijk voor het implementeren en onderhouden van beveiligingsmaatregelen op lokale servers. Dit kan complex zijn, vooral als je niet over voldoende IT-expertise of mankracht beschikt. Uiteraard kun je dit ook uitbesteden aan een ICT-bedrijf (zoals WSB Solutions ?)

Met AVD daarentegen maak je gebruik van de beveiligingsmaatregelen die worden geboden door Microsoft Azure, inclusief geavanceerde identiteits- en toegangsbeheerfuncties, gegevensversleuteling en monitoringtools.

AVD heeft betere ingebouwde besturingselementen voor beveiliging. Zo zijn er meer mogelijkheden voor meervoudige authenticatie (MFA) mogelijk en is voorwaardelijke toegang beter en veiliger in te regelen dan bij de traditionele RDS-omgevingen.

Microsoft heeft een sterke reputatie op het gebied van cloudbeveiliging en investeert voortdurend in innovatieve technologieën om klantgegevens te beschermen.

Kiezen tussen RDS en AVD

Kiezen

In de praktijk kunnen deze verschillen grote consequenties hebben voor mkb-bedrijven die voor de keuze RDS of AVD staan. De kern van de verschillen tussen RDS en AVD ligt in de locatie en het beheer van de infrastructuur. RDS is afhankelijk van fysieke of virtuele servers die je zelf beheert, terwijl AVD draait op de infrastructuur van Microsoft Azure, wat betekent dat je betaalt voor wat je gebruikt, zonder de directe zorg voor onderhoud en upgrades.

Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je bedrijf te evalueren voordat je een keuze maakt tussen RDS en AVD. Als je al lokale servers hebt en de volledige controle wilt behouden, kan RDS een goede optie zijn. Als je echter op zoek bent naar flexibiliteit, schaalbaarheid en geavanceerde beveiliging, dan is AVD waarschijnlijk de betere keuze.

Maar er is meer om rekening mee te houden. Een ander belangrijk verschil namelijk is de integratie met andere Azure-diensten. AVD is diep verweven met het Azure-ecosysteem, wat betekent dat het naadloos samenwerkt met services als Azure Active Directory en Azure Security Center, terwijl RDS een meer stand-alone oplossing is die kan vereisen dat je extra stappen onderneemt voor vergelijkbare integraties.

Tevens moet je rekening houden met het feit dat Microsoft heeft aangegeven ondersteuning voor RDS tot 2026 te blijven bieden. Dit wijst erop dat de dagen van RDS geteld zijn. Je moet dus goed overwegen of je nog wel wilt investeren in RDS.

Wat is Remote Desktop Service (RDS)?
Remote Desktop Services, of RDS, is een service van Microsoft en stelt gebruikers in staat om op afstand toegang te krijgen tot een centrale server, waar applicaties draaien of waar een volledige desktopervaring beschikbaar is. Met RDS kunnen resources gedeeld worden, zodat meerdere gebruikers gelijktijdig kunnen werken op een enkele server. Hierdoor wordt het beheer vereenvoudigd en de kosten voor hardware verlaagd. RDS bestaat langer dan Azure Virtual Desktop.

Wat is Azure Virtual Desktop?
Azure Virtual Desktop is oorspronkelijk geïntroduceerd als Windows Virtual Desktop. Het is een dienst van Microsoft waarmee je jouw computer en programma’s via de cloud kunt gebruiken en draait volledig in Microsoft Azure. Met AVD heb je overal toegang tot je Windows 10 of Windows 11 omgeving, ongeacht waar je zit. Met AVD kunnen mkb-bedrijven profiteren van Microsoft’s beveiliging en compliance, zonder de last van het onderhoud van fysieke servers.

Voor de gebruikers

Azure Virtual Desktop heeft een aantal voordelen ten opzichte van RDS, zowel voor je bedrijf als geheel als ook de computergebruikers zelf.

AVD is uiterst schaalbaar; het groeit met je mee. Groeit je bedrijf? Voeg met een paar klikken meer capaciteit toe. Deze flexibiliteit is een groot voordeel zeker voor de dynamische werkomgevingen van tegenwoordig.

Persoonlijke werkervaring

Voor de dagelijkse computergebruiker biedt Azure Virtual Desktop een naadloze en persoonlijke werkervaring die beter is dan Remote Desktop Services (RDS). Met AVD log je in en je persoonlijke desktop, met jouw instellingen en voorkeuren, die veel beter werken dan op een RDS-omgeving. Dit zorgt voor een consistente werkomgeving, of je nu op kantoor werkt, thuis, of onderweg.

Microsoft Teams en OneDrive

Een ander groot verschil tussen RDS en AVD is de prestatie van Microsoft Teams. Op RDS is Teams vaak trager en is de kwaliteit van video vaak erg slecht. Dat geldt overigens ook voor de audio. Met AVD werkt Teams veel beter, met goede video en geluid. Ook is het makkelijker om bestanden te delen en samen te werken, via OneDrive bijvoorbeeld. Dus, als je Teams en OneDrive al gebruikt, biedt AVD vaak een betere ervaring.

Azure virtual desktop voor gebruikers

CAD

Voor gebruikers die met CAD-programma’s zoals AutoCAD en Revit werken, zijn de verschillen nog veel groter. RDS is meestal totaal ongeschikt voor de zware grafische eisen van CAD-programma’s. AVD daarentegen ondersteunt de grafisch intensieve aard van CAD-toepassingen veel beter. Het biedt gebruikers een soepelere ervaring met betere grafische weergave en snellere verwerkingstijden.

Windows 10 / 11

Daarnaast blinkt Azure Virtual Desktop uit in het gebruiksgemak, vooral omdat het helemaal is afgestemd op Windows 10 en 11. Dit betekent dat je als gebruiker direct toegang hebt tot de allernieuwste snufjes en verbeteringen zodra ze beschikbaar zijn. Je hoeft niet meer te wachten op die tijdrovende updates; Microsoft regelt dit allemaal voor je.

Trage computers

Ten slotte is de virtuele desktopomgeving die AVD biedt, vaak sneller en responsiever dan de meer traditionele RDS-oplossingen. De Azure-infrastructuur zorgt voor snellere verwerking en dataoverdracht. Gebruikers hebben hierdoor minder last van “trage computers”.

Conclusie

In deze blog hebben we de drie belangrijkste verschillen besproken tussen Remote Desktop Service en Azure Virtual Desktop. We hebben gekeken naar infrastructuur, schaalbaarheid en beveiliging, maar ook naar de verschillen in gebruikersvriendelijkheid.

Hopelijk heeft deze blogpost geholpen bij het verduidelijken van de belangrijkste verschillen tussen RDS en AVD, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij de behoeften van jouw bedrijf.

Ik begrijp het als deze blog niet al jouw vragen heeft beantwoord. Dat is ook niet te doen in een algemeen verhaal, omdat dit per situatie verschillend is. Wel kan ik zeggen dat Azure Virtual Desktop voor de meeste mkb-bedrijven de beste oplossing, maar er zijn uitzonderingen.

Wil je weten of jouw bedrijf beter af is met RDS of met AVD, neem dan contact met ons op. Na een paar vragen weten we meestal genoeg om je een advies te geven.

Meer weten?

Laten we eens kennis maken. Neem contact op met Maurice.

Gerelateerde artikelen